Pelerinaj Nettuno

 

Potrivit unei tradiții deja împământenite, în timpul Postului Mare sau în perioada Adventului se organizează un pelerinaj la un loc cu rezonanță spirituală. Anul acesta, în duminica a cincea din Post, 9 martie 2008 ne-am îndreptat pașii către Nettuno la vreo 100 de km de Roma. Aici se află un sanctuar al sfintei Fecioare Maria a Harurilor, patroana marinarilor. În aceeași bazilică a sanctuarului se păstrează și rămășițile pământești ale sfintei Maria Goretti. De aceea programul spiritual a avut ca punct central vizita la bazilica din Nettuno și venerarea moaștelor sfintei Maria Goretti și vizitarea sanctuarului marian "Divino Amore".

Grupul de 70 de pelerini a fost călăuzit de părintele Iulian Faraoanu, capelan asistent pentru românii emigrați la Roma și de părintele Cristian Ignat. Plecarea pelerinilor a fost la ora 8,00 din apropierea gării Termini. Pe parcursul călătoriei s-a recitat sfântul Rozariu, s-a explicat semnificația pelerinajului și s-au oferit informații despre sfânta Maria Goretti. La ora 10,30 s-a celebrat sfânta Liturghie, în cadrul căreia am primit salutul speriorului general al părinților pasioniști, cei ce administrează sanctuarul. După rugăciunea recitată în fața relicviilor sfintei și vizitarea bisericuței din centrul istoric, la ora 14,30 ne-am reluat drumul pentru a ajunge la sanctuarul marian "Divino Amore" de lângă Roma. Experiența trăită în acest loc este deosebită pentru mulți credincioși. Icoana sfintei Fecioare, ambientul de acolo și sutele de minuni săvârșite vorbesc despre imensa iubire a lui Dumnezeu față de oameni.

Spre seară ne-am întors acasă îmbogățiti cu haruri și binecuvântări. Am primit tărie pentru a continua calea convertirii din Postul Mare și am înțeles din exemplul sfintei Fecioare Maria și a sfintei Maria Goretti cum trebuie să trăim viața creștină în lumina Învierii.

Sfânta Maria Goretti, martiră a curăției să rămână o pildă de sfințenie pentru timpurile nostre. Cuvintele Papei Pius al XII lea la canonizarea din 1950 să fie un stimul și pentru noi:

"... De ce sunteți mișcați până la lacrimi când citiți sau auziți vorbindu-se de viața scurtă a acestei fetițe? Această viață, chiar dacă a avut un sfârșit violent, imprevizibil, este atâț de simplă și modestă, atât de transparentă și luminoasă, atât de vie și generoasă, încât ni se pare o istorioară din Sfânta Evanghelie..." .

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

Prima Sfântă Împărtășanie - 30 martie 2008

 

Ziua de 30 martie a avut o conotație specială pentru comunitatea românească de la Roma. În această zi 40 de copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în sufletul lor. Pregătirea catehetică începuse deja în tomana anului trecut, iar acum ajunsese clipa mult dorită, întâlnirea cu dumnezeiescul Mâtuitor. Sărbătoarea s-a desfășurat în cele două biserici majore unde se celebrează liturghia în limba română la Roma: Grotte Celoni și Campitelli.

La ora 12,30 cei 27 copii din Casilina, plini de emoție s-au îndreptat în procesiune către biserică. Părintele Isidor, capelanul românilor emigranți, le-a explicat mai apoi la predică ce înseamnă prezența lui Cristos în Euharistie și cum trebuie să trăiască un copil care îl are pe Isus în inimă. Momentul cel mai emoționant a fost, fără îndoială acela al Împărtășaniei cu Trupul și Sângele lui Cristos.

Aceeași atmosferă de sărbătoare s-a simțit și la biserica din Campitelli, piața Veneția. Părintele Iulian Faraoanu a celebrat sf. Liturghie și i-a îndemnat pe cei 13 copii să râmănă curați și fideli lui Cristos, cel ce a ales să locuiască în sufletele lor.

La încheierea celebrărilor, în numele tuturor, unul dintre copii a adresat un cuvânt.

"În această frumoasă zi a Primei sfinte Împărtășanii, a întâlnirii noastre cu Isus în Euharistie, dorim să aducem mulțumirea noastră lui Dumnezeu Tatăl pentru darul vieții și pentru tot ceea ce ne-a oferit până acum.
Îi multumim Domnului pentru părinții care ne-au dat viață, ne-au crescut și ne-au învățat să facem primii pași în credință. Vă mulțumim și dumneavoastră, cei care ați luat parte la sărbătoarea noastră. Cu adevărat putem cânta: "Fericită-i ziua aceasta!". Ceea ce până acum pentru noi era doar un vis, astăzi a devenit realitate. Cel ce a pătimit, a murit și a înviat acum mai bine de 2000 de ani, azi a venit în sufletele noastre. Ne exprimăm dorința de a ne împărtăși cât mai des, iar Isus Cristos să fie mereu oaspetele inimii noastre.
Un gând de recunoștință pentru preoții noștri, părintele Isidor, părintele Iulian și pentru surorile care s-a ocupat de pregătirea noastră. Domnul să vă răsplătească pentru tot binele și sacrificiul făcut.
Acum, noi cei mici ne adresăm dumneavoastră celor mari:
"Aveți grijă de sufletele noastre, ca ele să rămână mereu curate!"
"Fiți exemplu bun și ajutați-ne să creștem în credință, speranță și iubire".

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

Pelerinaj la Fericitul Ieremia - 27 aprilie 2008

 

Duminică 27 aprilie, comunitatea catolică română de la Roma a avut inițiativa organizării unui pelerinaj la Napoli pentru a venera rămășițele pământești ale fericitului Ieremia. Înainte de întoarcerea "pelerinului iubirii" în țară, ne-am gândit să îi aducem un ultim omagiu aici, pe meleagurile unde și-a dedicat o mare parte din slujirea sa în favoarea săracilor.

La ora 11,00 am ajuns la Napoli și ne-am îndreptat către biserica "Immacolata Concezione", unde sunt păstrate moaștele fericitului român. A urmat apoi momentul cel mai intens al zilei, celebrarea sfintei liturghii, în cadrul căreia s-au accentuat câteva din virtuțile fratelui Ieremia: umilința, slujirea totală, devoțiunea față de sf. Maria și caritatea. Mulți pelerini s-au împăcat cu Dumnezeu, au participat intens la celebrarea euharistică și s-au împărtășit cu Trupul Preasfânt al Mântuitorului.

După sf. Liturghie au continuat cântările de slavă lui Dumnezeu pentru darul sfinților. Credincioșii s-au recules în fața mormântului și fiecare dintre ei s-a rugat cu încredere, invocând mijlocirea puternică a connaționalului lor. Mai apoi, cei doi frați români capucini de la conventul din Napoli au oferit pelerinilor câteva date despre viața fericitului și mormântul cu relicviile sale.

Edificați de viața și mărturia fericitului Ieremia, emigrant și pelerin, am pornit și noi mai departe pentru a ajunge la sanctuarul marian de la Pompei. A fost a doua etapă a pelerinajului nostru. Aici ne-am rugat un mister de rozariu în fața icoanei miraculoase și am vizitat părțile mai importante ale complexului dedicat Sf. Fecioare, Regina Rozariului.

Îmbogățiți de experiența trăită, emigranții români de la Roma, cei ce îl au drept patron tocmai pe fericitul Ieremia, s-au întors în Cetatea Eternă pentru a-și relua ritmul normal al vieții. Marea lor majoritate însă, au înțeles încă o dată necesitatea slujirii lui Dumnezeu și a fraților în simplitate și caritate.

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

Hram la Roma (Casilina - Fericitul Ieremia Valahul) - 11 mai 2008

 

Duminică, 11.05.2008, comunitatea românilor din Casilina-Roma a sărbătorit două mari evenimente: Coborârea Duhului Sfânt și sărbătoarea Fericitului Ieremia Valahul, patronul acestei comunități. Liturghia a fost celebrată de către părintele paroh Isidor Iacovici, responsabilul cu pastorația românilor romano-catolici din Roma. Pentru acest eveniment credincioșii parohiei, și nu numai, s-au pregătit spiritual printr-un pelerinaj la Napoli la relicvele Fericitului Ieremia Valahul, patronul migranților și "pelerinul iubirii" așa cum a fost numit de către Preasfințitul Petru Gherghel. Pelrinajul a fost un ultim omagiu adus sfântului, înainte ca moaștele acestuia să se întoarcă acasă, în România, acolo unde vor rămâne pentru totdeauna. La liturghie au mai participat Pr. Iulian Faraoanu, Pr. Benone Lucaci, care a ținut și omilia și credincioșii comunității.

Pr. Benone ne-a purtat, de-a lungul omiliei, prin misterele pneumatologiei subliniind importanța Duhului Sfânt în toată istoria mântuirii, potrivit învățăturii Sfântului Irineu care îl compara pe Duhul Sfânt, Mângâietorul, cu samariteanul milostiv ce s-a oprit din drumul său pentru a îngriji rănile celui căzut în mâinile tâlharilor. El, Duhul Sfânt, este cel care ne face să fim Biserică, el este Duhul Tatălui și al Fiului, el este cel care după înălțarea lui Isus la dreapta Tatălui a făcut ca din acel grup restrâns de apostoli care formau Biserica primară să apară o Biserică fără frontiere.

A doua parte a omiliei a fost axată pe exemplul vieții Fericitului Ieremia Valahul și asupra scopului pentru care el a venit în Italia, și anume cel al mântuirii sufletului. Aceasta a fost dorința arzătoare, exprimată atunci când a intrat în mănăstirea capucinilor din Napoli. Părintele Benone a scos în evidență faptul că deși scopul nostru primar, al migranților, atunci când am venit în Italia, nu a fost acela al mântuirii sufletului, ci acela al unei vieți mai bune, totuși nu trebuie să pierdem din vedere acest punct important spre care trebuie să tindă toate acțiunile noastre.

În timpul procesiunii cu darurile pentru ofertoriu, pe lăngă pâine și vin, credincioșii au dus la altar o pereche de sandale, o traistă și un toiag ca semne ale peregrinării noastre pe acest pământ și al drumului de credință pe care noi îl parcurgem spre scopul final, slava lui Dumnezeu și mântuirea personală.

Sărbătoarea hramului a fost o altă ocazie binecuvântată de rugăciune intensă și aspirație la sfințenie.

Bejan P. Ciprian

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Sărbătoarea Popoarelor - 18 mai 2008

 

Duminică 18 mai s-a desfășurat la Roma, în Piața Sf. Ioan din Lateran "Festa dei Popoli" (Sărbătoarea popoarelor), manifestare ajunsă anul acesta la cea de-a XVII-a ediție. Scopul sărbătorii a fost acela de a promova cultura și valorile specifice fiecărei națiuni de emigrați aflați în Cetatea Eternă. Motto-ul sub egida căruia s-au derulat activitățile acestei inițiative a fost "Toți suntem emigranți", notă comună ce trebuie să întărească solidaritatea și fraternitatea.

Sărbătoarea popoarelor a început încă de dimineață cu pregătirea standurilor culturale, reprezentând cele peste 30 de națiuni participante. România a oferit informații despre geografie, istorie, obiceiuri și tradiții, obiective turistice, etc. Toate acestea au avut menirea de a face cunoscută cultura românească și valorile poporului român, lucru necesar într-un context de imagine nu tocmai favorabil românilor.

Punctul central al zilei și al sărbătorii a fost Sf. Liturghie celebrată la ora 12,00 în catedrala Sf. Ioan în Lateran, biserică deosebit de frumoasă și importantă în același timp, datorită funcției ei de "maică a tuturor bisericilor". Celebrarea a fost prezidată de Excelența Sa Robert Sarah, secretar al Congregației pentre Evanghelizarea popoarelor. Aproape fiecare comunitate de emigranți a avut o intervenție în propria limbă în cadrul litughiei, fapt ce a conferit culoare, dinamism și universalitate celebrării. Credincioșii participanți, deopotrivă italieni și străini au putut experimenta ce înseamnă Biserica catolică. Comunitatea românească a fost implicată anul acesta în pregătirea ofertoriului și a psalmului responsorial.

După sf. Liturghie a urmat prânzul, fiecare țară arătând și oferind preparatele culinare specifice. Alături de mâncărurile africane, asiatice, latino-americane, s-au putut gusta și sarmalele românești.

La ora 15,30 în cadrul programului artistic a evoluat grupul de dansatori al comunității românești, constituit din patru familii aparținând bisericii din Grotte Celoni. Au fost trei dansuri populare din cele trei zone mari ale țării (Moldova, Ardeal și Muntenia). Muzica populară românească ce răsuna în piață a atins inima celor câteva sute de români, care s-au prins de mână și au încins hora în fața scenei, creând o atmosferă cu adevărat sărbătorească.

Ziua s-a încheiat într-o notă de optimism și speranță. Conștientizarea faptului că toți suntem emigranți în această lume trebuie să deschidă noi orizonturi pentru o conviețuire pacifică și fraternă. Toate acestea se pot construi numai imitând Preasfânta Treime, model de unitate și dragoste pentru marea familie umană.

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Rugăciunea pentru sinistrați a Preasfințitului Petru Gherghel împreună cu credincioșii români din Roma

 

Duminică 3 august, Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași a efectuat o vizită la bisericile unde se celebrează sfânta liturghie pentru românii catolici din Roma. Ideea acestei vizite a pornit de la dorința unei rugăciuni speciale împreună cu emigranții români, pentru cei ce au avut de suferit de pe urma inundațiilor din ultimele zile. Călătoria apostolică a început cu localitatea Ladispoli, situată la circa 50 de km de Roma. Am continuat drumul nostru și la ora 11,30 episcopul a celebrat sf. Liturghie în Grotte Celoni (Casilina). Ultima etapă a fost biserica din Campitelli (piața Veneția), cu celebrarea euharistică de la ora 15,30.

Toate cele trei celebrări au fost momente de rugăciune profundă, de comuniune vizibilă cu păstorul diecezei de Iași și de unire spirituală cu victimele calamităților naturale, care s-au abătut și asupra localităților catolice de pe valea Siretului. În cadrul predicii pe marginea lecturilor duminicale, episcopul Petru Gherghel a subliniat importanța faptului că Isus este mereu aproape de oameni în necazurile și încercările vieții. Cristos nu este indiferent față de suferința omenească și El este cel care oferă hrana pentru trup și suflet. Prezența Mântuitorului trebuie să fie consolare, încurajare și motiv de speranță neclintită, deorece când Domnul e cu noi nimeni nu ne poate sta împotrivă.

Inspirându-se din Evanghelia duminicii a XVIII-a de peste an, Preasfințitul a accentuat necesitatea solidarității cu cei încercați din Moldova. Pe lângă rugăciune, e nevoie și de gesturi concrete de ajutorare. S-a propus de accea, ca la începutul lunii septembrie, arunci când mulți emigranți se întorc din vacanță, să fie organizată o colectă specială pentru toți aceia care au pierdut case, recolte și alte bunuri datorită revărsării apelor.

La finalul sfintelor liturghii, părintele Iulian Faraoanu a mulțumit episcopului pentru rugăciunea comună, pentru grija părintească arătată față de emigranți. Totul s-a încheiat cu încurajarea de a persevera în credință și caritate și cu binecuvântarea din partea Preasfințitului. Credincioșii români din Roma au rămas edificați și au reînnoit intenția de a păși neîcetat pe calea urmării lui Cristos și dorința de a fi creștini după inima lui Dumnezeu.

Pr. Iulian Faraoanu

(...back)  

 

Inaugurarea noului sediu al comunității românilor catolici la Roma

 

Duminică, 5 octombrie 2008, a avut loc inaugurarea noului sediu al comunității românilor catolici de rit latin din Roma, care va funcționa în Parohia "San Vitale". Celebrarea euharistică a avut loc ora 16.00, în prezența oficialităților bisericești și civile.

Printre numeroșii oaspeți comunitatea română a avut plăcerea de a-i saluta pe: ES Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, ES Mons. Ernesto Mandara, episcop auxiliar de Roma, responsabilul zonei pastorale Roma-centru, Mons. Pierpaolo Felicolo, director adjunct al Oficiului Migrantes din cadrul Vicariatului de Roma, Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene din San Vitale, și pr. Isidor Iacovici, responsabilul comunităților catolice române din Roma. Autoritățile civile au fost reprezentate de: Gianni Alemanno, primarul Romei, Răzvan Rusu, ambasadorul României în Italia și Gabriel Lazurca, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun. Pe lângă aceștia au participat numeroși preoți atât de rit latin cât și de rit oriental și o mare mulțime de credincioși români și italieni, romano-catolici, greco-catolici și ortodocși.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de ES Mons. Ernesto Mandara care și-a exprimat bucuria de a avea în cadrul zonei sale pastorale și comunitatea catolicilor români de rit latin. La predică, Preasfinția sa a subliniat faptul că Dumnezeu dăruiește darurile sale poporului pe care el îl iubește. În acest context, se cuvine să aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru generozitatea și disponibilitatea cu care au fost primiți păstorii și credincioșii noștri în cadrul Parohiei "San Vitale" din Roma, în ciuda tuturor temerilor care au existat.

După sfânta Liturghie pontificală a avut loc un moment cultural alcătuit din cântece și dansuri tradiționale românești după care toți cei prezenți au fost invitați să ia parte la o agapă frățească.

Comunitatea catolică română de rit latin din Roma are trei centre mari în care își desfășoară activitatea religioasă: Parohia "San Vitale" - Roma (noul centru parohial), Parohia "Santa Maria, Causa Nostrae Laetitiae" (Grotte Celoni) - Roma și Parohia "San Giovanni Battista" - Ladispoli. În aceste centre se regăsesc în fiecare duminică circa 2.000 de credincioși.

În aceeași zi, 5 octombrie 2008, episcopul Aurel Percă a vizitat și comunitățile românești din Roma, precum și cea din Ladispoli. La Ladispoli a avut loc instalarea noului reponsabil pentru emigranții catolici români.

 

Ferăstrăuaru Laurențiu și Bejan Pilser Ciprian

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Întâlnirea preoților implicați în pastorația emigranților români din Italia

 

În zilele de 3 și 4 decembrie 2008 s-a desfășurat la Roma întâlnirea preoților din Dieceza de Iași, aflați în Italia pentru asistența pastorală a credincioșilor catolici români. Această adunare convocată în premieră a avut două obiective fundamentale. Mai întâi, o analiză a situației pastorale a credincioșilor români în momentul actual și, concomitent găsirea unor metode pastorale adecvate și eficiente. Mai apoi, crearea unei structuri pentru o mai bună coordonare a activităților pastorale. Astfel s-a lansat idea formării a două decanate: Italia de nord și Italia centru-sud.

Întâlnirea preoților implicați în pastorația românilor catolici din Italia a început pe 3 decembrie 2008, la 15,45 cu rugăciunea Ora media, luată de la memoria sf. Francisc Xaveriu. A fost invocată ocrotirea și mijlocirea sf. Francisc, patron al misionarilor, pentru ca activitatea preoților prezenți, misionari "fidei donum" să fie cât mai rodnică.

Lucrările au debutat cu discursul Excelenței Sale, Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. După salutul inițial, Excelența Sa și-a exprimat bucuria revederii celor 21 de preoți participanți și a apreciat efortul tuturor de a lua parte la această reuniune. A fost evocat apoi salutul episcopului Petru Gherghel, care spre seară a intervenit și telefonic transmițând binecuvântarea sa. În continuare s-a expus motivul întâlnirii: cunoașterea realităților pastorale ale românilor emigranți și sugestii pentru o mai bună organizare a pastorației emigranților.

A luat cuvântul mai apoi mons. Lucaci Anton, coordonator al pastorației emigranților catolici români din Italia. După ce a prezentat specificul misiunii sale de reprezentant în fața Bisericii italiene, a abordat tematica "integrării" românilor în strucuturile parohiilor italiene, așa cum e gândită de către Conferința Episcopală Italiană. S-a sugerat căutarea unei linii orientative care să creeze un echilibru între asimilarea românilor catolici în comunitățile italiene și păstrarea identității lor.

Au intervenit rând pe rând toți preoții prezenți, fiecare dintre ei expunând situația personală în ambientul Bisericii locale italiene și realitățile pastorale ale comunității în care activează. Din prezentările făcute au reieșit mai multe aspecte. Întâi de toate, o ușoară dificultate în ceea ce privește acomodarea cu stilul pastoral italian, dat fiind că mulți preoți români sunt angajați în parohiile italiene. Mai apoi, problematica "integrării", care potrivit documentelor Bisericii trebuie să fie liberă, spontană și graduală. Este nevoie de o cale de mijloc. Pe de o parte grija pentru păstrarea valorilor și tradițiilor culturale și religioase moștenite. Pe de altă parte, favorizarea integrării, cel puțin pentru copiii născuți în Italia, cei ce formează a doua generație de emgranți. In fine, ultimul aspect abordat a fost cel legat de găsirea unor metode pastorale eficiente pentru situația istorică și socio-culturală a românilor emigrați. S-a accentuat necesitatea împrumutării inițiativelor pastorale pozitive din comunitățile italiene și adaptarea lor la specificul emigrației românești.

Întâlnirea s-a încheiat cu organizarea celor două decanate, instituite pentru a facilita schimbul de experiență în domeniul pastoral și comuniunea sacerdotală. Decanatul Italiei de nord are în componență 11 preoți și cuprinde localitățile: Torino, Padova, Milano, Verona, Cremona, Monfalcone (Gorizia) și Bologna. Decanatul Italiei centrale și de sud are 10 preoți români și e constiutit din localitățile: Prato, l'Aquila, Roma, Palestrina, Ladispoli și regiunile Sardegna și Sicilia. Au fost aleși prin vot secret și cei doi decani: pr. Isidor Iacovici pentru decanatul Italiei centrale și de sud, și pr. Ionel Jicmon pentru decanatul Italiei de nord.

Reuniunea preoților asistenți spirituali pentru românii catolici emigrați în Italia s-a încheiat în cursul dimineții zilei de 4 decembrie pe un ton optimist, cu speranța că ideile împărtășite și organizarea structurii decanale vor aduce roade pentru o mai bună păstorire a fraților care constiutie diasporă catolică românească.

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Roma: Hramul comunității catolice românești

 

Românii catolici din Roma au sărbătorit luni 8 decembrie hramul comunității, Neprihănita Zămislire a sfintei Fecioare Maria. Pentru prima dată, liturghia solemnă a hramului a avut loc la noul lăcaș de cult, biserica Sfântul Vitale din centrul Romei. La celebrarea euharistică de la ora 16,00 au participat arhiepiscopul de București dr. Ioan Robu, episcopul auxiliar de Iași Aurel Percă, mulți preoți, autorități ale Statului român și un mare număr de credincioși.

An de an, în ziua de 8 decembrie se sărbătorește hramul comunității catolice românești din centrul Romei. În premieră anul acesta liturghia hramului s-a celebrat la biserica S. Vitale, încredințată de câteva luni românilor catolici de rit latin. La ora 16,00 procesiunea a pornit către biserica în care erau prezenți peste 400 de credincioși. Sf. Liturghie a fost prezidată de Excelența sa, dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București. La altar au mai fost prezenți mons. Luaci Anton, director coordonator al pastorației emigranților români din Italia, mons. Pierpaolo Felicolo, vicedirector al Oficiului pentru Migranți de la Vicariatul din Roma și preoți români aflați la Roma.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de episcopul auxiliar de Iași, mons. Aurel Percă. Excelența sa a explicat misterul și adevărul de credință al Neprihănitei Zămisliri a sfintei Fecioare Maria. După ce a expus definirea dogmei și confirmarea ei în aparițiile de la Lourdes, Preasfințitul i-a îndemnat pe credincioși să aspire la neprihănire și să imite virtuțile sfintei Maria. Umilința, simplitatea și credința Mariei sunt exemplu pentru orice botezat. La final, episcopul predicator a subliniat cum Dumnezeu vrea ca toți oamenii să se prezinte în fața lui curați și sfinți prin credință și iubire.

La finalul sfintei liturghii, capelanul românilor catolici din Roma, pr. Isidor Iacovici a mulțumit episcopilor și preoților, d-lui Răzvan Rusu, ambasador al României pe lângă statul italian și celorlalte oficialități. O mulțumire specială a fost îndreptată către credincioși.

Celebrarea s-a încheiat într-o notă de bucurie. Cei doi episcopi, care își serbau aniversarul consacrării episcopale, au primit un cadou din partea comunității împreună cu urarea de mulți și binecuvântați ani de slujire a poporului lui Dumnezeu.

După sfânta liturghie toți cei prezenți au fost invitați să participe la agapă frățească din curtea interioară. Acolo oamenii au împărtășit impresiile lor și au gustat din bucatele tradiționale.

Sărbătoarea hramului a fost o ocazie de întărire în credință pentru românii emigranți din Roma. Aceștia au reînnoit încă o dată intenția de a urma exemplul sfintei Fecioare prin trăirea unei vieți mai curate și mai sfinte.

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)