Pelerinaj Montecassino și Gaeta

 

Duminică 22 martie 2009, comunitatea catolică română din Roma a participat la un pelerinaj la Montecassino și Gaeta. În fiecare an bisericesc, în perioadele "forte" ale acestuia, adică Postul Crăciunului și Postul Mare se organizează câte un pelerinaj pentru a reînnoi și intensifica trăirea credinței și a vieții creștine.

Continuând tradiția, în Postul Mare din anul acesta ne-am deplasat la mănăstirea benedictină de la Montecassino. Așezarea mănăstirească a fost înființată de sf. Benedict în anul 529. La scurt timp după moartea lui Benedict (543), a fost atacată de lombarzi, însă va fi reconstruită rapid. În ciuda atacurilor frecvente, a încercărilor și greutăților, mănăstirea a rezistat. În istoria mai recentă, în timpul celui de-al doilea război mondial, mănăstirea a fost bombadată suferind mari pierderi, atât din punct de vedere uman, cât și material. Clădirea actuală a fost construită după anul 1944, planurile folosite fiind cele ale construcției inițiale.

Ajunși la primul obiectiv al pelerinajului, am vizitat complexul mănăstiresc și muzeul ce adăpostește o parte din patrimoniul abației. Am putut admira colecțiile de vase și haine liturgice, obiecte de cult, precum și unele manuscrise, dovezi ale intensei activități culturale desfășurate de călugării benedictini. La ora 12,00 am participat la sfânta liturghie într-o atmosferă de reculegere specifică locului. În bazilică au răsunat și două cântece în limba română, mărturie a rugăciunii de laudă pe care pelerinii noștri au înălțat-o către Dumnezeu.

După ce ne-am recules câteva momente la mormântul sf. Benedict, am plecat spre Gaeta, a doua etapă a pelerinajului nostru. Potrivit tradiției aici se află "muntele despicat", breșa din munte apărând în momentul învierii lui Cristos. Amprenta mâinii unui turc, vizibilă pe stânca muntelui este un avertisment, dar și o invitație la credință în puterea Învierii Mântuitorului. Rugăciunea făcută în capela Răstignitului ne-a reamintit de crucea lui Cristos și de convertirea cerută în Postul Mare.

Întorși acasă, am reținut exemplul sfântului Benedict și ceea ce îi învăța pe călugări: "Adevăratul călugăr va trebui să fie nu orgolios, nu violent, nu mâncăcios, nu somnoros, nu leneș, nu clevetitor, nu pârâtor... ci cast, blând, silitor, umil, ascultător". Ne-am dat seama mai apoi că cele trei simboluri, crucea, cartea și plugul, sunt valabile și pentru noi. Într-o lume secularizată și condiționați de gândul unui trai mai bun, am constatat cât e de important de pus în practică dictonul: ORA ET LABORA.

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Sărbătoarea Mirului în comunitatea catolică română de la Roma

 

Duminică 10 mai 2009, comunitatea catolică română de la Roma s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare și a retrăit evenimentul Rusaliilor. Pentru a treia oară, în Cetatea eternă, un număr de 45 de copii și tineri români au primit sacramentul Mirului prin impunerea mâinilor și rugăciunii episcopului auxiliar de Iași, Aurel Percă.

Cei 45 de candidați la mir (33 din Casilina și 12 de la biserica Sf. Vitalie) au început pregătirea catehetică în toamna anului 2008, sub îndrumarea atentă a păstorilor comunității, Capelan Isidor Iacovici, Capelan asistent Iulian Faraoanu și a surorilor care s-au ocupat de cateheză. După ce au parcurs Catehismul Bisericii Catolice, aprofundând în mod special temele referitoare la Duhul Sfânt, după ce și-au purificat sufletul prin sacramentul reconcilierii, tinerele vlăstare ale comunității românești erau pregătiți pentru marea zi a primirii Duhului Sfânt cu darurile sale.

Prima celebrare a avut loc la biserica din Grotte Celoni (Casilina), la ora 12,30. La începutul Sfintei Liturghii, părintele capelan i-a prezentat pe cei 33 de tineri, confirmând că sunt vrednici de a deveni soldați ai lui Cristos și mărturisitori ai credinței creștine. Predica Preasfințitului a evidențiat însemnătatea sacramentului confirmațiunii și necesitatea unei mărturii puternice și vizibile în ambientele societății de azi. Punctul culminant a fost rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt și ungerea cu sf. Crismă, moment trăit cu credință, dar și cu emoție de toți cei prezenți.

A doua sfântă liturghie s-a desfășurat la biserica din centru, sf. Vitalie la ora 16,00, fiind străbătută de tematica darurilor Duhului Sfânt, amintite la începutul jertfei euharistice prin aprinderea a 7 lumânări, la rugăciunea credincioșilor și în cuvântul de mulțumire din partea copiilor miruiți. Aceștia erau exact 12, coincidență fericită și asemănare cu grupul celor 12 apostoli ce așteptau coborârea Duhului Sfânt în ziua de Rusalii.

La finalul celor două liturghii au fost cuvinte de mulțumire rostite de un reprezentant al celor nou miruiți, de capelanul Isiodr Iacovici și de Excelența Sa, episcop Aurel Percă. Din discursuri a reieșit ideea gratitudinii pentru darurile pe care Dumnezeu le revarsă neîncetat asupra noastră și importanța conservării credinței și a mărturisirii prin fapte de caritate.

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Sărbătoarea popoarelor la Roma

 

Sărbătoarea popoarelor, inițiativă promovată de Părinții Scalabrinieni, a ajuns anul acesta la ediția a XVIII-a. Manifestarea este complexă, cuprinzând mai multe sectoare (liturgic, cultural, artistic și gastronomic) și reunind toate comunitățile de emigranți catolici din Roma. Comunitatea catolică română, ce numără circa 5.000 de suflete, a participat activ la toate momentele festive, onorând astfel motto-ul: "Nimeni nu este străin în Biserica lui Dumnezeu".

Încă din cursul dimineții, piața Sf. Ioan în Lateran din Roma era plină de lume, italieni, turiști sau emigrați, dornici să intre în atmosfera evenimentului. Cele circa 30 de stand-uri amenajate în piață, fiecare cu steagul propriu, ofereau un colț din cultura, istoria și arta țărilor participante. Vizitatorii puteau să cunoască și să aprecieze mai bine valorile fiecărei națiuni, înțelegînd astfel că nu există culturi superioare.

Litughia internațională de la ora 12,00 a fost punctul central al festivității. Celebrarea a fost prezidată de arhiepiscopul Antonio Maria Veglio, președinte al Consiliului pentru Migranți și Refugiați din Vatican. Alături de el, au concelebrat responsabilii cu emigranții din cadrul Conferinței Episcopale Italiene și a Vicariatului din Roma, precum și capelanii diferitelor comunități etnice. Cuvintele episcopului au scos în evidență urgența interacțiunii dintre comunitatea italiană și comunitățile de emigranți. Oferirea reciprocă a ceea ce este mai bun și mai nobil din partea fiecăruia poate duce la o conviețuire armonioasă și la îmbogățire culturală și spirituală.

După sf. Liturghie a urmat o agapă cu adevărat frățească, în cadrul căreia s-au putut gusta preparatele culinare cele mai variate, provenind din Nigeria, Filipine, Polonia, Ucraina, Mexic, Ghana, etc. România a oferit cunoscutele sarmale, apreciate ca în fiecare an, de participanți.

Ziua sărbătorească a culminat cu programul artistic, urmărit cu viu interes de sutele de oameni prezenți în piață. Comunitatea română a oferit spectatorilor o suită formată din trei dansuri populare din diferite zone ale țării. Evoluția dansatorilor a fost excelentă, iar emoțiile produse s-au văzut din reacția celor prezenți. Mulți dintre românii din public, entuziasmați de muzică și mânați de dor, au încins o horă imensă, atrăgându-i în ea și pe cei de alt neam.

Spre seară, toți s-au întors la casele lor cu îmbogățirea sufletească și culturală dăruită de sărbătoarea tuturor popoarelor și cu o dorință mai mare de a se simți la Roma ca acasă.

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Pelerinajul comunității catolice române din Roma și Ladispoli la Lourdes

 

Luna mai, închinată Preasfintei Fecioare Maria, s-a încheiat într-un mod minunat pentru comunitatea catolică română din Roma și Ladispoli. Un grup de 150 de credincioși, însoțiți de pr. Iulian Fărăoanu, pr. Adrian Chili și pr. Cristinel Doboș, au participat în perioada 29 mai - 2 iunie la un pelerinaj la sanctuarul marian de la Lourdes. Cele două zile (31 mai și 1 iunie) petrecute în jurul grotei de la Lourdes au fost încărcate de haruri și binecuvântări și s-au dovedit a fi momente de trăire intensă în compania Sfintei Maria.

Pelerinajul, pregătit din timp, a început în seara zilei de 29 mai odată cu plecarea celor trei autocare de pelerini. Pe durata călătoriei, nota principală a fost entuziasmul exprimat în cântări și dorința fierbinte de întâlnire cu Fecioara de la Lourdes, vizibilă mai ales în rugăciune. Visul de a o vedea pe Maria s-a împlinit atunci când pelerinii au pășit pe pământul Lourdes-ului și au luat parte la procesiunea mariană din seara zilei de 30 mai, ajunul Rusaliilor. Ne-am bucurat, de asemenea de întâmpinarea făcută de pr. Adrian Stoica, capelan la sanctuar și responsabil cu liturgia.

Programul zilei de 31 mai a cuprins sf. Liturghie internațională din cursul dimineții, Calea Crucii și procesiunea euharistică de după amiază. La sfânta liturghie din bazilica Sf. Pius X, la care au participat peste 20.000 de credincioși, s-a putut experimenta dimensiunea universală a Bisericii, oameni din toate colțurile lumii și limbi diversificate, nelipsind dintre ele limba română. Prezența multor bolnavi la celebrarea euharistică, a stimulat mai apoi la o conștientizare mai mare a valorii suferinței în perspectiva mântuirii. Un alt moment încărcat de emoție sfântă a fost Calea Crucii în aer liber. Drumul anevoios, reprezentarea stațiunilor în mărime naturală, meditația profundă, au constituit elemente utile în unirea cu misterul pătimirii și crucii Mântuitorului.

Următoarea zi, 1 iunie a început cu liturghia în limba română la biserica din Criptă, construită la dorința sfintei Maria. După sf. Liturghie, împreună cu părintele Mihai Percă capelan la sanctuar, am parcurs drumul sfintei Bernadeta, vizitând locurile care au marcat existența vizionarei. Itinerariul s-a încheiat la grota aparițiilor, acolo unde am recitat și noi un mister al rozariului. După amiază, toți pelerinii au trăit experiența băii în piscină, pentru a se purifica și a deveni oameni noi, fii devotați ai Maicii Domnului.

Cu mult regret, a trebuit să părăsim atmosfera mariană de liniște și pace oferită de locurile sacre de la Lourdes. La întoarcere, am încercat să culegem câteva mărturii ale pelerinilor. Cei mai mulți vorbitori aveau lacrimi în ochi și rosteau cuvinte ce porneau din inimă, povestind trăirile lor și cum au simțit ocrotirea și prezența Mariei. Pentru ei întâlnirea cu Sf. Fecioară de la Lourdes va rămâne adânc întipărită în suflet și va fi un imbold către o viață mai sfântă.

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Jubileul celor 25 ani de preoție ai Pr. Isidor Iacovici

 

"În Tine, Doamne am nădăjduit și nu voi regreta în veci!". Sub acest motto s-a sărbătorit la Roma jubileul celor 25 de ani de preoție ai părintelui Isidor Iacovici, capelan al românilor catolici din Cetatea Eternă. Sărbătoarea jubiliară a avut loc în ziua de 29 iunie, solemnitatea sfinților apostoli Petru și Paul și a fost un omagiu adus sacramentului preoției.

Celebrarea jubileului de argint, 25 de ani de slujire a lui Dumnezeu în Biserica Sa, s-a concentrat în jurul sfintei liturghii. Prima celebrare euharistică a avut loc la biserica din Grotte Celoni (Casilina). La finalul sfintei liturghii, pr. Iulian Faraoanu a mulțumit părintelui Isidor pentru anii de apostolat în via Domnului și a invitat comunitatea să rămănă strâns unită în jurul păstorului și să se roage pentru el. De asemenea, a subliniat coincidența fericită, a sărbătoririi jubileului în anul sfintei Preoții, deschis recent de Sf. Părinte Papa.

Liturghia a doua, cea de la biserica sf. Vitalie (ora 16,00) a fost prezidată de Excelența Sa, Ioan Robu, arhiepiscop de București. Alături de el, au concelebrat mons. Anton Lucaci și alți preoți aflați la Roma. Momentul artistic de la încheierea celebrării și cuvântul adresat de un reprezentant al enoriașilor, au dorit să elogieze preoția și activitatea părintelui sărbătorit. Înainte de binecuvântarea finală, pr. Isidor Iacovici a ținut un discurs de mulțumire. Gândul de recunoștință a fost îndreptat către Dumnezeu și persoanele care l-au însoțit în toți anii de trăire a sublimei vocații preoțești.

Cuvintele imprimate pe iconița distribuită credincioșilor, "ce-i voi da în schimb Domnului, pentru binele pe care mi l-a făcut", au rămas un îndemn la o atitudine corespunzătoare în fața tezaurului sfintei preoții și a tuturor darurilor dumnezeiești.

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Sfârșitul mandatului la Roma

 

Duminică, 13 septembrie 2009, părintele Iulian Fărăoanu și-a luat rămas bun de la comunitatea romano-catolicilor români din Cetatea Eternă în cadrul căreia a activat începând cu data de 1 octombrie 2005, drept colaborator al părintelui paroh Isidor Iacovici. Sfintele Liturghii celebrate atât la biserica San Vitale cât și la biserica Santa Maria Causa Nostrae Letitiae au fost prilejuri de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate harurile primite în acești patru ani de păstorire. La biserica san Vitale această aducere de mulțumire a fost exprimată și prin poezia pe care o redăm mai jos. Părintele Iulian a primit de la 1 octombrie 2009 misiunea de profesor la Institutul Teologic Sf. Iosif din Iași.

Creștini români din Roma
Veniți, azi vă rugăm
Pe părintele Iulian
Cu toți să-l salutăm.

Căci părinte Iulian
După 10 ani în apostolat
Glasul lui Isus
Iarăși v-a chemat.

Și cum să rezistați
Glasului divin
Ați răspuns îndată:
"Iată vin!"

Știm cu toții este
Voința lui Dumnezeu
Dar, omenește spunem
Că ne pare rău.

Căci 4 ani în urmă
Părinte Iulian
Ați venit la Roma
Ca misionar.

Cu al nostru paroh
Ați colaborat
Lucrând zi de zi
În apostolat.

Sfânta Liturghie
Când ați celebrat
Prin predică sfântă
Ne-ați încurajat.

La sfânta spovadă
Mult ne-ați îndemnat
Și la masa sfântă
Des ne-ați invitat.

Ne amintim acum cu drag
Cucernic părinte
Cum împreună am participat
La multe pelerinaje sfinte.

Pentru toate câte
Ați făcut părinte
Să fiți răsplătit
Cu multe haruri sfinte.

De multe ori părinte
Ni s-a întâmplat
Fiind puțin "căpoși"
V-am mai supărat.

Cu fruntea plecată
Profund rușinați
Vă rugăm părinte
Ca să ne iertați.

Și dacă vreodată
Ne vom întâlni
Noi sperăm și credem
Că nu ne veți ocoli.

La mulți ani părinte
Multă sănătate
Din ceruri de sus
Haruri îmbelșugate.

Și acolo unde
Domnului slujiți
De noi cei din Roma
Să vă amintiți.

O mamă preasfântă
Și plină de har
Sfințește pe cei
Ce slujesc la altar.

La mulți ani din suflet
Astăzi vă urăm
Și la San Vitale
Cu drag v-așteptăm.

 

Elena Herciu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Roma: Întâlnire a tinerilor comunității române din Roma

 

Cu voia Domnului în ziua de 4 octombrie un grup de tineri români, adunați de pe cele 7 coline ale Romei ne-am dat întâlnire la casa Surorilor Carității ale Sf. Ioana Antida Thouret, pe colina Aventinului într-un colțișor binecuvântat de Cel de Sus cu multă verdeață și liniște. Dorința noastră, dar și a părintelui paroh Isidor Iacovici, și a părintelui Daniel Iacobuț care ne-a fost alături pe tot parcursul zilei, era să petrecem o zi în care să ne încărcăm "bateriile sufletești", să ne cunoaștem mai bine între noi, încercând să nu lăsăm ca munca în Italia să ne înstrăineze cumva unii de alții.

De aceea ne-a prins foarte bine tema propusă pentru această zi: "Iubește-l pe aproapele ca pe tine însuți!" Ce înseamnă să-l iubești pe aproapele? Ce înseamnă să te iubești pe tine însuți? Ce imagine avem despre noi înșine? Sănătoasă sau neadecvată? Ce rol are credința în imaginea de noi înșine? Iată câteva întrebări pe care le-am analizat în lung și-n lat pe timpul acestei zile, împărțindu-ne în trei grupuri mai mici, izvorâte din alegerea unei culori a drapelului nostru românesc. A fost o ocazie minunată pentru a discuta despre probleme și întrebări pentru care, din cauza ritmului trepidant al vieții aici, nu prea mai avem timp.

După ce am discutat și am analizat aceste întrebări, plini de reculegere, am participat la Sf. Liturghie în frumoasa capelă a surorilor care ne-au primit cu o atât de mare bunăvoință. Astfel, după aceea, mai pioși dar și voioși, ne-am așezat la masă, bucurându-ne și de unele specialități care ne-au adus aminte de România. Imediat după masă am fost vizitați de Părintele Paroh care ne-a încurajat să continuăm întâlnirile acestea, precum și implicarea noastră în viața comunității.

Bineînțeles a fost timp și pentru un moment de destindere, de jocuri, care mai de care mai hazlii, astfel că ziua noastră de întâlnire nu a putut decât să ne lase în inimă amintiri frumoase pline de bucurie. Spre seară ne-am adunat la grota Sf. Fecioare din curtea mănăstirii pentru a oferi rugăciunile noastre Tatălui ceresc pentru noi și toți românii imigranți prin rugăciunea Sf. Rozariu. Astfel am fost alinați și de prezența Maicii Domnului, ce ne însoțește mereu cu privirea și iubirea ei de mamă. Îi mulțumim Domnului pentru această zi și avem speranța că întâlnirile pe care le vom avea de aici încolo vor întări prietenia dintre noi precum și raportul nostru cu Domnul.

 

Francisc Fodor

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Israel: Impresii din țara lui Isus și a Mariei

 

Un grup de pelerini români care locuiesc în Italia în frunte cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, au mers pe urmele lui Isus și a Mariei în Țara sfântă în perioada 15-22 octombrie 2009, pentru a trăi momente de har.

Pelerinajul a fost organizat de pr. Iacovici Isidor, parohul comunității catolicilor români din Roma și din împrejurimi, la care au participat credincioși din comunitatea Ladispoli împreună cu pr. Adrian Chili. Am fost onorați ca pe tot parcursul pelerinajului să fie împreună cu noi PS Aurel Percă care, împreună cu ghidul nostru pr. Vacaru Cristian, ne-au pregătit o întâmpinare surpriză la aeroportul din Ben Gurion - Tel Aviv.

Încă din prima zi am pornit la drum cu dorința de a trăi cât mai intens aceste zile binecuvântate, purtând în inimile noastre propriile gânduri, dar și ale celor rămași acasă.

Primul loc vizitat a fost Nazaretul cu biserica Bunei-Vestiri, locul în care arhanghelul Gabriel a adus lumii marea veste a mântuirii: "Și Cuvântul, aici, s-a făcut trup". A urmat sinagoga din Nazaret și Muntele Tabor, de unde se poate admira un peisaj superb. Ziua s-a încheiat cu adorația euharistică în biserica Bunei-Vestiri, unde ne-am rugat pentru vocații la viața consacrată și pentru toți misionarii noștri.

Pe Muntele Fericirilor, înconjurați de un peisaj mirific, având lacul Genezaret în fața, în cadrul sfintei Liturghii am reflectat asupra fericirilor, cale și program de mântuire trasat de Domnul. Am vizitat casa lui Petru și sinagoga din Cafarnaum, mai apoi ne-am îmbarcat într-o navă, am traversat Marea Galileii pentru a ajunge la Tiberias. Seara, în apele Iordanului, după ce am reînnoit făgăduințele de la Botez, toți pelerinii au primit apa pe creștet din mâinile Preasfințitului Aurel, aducere aminte a ceea ce s-a întâmplat cândva cu fiecare dintre noi.

La Cana Galileii, în cadrul sfintei Liturghii, doi tineri din grup, Simona și Cristian, pregătiți din timp, au celebrat sacramentul sfintei Căsătorii, iar celelalte familii și-au reînnoit jurământul de fidelitate. Am plecat apoi prin Valea Iordanului spre Iudeea, vizitând Ierihonul cu sicomorul lui Zaheu, mănăstirea dedicată Ispitirilor lui Isus, ca apoi, trecând prin marea Moartă, să ne oprim în pustiu, pe Valea Hozevei pentru a celebra sfânta Liturghie la momentul în care soarele trecea spre asfințit, iar noaptea punea stăpânire pe pământ.

Luni, dis-de-dimineață, la ora 4.55, ne-am grăbit asemenea păstorilor spre Grota Nașterii Domnului unde am celebrat sfânta Liturghie, oferindu-i Pruncului divin darul smerit al inimii noastre. Zorii zilei ne-au găsit în bazilica Nașterii lui Isus oferindu-i sfintei Fecioare rugăciunea rozariului. Trecând apoi prin Câmpul Păstorilor am vizitat Ein Karemul cu locul nașterii sfântului Ioan Botezătorul.

Un alt loc special al pelerinajului nostru l-a constituit Ierusalimul cu Muntele Măslinilor, Capela Înălțării și bazilica Agoniei lui Isus unde am celebrat sfânta Liturghie. Coborând prin Valea Cedronului, am vizitat mormântul Maicii Domnului, grota apostolilor, biserica Biciuirii, capela condamnării și Via Dolorosa pentru a ajunge la bazilica sfântului Mormânt.

În timp ce așteptam să intrăm la sfântul mormânt am recitat sfântul rozariu amintindu-i pe toți, vii sau răposați. Ne-am rugat pentru cei plecați din țară ca și pentru cei din România și într-un chip special, ne-am rugat pentru pacea Ierusalimului.

Un moment particular l-a constituit vizita la Zidul Plângerii, acolo unde evreii se roagă psalmii, așteptând până astăzi să vină Mesia.

Miercuri dimineață, la ora 5.15, am meditat Calea Sfinte Cruci, apoi am celebrat sfânta Liturghie pe Calvar. Am fost deosebit de onorați să fim primiți în audiență de patriarhul Ierusalimului, Excelența sa Mons. Fouad Rwall. Ne-am rugat împreună pentru pacea în lume și în Țara Sfântă. Am continuat pelerinajul nostru vizitând Betania, Mormântul lui Lazăr, biserica Adormirii Maicii Domnului, Cenacolul și biserica "sfântul Petru in Gallicantu".

Cele opt zile petrecute pe pământul sfânt s-au încheiat cu un schimb de impresii între toți membrii grupului. Cu toții ne-am simțit cu adevărat îmbogățiți de frumoasa experiență făcută, mulțumind Domnului Isus și sfintei Fecioare Maria pentru toate harurile și binecuvântările primite.

Este cu adevărat un dar ceresc să poți vizita și păși pe locurile unde a trăit Isus și Maica sa preasfântă.

 

Pr. Isidor Iacovici

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "album 1" și "album 2 ".

(...back)  

Vizita Cardinalul Agostino Vallini în comunitatea românilor catolici

 

La invitația comunității românilor catolici, cardinalul Agostino Vallini, vicarul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea pentru Dieceza de Roma, a celebrat duminică, 8 noiembrie 2009, ora 18.00, o sfântă Liturghie pontificală în biserica "San Vitale", din via Nazionale, 194.

Au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Isidor Iacovici, paroh pentru comunitatea românilor din Roma și decan pentru partea de sud a Italiei, pr. Ioan Jicmon, paroh pentru comunitatea românilor din Padova și decan pentru partea de nord a Italiei, Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene din Parohia "San Vitale", Mons. Anton Lucaci, circa douăzeci și cinci de preoți români, studenți sau care slujesc la Roma, câțiva preoți italieni, o mare mulțime de credincioși români care lucrează la Roma, precum și credincioși italieni.

Sfânta Liturghie a fost precedată de o întâlnire de discuții între cardinalul Agostino Vallini, PS Petru Gherghel, pr. Isidor Iacovici, Mons. Daniele Micheletti și o mică parte a comunității românilor, precum și cea a italienilor. În cadrul întâlnirii s-au discutat mai multe probleme de ordin spiritual și organizatoric, despre relația dintre creștini și Cristos, ca și a creștinilor între ei, indiferent de naționalitatea lor.

În cadrul sfintei Liturghii, cardinalul și-a exprimat bucuria și șansa care i-a fost oferită de a celebra împreună cu PS Petru Gherghel, cu preoții români și cu toți creștinii români aflați din motiv de muncă la Roma.

În cadrul predicii, oaspetele i-a invitat pe toți cei prezenți să facă din altar, din jertfa sfintei Liturghii, "casa la care să revină mereu cu bucurie, mai ales atunci când greutățile muncii sau ale adaptării pun stăpânire pe sufletele noastre. Astfel - a continuat cardinalul -, Europa va înțelege și va recunoaște că rădăcinile ei sunt profund creștine și-și va fundamenta viitorul pe exemplul și trăirea credinței creștinilor care o compun".

La sfârșit, în cuvântul său, PS Petru Gherghel a mulțumit cardinalului Agostino Vallini și, prin Excelența sa, Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, asigurându-l că românii catolici aflați în Cetatea Sfântă sunt și vor rămâne uniți în jurul lui Cristos și a Bisericii sale. În același timp, i-a invitat pe românii prezenți ca atunci când vor reveni acasă, unde de altfel sunt așteptați cu drag, să poarte cu ei nu numai "bogăția" materială, ci și pe cea spirituală a Bisericii Universale descoperită din plin la Roma.

Fiind la sfârșitul octavei pentru răposați, celebrarea s-a încheiat cu intonarea unui Requiem solemn și cu binecuvântarea apostolică din partea cardinalului Agostino Vallini.

 

Pr. Felician Tiba

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Vizita ÎPS dr. Ioan Robu la comunitatea română catolică

 

Comunitatea română catolică din Roma l-a avut ca oaspete duminică, 13 decembrie 2009, pe ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, venit la inițiativa pr. Isidor Iacovici, paroh al comunității. Înaltpreasfințitul s-a aflat la Roma pentru a participa la Congresul Mișcării Creștine a Muncitorilor, dar și pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru cei douăzeci și cinci de ani de episcopat.

"Am venit cu bucurie aici, în această biserică (San Vitale - biserica comunității române), unde, nu departe de aici, în Bazilica San Pietro, acum douăzeci și cinci de ani, am fost consacrat episcop de către secretarul de stat de atunci, cardinalul Agostino Casaroli. Nu știu dacă, acum, la ceas aniversar ar trebui să mă opresc asupra a ceea ce a fost greu în exercitarea ministeriul meu episcopal. Mai degrabă m-aș opri asupra a ceea ce a fost frumos; la preoții cărora le-am fost părinte, la persoanele pe care le-am împăcat cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii, la familiile care au renunțat să se despartă pentru că am stat de vorbă cu ele, la mamele care au acceptat să dea naștere copiilor.
Am împlinit, la 8 decembrie 2009, douăzeci și cinci de ani de când sunt episcop. Asta nu înseamnă că e mult, dar nu e nici puțin. Am încheiat douăzeci și cinci de ani, dar, cu ajutorul Domnului încep alții douăzeci și cinci. Sper să ne vedem și la acel moment!"

Înaltpreasfințitul a prezidat sfânta Liturghie de la ora 16.00, în biserica "San Vitale", în prezența Mons. Anton Lucaci, a pr. Isidor Iacovici, a unui mare număr de preoți prezenți în Cetatea Eternă pentru studii, atât din Dieceza de Iași, cât și din Arhidieceza de București, dar și în prezența unui mare număr de credincioși, unii dintre ei îmbrăcați în costume naționale.

La predică, fiind "Duminica bucuriei", Înaltpreasfințitul Ioan a vorbit despre însemnătatea cuvântului lui Dumnezeu, cuvânt care "ne întreabă" și căruia trebuie să-i răspundem prin bucuria noastră. "Vă invit să vă lăsați pătrunși de cuvântul lui, de cuvântul care poartă la bucurie!", a concis Înaltpreasfințitul.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Isidor Iacovici a mulțumit ÎPS dr. Ioan Robu în numele întregii comunități pentru bucuria de a fi celebrat împreună jertfa sfintei Liturghii, lansând în același timp invitația de a reveni ori de câte ori va fi în trecere prin Roma.

 

Pr. Felician Tiba

(...back)  

 

Colinde și obiceiuri românești de Crăciun

 

În comunitățile din Roma-Casilina (Grotte Celoni) și Roma-Centru (San Vitale), duminică, 20 decembrie 2009, a patra din Advent, două grupuri de colindători români catolici, din ambele parohii, au încântat mulțimea de credincioși prezenți la Sf. Liturghie, printr-un repertoriu deosebit de variat de colinde și poezie.

Fideli obiceiurilor tradiționale românești, îmbrăcați în costume naționale, românii catolici din Roma s-au dovedit și anul acesta adevărați rapsozi ai colindelor și obiceiurilor de Crăciun.

Inițiativa l-a avut la bază pe pr. Iacovici Isidor, parohul comunității, care, din dorința de a propune și comunității italienilor din cele două parohii, frânturi din obiceiurile românești de Crăciun, a dus la organizarea unui adevărat concert-spectacol.

Pr. Isidor, amintind de împlinirea celor 20 de ani de la revoluția română din decembrie 1989, din solidaritate cu cei dispăruți, dar și cu speranța că va fi mai bine, a conchis: "Moș Crăciun v-a veni din nou!" A dorit să marcheze acest eveniment, aducând în memoria celor prezenți două din capodoperele culturii noastre românești: "A venit și-aici Crăciunul" și "Săracă și tristă ni-i viața", moment care a trezit în sufletul celor prezenți o profundă și vie emoție, mai ales că cei mai mulți fuseseră, într-un fel sau altul, martori ai evenimentele din decembrie 1989.

Spectacolul-concert s-a terminat cu venirea lui Moș Crăciun care a împărțit daruri copiilor prezenți. Cei mari au primit conform obiceiului, mere și nuci.

 

Pr. Felician Tiba

 

(...back)