Nettuno 2008

Pelerinaj Nettuno

 

Potrivit unei tradiții, în timpul Postului Mare sau în perioada Adventului se organizează un pelerinaj la un loc cu rezonanță spirituală. Anul acesta, ne-am îndreptat pașii către Nettuno la vreo 100 de km de Roma. Aici se află un sanctuar al sfintei Fecioare Maria a Harurilor.

Prima Impartasanie 2008

Prima Sfântă Împărtășanie - 30 martie 2008

 

Ziua de 30 martie a avut o conotație specială pentru comunitatea românească de la Roma. În această zi 40 de copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în sufletul lor. Pregătirea catehetică începuse deja în tomana anului trecut, iar acum ajunsese clipa mult dorită, întâlnirea cu dumnezeiescul Mâtuitor. Sărbătoarea s-a desfășurat în cele două biserici majore unde se celebrează liturghia în limba română la Roma: Grotte Celoni și Campitelli.

Pelerinaj la Napoli 2008

Pelerinaj la Fericitul Ieremia - 27 aprilie 2008

 

Duminică 27 aprilie, comunitatea catolică română de la Roma a avut inițiativa organizării unui pelerinaj la Napoli pentru a venera rămășițele pământești ale fericitului Ieremia. Înainte de întoarcerea "pelerinului iubirii" în țară, ne-am gândit să îi aducem un ultim omagiu aici, pe meleagurile unde și-a dedicat o mare parte din slujirea sa în favoarea săracilor.

Hram Casilina 2008

Hram la Roma (Casilina - Fericitul Ieremia Valahul)

 

Duminică, 11.05.2008, comunitatea românilor din Casilina-Roma a sărbătorit două mari evenimente: Coborârea Duhului Sfânt și sărbătoarea Fericitului Ieremia Valahul, patronul acestei comunități. Liturghia a fost celebrată de către părintele paroh Isidor Iacovici, responsabilul cu pastorația românilor romano-catolici din Roma.

Festa dei Popoli 2008

Sărbătoarea Popoarelor - 18 mai 2008

 

Duminică 18 mai s-a desfășurat la Roma, în Piața Sf. Ioan din Lateran "Festa dei Popoli" (Sărbătoarea popoarelor), manifestare ajunsă anul acesta la cea de-a XVII-a ediție. Scopul sărbătorii a fost acela de a promova cultura și valorile specifice fiecărei națiuni de emigrați aflați în Cetatea Eternă. Motto-ul sub egida căruia s-au derulat activitățile acestei inițiative a fost "Toți suntem emigranți", notă comună ce trebuie să întărească solidaritatea și fraternitatea.

Nou sediu

Inaugurarea noului sediu al comunității românilor catolici la Roma

 

Duminică, 5 octombrie 2008, a avut loc inaugurarea noului sediu al comunității românilor catolici de rit latin din Roma, care va funcționa în Parohia "San Vitale". Celebrarea euharistică a avut loc ora 16.00, în prezența oficialităților bisericești și civile.

Intalnire decembrie

Întâlnirea preoților români din Italia

 

În zilele de 3 și 4 decembrie 2008 s-a desfășurat la Roma întâlnirea preoților din Dieceza de Iași, aflați în Italia pentru asistența pastorală a credincioșilor catolici români. Această adunare convocată în premieră a avut două obiective fundamentale. Mai întâi, o analiză a situației pastorale a credincioșilor români în momentul actual și, concomitent găsirea unor metode pastorale adecvate și eficiente.

hram 2008

Roma: Hramul comunității catolice românești

 

Românii catolici din Roma au sărbătorit luni 8 decembrie hramul comunității, Neprihănita Zămislire a sfintei Fecioare Maria. Pentru prima dată, liturghia solemnă a hramului a avut loc la noul lăcaș de cult, biserica Sfântul Vitale din centrul Romei.