Ziua Vieții Consacrate, Roma, 5 februarie 2006

Duminică 5 februarie a avut loc la Roma un eveniment cu un caracter inedit pentru comunitatea catolică românească. A fost celebrată în mod solemn "Ziua Vieții Consacrate". La sf. Liturghie de la ora 15,30 din biserica "S. Maria in Campitelli" a fost invitat episcopul Luigi Moretti, viceregent al Vicariatului de Roma.

În centrul atenției au fost însă persoanele care și-au consacrat în mod total viața lui Cristos, călugări și călugărițe de la diferite Ordine și Congregații din Roma și din împrejurimi. La rugăciunea credincioșilor aceștia și-au exprimat dorința de a-l urma în continuare în mod cât mai fidel pe Cristos și de a reflecta chipul Mântuitorului în mărturia vieții de zi cu zi. Și ofertoriul, prin simbolurile sale (oala de lut, constituțiile, inelul, Biblia și lumânarea), a reafirmat intenția sinceră și generoasă de a se dedica permanent trăirii intense a comuniunii cu Dumnezeu și exercitarea virtuților, mai ales a carității.

În timpul predicii episcopul, inspirându-se din cuvântul Evangheliei, a scos în evidență faptul că sensul vieții umane se poate găsi numai în Cristos. El eliberează pe om de suferință, El dăruiește o înțelegere profundă a misterului existenței și tot El este speranța fericirii veșnice. Referindu-se la consacrarea totală în slujba lui Dumnezeu și a Bisericii, a invitat persoanele consacrate să citească semnele timpului și să reînnoiască angajamentul de a-l imita pe Cristos sărac, ascultător și cast, modelul oricărei sfințenii.

Credincioșilor, prezenți în număr mare la sf. Liturghie, le-a fost adresat îndemnul la o deschidere mai mare față de valorile evangheliei și la coștientizarea fraternității în Cristos, sursă de armonie și iubire autentică. Ieșirea din propriul orizont conduce la vederea cu alți ochi a realității și a persoanelor din jur, care nu mai sunt străini, ci frați.

La finalul celebrării euharistice, părintele paroh Isidor Iacovici a mulțumit episcopului Moretti precum și responsabililor pentru migranți din cadrul Conferinței Episopale Italiene și Vicariatului de Roma, padre Mioli și don Pierpaolo. Un cuvânt special de mulțumire a fost îndreptat către toate persoanele consacrate, care prin prezența și mărturia lor contribuie la creșterea Împărăției lui Dumnezeu.

Atmosfera de sărbătoare a fost prelungită și de agapa frățească de după sf. Liturghie, moment de bucurie, de schimb de păreri și o mai bună cunoaștere reciprocă.

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Vizita Excelenței Sale, Episcop Aurel Percă, Roma, 19 februarie 2006

 

Duminică 19 februarie 2006, aflat într-o vizită la Roma, Episcopul auxiliar de Iași, Mons. Aurel Percă a efectuat o vizită în comunitățile românilor catolici din Roma. A celebrat sf. Liturghie la Ladispoli, în Casilina și apoi la biserica din piața Campitelli. Pe lângă cuvântul de învățătură rostit în cadrul celebrărilor liturgice, Excelența Sa a avut amabilitatea de a acorda un scurt interviu expus în rândurile ce urmează.


1. Preasfințite, care sunt impresiile după celebrarea sfintelor liturghii în comunitatea românilor romano catolici din Roma?

Întâi de toate țin să subliniez că nu sunt pentru prima oară prezent la celebrarea sfintelor liturghii în aceste comunități. Am participat și în trecut la asemenea celebrări, ocazie de comuniune cu românii emigrați în acest frumos oraș, unde se află mormântul apostolilor Petru și Paul.

Prima realitate pe care o constat este participarea destul de numeroasă în raport cu numărul credincișilor catolici. Ceea ce admir într-un chip deosebit este faptul că în ciuda unui orar uneori neadecvat, a distanțelor considerabile până la locul unde se celebrează, totuși lumea vine pentru a se întâlni cu Cristos, pentru a aduce împreună cult lui Dumnezeu.

Această participare nu e numai numerică, ci una activă prin răspunsurile la rugăciunile de la sf. Liturghie și prin cântările la care își aduc contribuția cei prezenți. Acest lucru ne face să ne gândim totdeauna la credința profundă pe care o au credincioșii de aici și încercarea lor de a o cultiva în condițiile în care sunt nevoiți să trăiască.


2. Cum vedeți perspectivele pastorației emigranților?

Un lucru fundamental este prezența unor preoți disponibili în a-i însoți pe credincioși în trăirea lor creștină și de a-i antrena în diferite acțiuni pastorale, în special cele legate de cateheză. Această cateheză este absolut necesară deoarece credincioșii catolici români trăiesc într-un mediu bisericesc care le permite o asemenea acțiune în spiritul tradițiilor noastre locale. Vor veni timpuri când acești credincioși vor fi mai integrați în comunitățile italiene și atunci inițiativele pastoral catehetice vor trebui adaptate specificului local.


3. Ce sfaturi dați românilor emigrați la Roma?

Cred că cel mai important este să se nu uite originea, locul de unde provin și să cultive mai departe spiritul de credință moștenit din țară.

Având conservată această moștenire spirituală este nevoie mai apoi să fie îndepărtată teama de a afirma identitatea lor, apartenența la națiunea română, deoarece au multe de spus societății italiene și au o bogăție de valori creștine, dar și culturale pe care le pot pune alături de cele ale altor naționalități.

Rămâne așadar datoria de a trăi cu maxim de intensitate credința și a mărturisi pe Cristos, Calea, Adevărul și Viața în spiritul carității de care amintește Sf. Părinte Papa. Dumnezeu să vă binecuvânteze din belșug pe toți!


Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Sărbătoarea Învierii Domnului pentru românii din Roma

 

Zilele acestea au fost momente de trăire intensă a credinței și pentru românii emigranți la Roma. Chiar dacă sunt departe de casă, chiar dacă s-a simțit lipsa unei atmosfere specific românești, bucuria Învierii i-a cuprins pe toți îndemnându-i să-l preamărească prin cântece de laudă pe Cel care a biruit moartea ieșind victorios din mormânt.

Perioada Postului Mare, în timpul căruia credincioșii și-au purificat ființa prin pocăință, rugăciune, fapte bune a culminat cu celebrarea Triduumului Pascal. În aceste zile de memorie a misterului morții și învierii Mântuitorului a fost program special de spovezi, afluența credincioșilor la acest sacrament fiind foarte mare.

Liturghia solemnă a Învierii Domnului s-a celebrat sâmbătă la ora 19,00 concomitent în biserica Santa Maria in Campitelli și la biserica Santa Maria Causa Nostrae Letitiae din Casilina. Un număr mare de români au lăsat orice altă preocupare și au participat la Vegherea Pascală. După intonarea imnului Exultet, s-au proclamat lecturile, reparcurgând diferitele etape ale istoriei mântuirii. Cântecul Aleluia și proclamarea Evangheliei i-a determinat pe credincioși să intre mai profund în evenimentul învierii. În timpul predicii s-a explicat semnificația celebrării din noaptea sfântă a Învierii și centraliatea misterului morții și învierii lui Isus Cristos. Au urmat celelalte două părți ale celebrării, liturgia botezului și liturgia euharistică. Credincioșii prezenți și-au reînnoit făgăduințele de la botez în lumina Învierii și au participat într-un număr mare la masa euharistică.

Cântarea "Cristos a înviat" a fost un moment emoționant, dar și o profesiune de credință a acestui mare mister care a schimbat cursul istoriei și al vieții. Lumânările aprinse purtate în familii au căpătat un simbolism aparte, fiind un motiv de a înțelege că Isus este izvorul luminii adevărate, că toți trebuie să fie purtători de lumină și că această lumină a lui Cristos este singura în stare să ofere libertatea și viața.

Bucuria Învierii a fost trăită și în ziua Paștelui precum și a doua zi de Paști la toate cele trei biserici unde se celebrează liturghia în limba română. S-a putut remarca aceeași atmosferă de sărbătoare și spirit creștinesc autentic în participarea românilor la celebrările sfinte.

Un cuvânt de mulțumire tuturor preoților prezenți la celebrările misterelor și un îndemn credincioșilor de a rămâne creștini înviați trăind viața cea nouă dăruită de Cristos prin învierea sa glorioasă.
Cristos a înviat tuturor!

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Hirotonire de diacon la Roma

"M-ai sedus Doamne, Și m-am lăsat sedus..." (Ier. 20,7)

 

Acestea sunt cuvintele profetului Ieremia și cuvintele pe care Diac. Dorcu Petru și le-a ales drept motto cu ocazia sfințirii diaconale.

Sâmbătă 13 mai 2006 în capela Colegiului Pontifical Urban Petru Dorcu, împreună cu alți 6 colegi au fost sfințiți diaconi prin impunerea mâinilor Excelenței Sale episcop Hoser, secretar adjunct al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

Petru s-a născut pe data de 11 august 1981 în satul Tămășeni. În toamna anului 1996, răspunzând la chemarea Domnului, a intrat în Seminarul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Bacău, unde și-a făcut studiile liceale.
Din 2000 și-a continuat formarea la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași unde și-a definitivat studiile de filosofie.

Începând cu vara anului 2002 drumul vocației l-a purtat către meleagurile Italiei. În momentul de față se află la Roma și completează studiile pentru a obține licența în teologie morală la Universitatea Pontificală Urbaniana.
Urăm noului diacon Dorcu Petru o slujire cât mai rodnică în via Domnului.

Comunitatea românilor de la Roma îl susține în rugăciunile sale și imploră de la Dumnezeu noi vocații și preoți buni și sfinți.

Laurențiu Ferăstrău

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)

 

Festa dei popoli 2006

 

Comunitatea română de la Roma, trăiește astăzi un moment deosebit, participând la Festa dei Popoli (Sărbătoarea popoarelor), la care sunt prezente peste 30 de comunități prezente în Cetatea Eternă. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Excelența sa Msgr. Luigi Moreti, însoțit de preoții responsabili pentru emigranți din Vicariatul de Roma și preoții capelani, responsabili ai comunităților prezente aici. Suntem aici creștini romano-catolici, greco-catolici și ortodocși din mai toate zonele României. În cadrul Sf. Liturghii, noi am animat momentul de la sf. Împărtășanie cu cântecul: Veniți la Mine toți cei osteniți"!

Pot să afirm fără nici o ezitare că trăim un moment de integrare în dieceza de Roma, păstrându-ne propria identitate, dar participând la comuniunea cu Biserica Romei. Privind de la altar, am văzut multe chipuri și în același timp trăiam sentimentul că noi toți formăm o singură familie convocată de Duhul Sfânt în jurul altarului lui Cristos. Învățăm încă odată astăzi să dăm și să primim, să oferim din ce avem noi fără să sărăcim și să primim din ceea ce cu generozitate alții ne oferă, se vede cu adevărat catolicitatea Bisericii, nici grec, nici iudeu, nici păgân ci cu toții suntem fiii aceluiași Tată iubitor și că ceea ce ne unește pe toți este prezența și iubirea lui Dumnezeu.

In cadrul cuvântului de învățătură, excelența Sa, ep. Luigi Moreti ne-a făcut să înțelegem că noi formăm Biserica lui Cristos, dar să fim și conștienți de responsabilitatea de a construi mai departe această Biserică. În fața lui Dumnezeu, noi valorăm atât cât știm să dăruim altora din iubirea pe care El ne-a dat-o, din darurile cu care El ne-a înzestrat.

După Sfânta Liturghie, în piața din fața Bazilicii Sfântului Ioan din Lateran, s-au desfășurat celelalte secțiuni ale acestei frumoase sărbători. La standurile ridicate în piață, și mă refer la cele românești, au putut fi văzute diferite exponate, imagini, pliante, costume populare. Foarte multe persoane au fost interesate de România, de ce poate oferi această țară din punct de vedere turistic, de ceea ce caracterizează această națiune. La standul gastronomic, s-au gustat sărmăluțele românești atât de apetisante. 10 perechi de frumoși tineri și tinere, îmbrăcați în straie naționale din diferitele zone ale țării, au făcut o demonstrație de autentic dans popular românesc. În timpul dansului de pe scenă, o parte dintre spectatori, evident români, s-au prins într-o mare horă.
A fost într-adevăr, atmosferă de sărbătoare și o zi cu totul specială. În toate aceste momente am fost uniți cu toți cei dragi ai noștri din țară pe care îi purtăm mereu în inimi.

Dumnezeu să ne ajute să construim unitatea în diversitate.

Pr. Isidor Iacovici

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)

 

Pelerinaj la Cascia - 2 iunie 2006

 

Vineri, 2 iunie, un grup de 38 de catolici români din Roma a făcut un pelerinaj la Cascia pentru a venera mormântul sfintei Rita, una dintre cele mai carismatice persoane ale Bisericii din Occident de la sfârșitul Evului Mediu.

Pelerinajul a fost organizat și condus de capelanul comunității române din Roma, părintele Isidor Iacovici, care s-a îngrijit și de explicațiile istorice ale locurilor visitate. La acest pelerinaj au participat de asemenea vicecapelanul comunității române din Roma, părintele Iulian Faraoanu precum și părintele Fabian Doboș, aflat la Roma pentru studii. Invitat de onoare a fost părintele Benone Lucaci, doctorand la Universitatea Pontificală Lateran, ca s-a îngrijit de partea liturgică a pelerinajului.

Sosiți la bazilica sfintei, după un moment de meditație personală, am celebrat sfânta Liturghie într-o capelă aflată lângă mormântul sfintei Rita. Cântecele românești de Paște, tăcerea perfectă, mirosul de sfințenie al acelei capele, dar mai ales cuvintele predicatorului, părintele Benone Lucaci, au încălzit inimile credincioșilor, care în ciuda picăturilor de ploaie de afară trăiau o nouă primăvară de sfințenie, încălzită de soarele divin. La predică părintele Benone i-a invitat pe credincioși să se lase conduși, după exemplul sfintei Rita, de Duhul Sfânt, unicul dătător de viață eternă.

La sfârșitul sfintei Liturghii, capelanul comunității, părintele Isidor Iacovici, i-a invitat pe cei prezenți la un moment de rugăciune interioară în care să-i amintească pe toți cei dragi, vii sau morți, în special pe cei din propria familie care se află în Romania. După acest moment de rugăciune personală, recitarea rugăciunii "Adu-ți aminte!" a sigilat celebrarea liturgică a vizitei bisericii sfintei Rita di Cascia.

După prânz, pașii noștri s-au îndreptat spre un alt loc de pelerinaj: Norcia. Aici am vizitat casa natală a sfântului Benedict, fondatorul monahismului în Occident și patronul Europei. Un gând de rugăciune a fost adresat și surorii sfântului Benedict, sfânta Scolastica, "cea care a iubit mai mult și de aceea a fost ascultată de Dumnezeu". Această definiție este extrasă dintr-un episod al biografiei sale în care se povestește despre vizita pe care a făcut-o fratelui său, Benedict. Ea ar fi vrut să rămână toată noaptea împreună cu el pentru a vorbi despre cer, dar el i-a răspuns că nu putea să lipsească noaptea din mănăstire. Atunci Scolastica a așezat capul pe masă, s-a rugat la Domnul și după câteva momente s-a pornit o furtună mare, încât fratele său nu a mai putut să se întoarcă la mănăstire. Apoi i-a spus lui Benedict: "M-am rugat ție și nu m-ai ascultat, m-am rugat Domnului și el m-a ascultat. Acum pleacă, dacă poți!" Și astfel au rămas toată noaptea în rugăciune.

La întoarcerea spre Roma grupul de pelerini s-a oprit la Spoleto, primul oraș al Statului Pontifical care s-a format la jumătatea secolului al VIII-lea, unde au vizitat cel mai prețios monument al orașului vechi: catedrala "Adormirea Maicii Domnului", construită în secolul al XII-lea. Aici credincioșii români s-au oprit în fața statuii sfântului Anton de Padova și a unei inscripți pe care se putea citi: "Aici în anul 1232 papa Grigore al IX-lea l-a canonizat pe Anton de Padova".

În seara aceleiași zile pelerini s-au întors la Roma îmbogățiți cu o nouă experiență de sfințenie. Într-o singură zi ei și-ai făcut prieteni pe alți patru mari amici ai lui Dumnezeu: sfânta Rita, sfântul Benedict, sfânta Scolastica și sfântul Anton de Padova. Aceste exemple de viață creștină ne invită în mod constant să ne punem vestita întrebare a sfântului Augustin: "Dacă ei au reușit, de nu aș putea și eu să devin sfânt?"

Pr. Fabian Dobos

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)

 

Pelerinaj la bazilica San Pietro

 

În apropierea sărbătorii Sf. Petru și Paul credincioșii catolici români din Roma au dorit să cinstească memoria Apostolilor, să reînnoiască profesiunea de credință și să se roage pentru nevoile Bisericii.

Circa 100 de credincioși au participat la rugăciunea Îngerul Domnului și au primit binecuvântarea Papei Benedict al XVI-lea, iar apoi au așteptat cu nerăbdare salutul pe care Sf. Părinte l-a adresat lor în limba română.

Emoționați și plini de bucurie s-au îndreptat, după aceea, spre grotele vaticane unde s-au recules în rugăciune în fața mormântului Papei Ioan Paul al II-lea și la altarul lui Petru. Pelerinajul a continuat cu vizitarea Bazilicii și s-a încheiat cu un moment de rugăciune în capela Sf. Iosif, unde credincioșii au înălțat rugăciuni Patronului Bisericii Universale pentru Catedrala Sf. Iosif din București.

Întăriți în credință ei s-au îndreptat apoi spre Biserica S. Maria in Campitelli pentru a participa la Sf. Liturghie și pentru a împărtăși fraților lor experiența trăită.


Pr. Ionut Paul Strejac

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)

 

Zilele României la Zagarolo: 16-17 settembre 2006

 

Comunitatea italiană și românii din Zagarolo, în zilele de 16 și 17 septembrie au participat la momentul cultural și spiritual intitulat Zilele României la Zagarolo, manifestare organizată de Provincia de Roma, Ambasada României în Italia, Consiliul Local Zagarolo si Asociatia Romanilor in Italia.

Cuvântul de deschidere l-a avut mons. Domenico Sigalini, episcop de Palestrina, invitându-ne să descoperim în aproapele nostru pe însuși Isus Cristos. A fost un moment ecumenic la care au participat apoi un preot greco-catolic și un preot ortodox.

Domnul ambasador al României in Italia, Cristian Valentin Colțeanu i-a invitat pe românii ce lucrează aici să dea dovadă de seriozitate și demnitate, străduindu-se fiecare să păstreze relațiile cele mai bune cu prietenii italieni, amintindu-ne de apropiata noastră intrare în comunitatea europeană.

Artiștii sosiți special din România au reușit să încălzească inimile celor prezenți. Au evoluat pe scenă Vasile Șeicaru, Victor Socaciu, Benone Sinulescu, Ștefania Rareș, Stela Popescu și Alexandru Arșinel, prezentator fiind Gabriel Cotabiță. Gazdele noastre s-au prezentat cu grupul Glio, iar comunitatea românilor catolici din Roma a fost reprezentată de grupul de dansuri populare Mioritic, având coordonator pe Maria Antile.

Duminică 17 sept. în biserica sf. Petru din Zagarolo, în cursul dimineții am celebrat în românește sf. liturghie în ritul romano-catolic împreună cu Augustin Cristian, la care au paticipat creștini italieni și români catolici și ortodocși. Începând cu această dată, în fiecare duminică la ora 12.00 se va celebra sf. liturghie romano-catolică în limba română în biserica Sf. Maria din Zagarolo.

Programul cultural a continuat în după-amiaza zilei de duminică până seara târziu. În ciuda ploii care ne-a însoțit tot timpul, cei prezenți au trăit cu bucurie și mult entuziasm, momentele frumoase oferite de organizatori.


Pr. Isidor Iacovici.

 

(...back)  

 

Neprihănita Zămislire, Roma 8 decembrie 2006

 

Sunt mai mulți ani de când, pentru comunitatea romano-catolică a românilor din Roma, 8 decembrie - sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri este și sărbătoarea hramului. Credincioșii noștri s-au pregătit la această sărbătoare cu rugăciuni și fapte bune, participând la sacramente și la sfânta Liturghie, cerând ajutor de la Mama noastră cerească pentru ei și pentru toți cei dragi de acasă.

Și în acest an, în sărbătoarea Neprihănitei, un număr impresionant de credincioși, s-au adunat la biserica Santa Maria in Campitelli. Ne-am rugat sfântul Rozariu, iar la ora 15.30 am participat la Sfânta Liturghie ce a fost concelebrată de mai mulți preoți români și italieni, reprezentanți ai CEI și din partea Vicariatului Romei. Au fost prezente și oficialitățile statului Român pe lângă Sf. Scaun și pe lângă statul italian. Sf. Liturghie a fost prezidată de msgr. Anton Lucaci care ne-a adresat și cuvântul de învățătură. Am terminat sf. Liturghie oprindu-ne în fața altarului cu ochii ațintiți spre icoana Maicii Domnului cântând împreună: Toată frumoasă ești Marie și prihană strămosească nu este in tine. Tu ești slava Ierusalimului, tu ești bucuria lui Israel, tu ești cinstea neamului nostru .

Ca de obicei, după sf. celebrare a urmat o agapă frățească la care au fost invitați toți cei prezenți în biserică. Această întâlnire a avut două intenții: o ocazie de a fi împreună, de a împărtăși fiecare din bucuriile și frământările cotidiene, de a ne cunoaște mai bine, știut fiind faptul că suntem aici mai din toate zonele României și în special din Moldova, iar în al doilea rând, întrucât sărbătoarea Neprihănitei se celebrează în Advent, timp de pregătire la Nașterea Domnului, darul credincioșilor de la cina de binefacere va fi destinat câtorva familii dintre cele mai lipsite, pentru a se bucura mai mult de sărbătoarea Crăciunului. Dealtfel nu este prima dată când comunitatea noastră încearcă să traducă în opere de bine participarea la liturghie și rugăciune. Asemenea inițiative au mai avut loc aici și în lunile trecute și mă refer în special la luna octombrie, când rugăciunea noastră pentru misiuni și misionari s-a îndreptat spre Kenya unde propovăduiesc evanghelia câțiva preoți din dieceza de Iasi. Pentru misiunea din Maikona, încredințată părintelui Eugen Blaj am reușit să strângem câteva mii de euro dintre care, o parte pentru misiune, iar o alta destinată în mod special copiilor pentru a putea merge la școală. Nu doresc prin aceasta decât să subliniez generozitatea credincișilor noștri care atunci când este vorba de un obiectiv concret bine identificat, nu ezită să-și arate dărnicia, încât în unele cazuri, gestul unora poate fi comparat cu cel al văduvei din evanghelie.

Dintotdeauna Biserica a predicat caritatea, iar actualul Sf. Părinte Benedict al XVI-lea, în prima scrisoare pe care ne-a adresat-o, ne-a vorbit despre caritate: Dumnezeu este iubire, este caritate. Credincioșii noștri au înțeles foarte bine că nu există o altă formă mai bună prin care să-ți dovedești credința în Dumnezeu și iubirea față de aproapele decât prin a dărui din ceea ce ai, celui care duce lipsă. Mă folosesc de această ocazie, pentru a mulțumi tuturor celor care și-au deschis inima și mâinile pentru confrații lor. Indrăznesc să spun că cel care nu dăruiește ceva de Crăciun, nu-l sărbătorește.

 

 

Pr. Isidor Iacovici.

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

CRĂCIUN 2006 - COLINDE LA ROMA

 

An cu an de-a rândul, de Crăciunul sfânt,
Îl vedem pe Domul, Pruncușor plăpând
Case au fost destule, dar el nu-i primit,
Într-un grajd Mesia s-a adăpostit.

Plini de bucurie, îngerii îl privesc
Și în ochii gingași, dorul i-l citesc.
Parcă ar vrea să spună, soli ascultători,
Mergeți și-mi aduceți, oameni iubitori.

 

Este prevestirea Nașterii Domnului, e venirea Fiului lui Dumnezeu în lume, e celebrarea unui mare mister! A devenit deja o tradiție, ca de sărbătoarea Crăciunului să ne adunăm împreună în biserică și să ascultăm, să cântăm cu toții Pruncului sfânt din ieslea săracă a Betleemului, preamărindu-l pe Dumnezeu pentru împlinirea planului său de mântuire.

În aceste clipe, inevitabil gândurile noastre zboară către locurile dragi ale copilăriei, întărind astfel zicala: "Nicăieri nu-i mai bine ca acasă"! În mintea noastră apare ieslea din biserica satului, care an de an parcă era mai altfel, mai frumoasă, apar brazii luminoși și cu grijă împodobiți. Și dacă lăsăm frâu liber imaginației, vedem deja ulițele troienite de zăpadă, cetele de colindători care ne înalțău sufletește, auzim un freamăt ce devine din ce în ce mai insistent și ne spune: "Iată vă vestesc vouă bucurie mare: Astăzi în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul!"

Chiar dacă nu putem reproduce atmosfera care ne-a însoțit în anii copilăriei, ai tinereții, totuși ne străduim să aducem aici printre dumneavoastră, românii din Roma, o părticică din acea noapte de vis, noapte binecuvântată, când Dumnezeu coboară din înălțimea cerului pentru a fi asemenea nouă.

Pe lângă tradițiile dragi nouă, pe lângă emoțiile firești atunci când ascultăm vocile ce aclamă venirea pe lume a Celui Preasfânt, să încercăm să ne transpunem cu toată ființa în acel peisaj feeric, luminat de steaua de la Răsărit, unde corurile de îngeri intonau: Mărire în cer lui Dumnezeu, și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință! Să ne închipuim că suntem acolo, în fața peșterii din Beteleem. Ce-am putea să-i șoptim Pruncului Isus? Cum ne-am comporta în fața Lui? Probabil am fi uluiți peste măsură în fața unui Dumnezeu care ia firea noastră omenească și, nu am găsi prea multe cuvinte. Totuși, împreună cu magii ar fi bine să cădem în genunchi și să-l adorăm. Alături de păstorași, ar trebui să strigăm, să proclamăm pretutindeni că Domnul nostru a venit pe pământ.

Vă invit să ne lăsăm cuprinși de bucuria Nașterii Mântuitorului, să ne alăturăm milioanelor de creștini care proslăvesc pe Emanuel și să anunțăm într-un singur glas această veste minunată, ce în Betleem ni s-arată, căci astăzi s-a născut cel făr-de-ceput cum au zis prorocii.

Crăciun binecuvântat trăit cu pace și bucurie, sub semnul iubirii!

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Sărbătoarea Nașterii Domnului - Crăciun 2006

 

Celebrarea solemnității Crăciunului a fost un moment de bucurie și trăire mai profundă a credinței pentru românii catolici aflați la Roma. Pe parcursul Adventului creștinii noștri au fost îndemnați să se pregătească spiritual pentru întâmpinarea Pruncului Isus, cel ce trebuie să-și stabilească locuința în sufletele oamenilor. Săptămânile de post au fost ocazie pentru o rugăciune mai intensă, pentru fapte bune și bineînțeles pentru purificarea interioară și împăcarea cu Domnul prin sacramentul spovezii. În zilele premergătoare Crăciunului mai mulți preoți au stat la confesional pentru a-i reconcilia pe credincioși cu Dumnezeu.

Liturghia solemnă a Nașterii Domnului a fost celebrată în bisericile Sf. Maria din Campitelli și Grotte Celoni (Casilina) la ora 19,00. Mesajul venirii pe lume a Fiului lui Dumnezeu și cântările ce proslăvesc Întruparea lui Cristos au pătruns în inima sutelor de credincioși prezenți la sf. Liturghie. Imnul "Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință" și tradiția sărutării Pruncului au fost elementele specifice ale celebrării.

Atmosfera de sărbătoare a continuat și în zilele următoare, 25 și 26 decembrie, când s-a celebrat sf. Liturghie la toate cele trei biserici: Ladispoli, Grotte Celoni și Campitelli. Participarea enoriașilor a fost ca de obicei numeroasă și plină de dinamism. În predicile ținute păstorii comunităților, pr. Isidor Iacovici (capelan) și pr. Iulian Faraoanu (vicecapelan) au evdențiat necesitatea apropierii de ieslea Betleemului pentru a-l adora pe Isus și reînnoirea urmării și a imitării lui Cristos, model de simplitate, sărăcie și iubire.

Un eveniment important a fost celebrarea unei sf. Liturghii într-o altă zonă a Romei, biserica Sf. Andrei Apostolul de pe via Cassia, 731. Un grup de câțiva credincioși au mobilizat românii ce locuiesc în acele cartiere, astfel încât în ziua de Crăciun la celebrarea liturgică au fost prezente circa 150 de persoane. Participarea a fost excelentă și din punct de vedere calitativ, prin corul care a animat cântul sacru și prin apropierea de masa euharistică. Pe viitor este luată deja în calcul ipoteza celebrării unei sfinte liturghii duminicale pentru conaționalii noștri din acea zonă. Prin aceasta dorim să nu le lipsească grija pastorală și să rămână fideli în trăirea credinței și a carității, păstrând și valorile moștenite din țară.

Timpul sacru al Crăciunului continuă să fie trăit și prin sărbătorile care urmează. Un accent deosebit va avea Duminica Sfintei Familii, în cadrul căreia se va reafirma valoarea și demnitatea acestei instituții într-un ambient de multe ori ostil, cum e cel contemporan. Familia este pusă în pericol apoi și de realitatea emigrării, cu efectele sale în ceea ce privește unitatea și educația copiilor. Celebrarea din această duminică va fi o continuare a "Zilei Familiei", inițiativă de rugăciune ce a avut loc în comunitatea noastră în solemnitatea lui Cristos, Regele Universului.

Tuturor un Crăciun binecuvântat și mult har și pace în aceste zile ale coborârii Fiului lui Dumnezeu printre oamneni pentru a-i îndumnezei.

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Start Evenimente 2006 Galerie foto 2006 Arhiva