Cassia 2007

O nouă biserică pentru românii din Roma

 

La Roma a fost deschisă oficial duminică 4 martie 2007 o nouă biserică pentru credincioșii romano-catolici români. Este a patra biserică din dieceza de Roma în care credincioșii români de rit latin se pot reuni pentru slujbele religiose și asistența pastorală necesară.

Învierea Domnului 2007

Învierea Domnului - Roma 2007

 

Vestea Învierii Mântuitorului a avut un ecou răsunător și pentru românii catolici prezenți la Roma. Ziua pe care a făcut-o Domnul a fost trăită cu intensitate în toate cele patru comunități românești existente în cetatea eternă. A fost o confirmare a centralității misterului pascal al lui Cristos și a spiritului de sărbătoare privită din punct de vedere religios printre cei circa șase mii de români prezenți la Roma.

Prima Impărtășanie 2007

Prima Sfântă Împărtășanie - Roma 2007

 

Bucuria specifică Timpului Pascal a fost amplificată de sărbătoarea ce a avut loc duminică 22 aprilie în comunitatea catolică a românilor din Roma. Un grup numeros de copii au primit pentru prima oară în sufletele lor pe Cristos Mântuitorul.

Mirul 2007

Sărbătoarea Mirului - 29 aprilie 2007

 

"Suntem aici ca într-o adevărată parohie românească, o biserică nu prea mare, nici prea mică, dar suficientă să-i primească pe românii care, pentru un timp vor locui pe aproape... Aici vor intra să se bucure cu cei ce se bucură, să-i însoțească pe cei ce sunt în suferință, să-și plângă propriile păcate și să primească pacea, să participe la sfânta liturghie și la sacramente, ..., să primească mirul și să-și întâmpine păstorul așa cum facem noi astăzi..."

Festa dei popoli 2007

Sărbătoarea Popoarelor - 20 mai 2007

 

Duminică, 20 mai, s-a desfășurat la Roma a 16-a ediție a Sărbătorii Popoarelor, eveniment coordonat de vicariatul Romei prin Oficiul pentru migranți (Migrantes), în colaborare cu misionarii scalabrinieni, Caritasul Diecezan și cu diferitele comunități etnice prezente la Roma. Tema din acest an a fost: "o casă departe de casă". Printre obiectivele centrale, evenimentul își propune să ofere o altă posibilitate de întâlnire pentru diferitele grupuri de emigranți, să creeze un spațiu de dialog între diversele culturi și tradiții și să sensibilizeze diferitele instituții, asociații sau grupuri ecleziale asupra problematicii globale a migrației.

 

Caritas Internationalis

Adunarea Caritas Internationalis

 

Duminică, 3 iunie 2007 "Sărbătoarea Preasfintei Treimi", diferite grupuri etnice au fost invitate să participe în Bazilica Sf. Petru la Sfânta Liturghie pentru deschiderea celei de a XVIII-a Adunare Generală a Caritasului Internațional. Au concelebrat diferiți episcopi, celebrantul principal fiind S.Em. Cardinal Camilo Ruini.

 

 

Credință și istorie

Credință și istorie - pelerinaj la Siena

 

Scopul principal al acestui pelerinaj a fost întărirea în credință, prin cunoașterea vieții și a locului în care a trăit Sfânta Ecaterina, patroană a Italiei (Pius al XII-lea, 1939) și a Europei (Ioan Paul al II-lea, 1999).

 

 

Sărbătoarea hramului 2007

Sărbătoarea hramului și vizita episcopului Aurel Percă la Roma

 

Ziua de 8 decembrie are o relevanță specială pentru creștinii catolici români din Roma. În această zi ei o cinstesc pe patroana lor, Sf. Fecioară Maria, neprihănit zămislită.De vreo câțiva ani s-a decis ca solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Sf. Maria să fie sărbătoarea patronală a credincioșilor care participă la liturghia în limba română la biserica Santa Maria in Campitelli, piața Veneția.