Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului la Roma

 

În ziua de duminică, 17 ianuarie 2010, Biserica Catolică a celebrat Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului. Comunitatea noastră a fost intens implicată în trăirea acestui eveniment, participând în special la două momente: Rugăciunea Angelus a Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea din piața Sf. Petru și Liturghia de la biserica Sf. Vitale.

În primul rând menționăm salutul pe care Sfântul Părinte l-a adresat tuturor comunităților etnice prezente în piața Sf. Petru la rugăciunea Angelus. Au fost prezenți și reprezentanți ai comunității noastre, care au primit cu bucurie salutul și binecuvântarea papei. Sfântul Părinte ne-a îndemnat să continuăm efortul de integrarea în viața socială și bisericească a locului unde trăim, dar neuitând să păstrăm valorile culturii și credinței pe care le-am primit în țara noastră. Un moment emoționant l-a reprezentat întâlnirea în piață și cu un mic grup de emigranți din Republica Moldova care ne-au invitat să ne înnodăm drapelele, ca semn al fraternității dintre români și moldoveni.

Al doilea moment l-am trăit la Sfânta Liturghie de la ora 16.00 din Biserica Sf. Vitale. A fost o celebrare deosebită pentru că pe lângă comunitatea noastră română au fost invitați de către parohul român pr. Isidor Iacovici și celelalte comunități de emigranți din Roma împreună cu preoții care îi păstoresc. Sf. Liturghie a fost prezidată de către Mons. Enrico Feroci, directorul Caritasului diecezei de Roma, care, la auzul lecturilor și cântecelor în diferite limbi, ne-a mărturisit că retrăiește evenimentul Rusaliilor. Într-adevăr, ca și la Rusalii, diversitatea limbilor nu a fost o piedică în exprimarea credinței, ci dimpotrivă, ne-a ajutat să găsim acel limbaj comun al iubirii lui Dumnezeu care ne unește și ne face să fim frați și surori în Cristos. De aceea directorul Caritasului a mulțumit în numele Bisericii dar și al societății italiene tuturor emigranților care îmbogățesc Cetatea Eternă prin cultura, munca, onestitatea și credința lor. Și această zi a Emigrantului și a Refugiatului a fost o ocazie de a simți că în Biserica Catolică, în Biserica universală, nimeni nu este străin, ci cu toții suntem familia lui Dumnezeu în drum spre patria cerească.

 

Pr. Daniel Iacobuț

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Deschiderea dosarului pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

 

În prezența Mons. Giacomo Pappalardo, cancelarul Congregației pentru Cauzele Sfinților, a pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, și a unui grup restrâns de participanți, luni, 8 februarie 2010, s-a deschis la Vatican dosarul de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici.

Ce înseamnă evenimentul "deschiderii dosarului" pentru Dieceza de Iași și pentru cauza episcopului martir Anton Durcovici?

Concret, odată încheiată faza diecezană la Iași, dosarul a ajuns la Roma. Prin deschiderea dosarului, începe faza romană, un nou drum în ceea ce privește apropierea episcopului martir Anton Durcovici de cinstea altarelor și o muncă și mai asiduă din partea Diecezei de Iași în a pune la dispoziția Congregației pentru Cauzele Sfinților materialele necesare care să ateste viața de sfințenie și mărturia finală dată în favoarea lui Cristos și a Bisericii sale de către episcopul martir.

Dosarul deschis reprezintă efortul făcut până acum în această direcție de Dieceza de Iași, rod al rugăciunii episcopilor, preoților și credincioșilor, dar și al celor care au lucrat "pe teren" pentru a aduna mărturii, dovezi concrete, documente și însemnări deosebit de necesare unui astfel de drum.

În deschidere, Mons. Giacomo Pappalardo s-a arătat optimist în ceea ce privește conținutul dosarului și i-a încurajat pe postulator și pe cei prezenți în a continua munca începută.

Pr. Isidor Iacovici a făcut o prezentare succintă a contextului istoric în care s-a născut, a trăit și a fost chemat să dea mărturia supremă episcopul martir Anton Durcovici. A vorbit apoi despre ce a însemnat martiriul în perioada comunistă și cum erau chemați să-și dea viața pentru credință episcopii, preoții și credincioșii Bisericii. Spre final, s-a referit în mod strict la figura emblematică a episcopului Anton Durcovici, cel care, din mărturiile strânse, s-a remarcat printr-o viață de credință profundă, prin oferirea totală de sine lui Cristos și Bisericii, printr-o devoțiune specială față de inima neprihănită a Mariei și prin curajul său în fața morții, survenită în celula morții din închisoarea de la Sighet.

Acest pas, faza romană, angajează și mai mult Dieceza de Iași, țara noastră, Biserica întreagă într-o imitare desăvârșită a "celui pe care l-au străpuns" (In 19,37), dar și pentru ca drumul martirului nostru spre cinstea altarelor să fie cât mai scurt.

 

Pr. Isidor Iacovici

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Episcopii români printre românii din Roma - 14 februarie 2010

 

Aflați la capătul vizitei ad limina apostolorum, duminică, 14 februarie 2010, ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău - Republica Moldova, cărora li s-a alăturat și PS Peter Kihara, episcop de Marsabit-Kenya, la invitația pr. Isidor Iacovici, parohul românilor din Roma, au concelebrat o sfântă Liturghie în biserica "San Vitale" din Roma.

Primul moment deosebit al zilei a avut loc în comunitatea română din Ladispoli, unde PS Aurel Percă a dorit să celebreze sfânta Liturghie.

A urmat apoi comunitatea din Roma-Casilina unde, de asemenea, PS Aurel Percă a celebrat sfânta Liturghie și s-a întâlnit cu românii care locuiesc și participă la sacramente în acea zonă.

După-amiază, la ora 16.00, episcopii au fost primiți cu mare bucurie de către pr. Isidor Iacovici, parohul românilor din Roma, Mons. Daniele Micheletii, parohul comunității italiene "San Vitale", un număr deosebit de mare de preoți care studiază sau slujesc la Roma și de mulți credincioși români, printre care, câțiva, îmbrăcați în portul popular din Moldova și Banat.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

În cadrul predicii, ÎPS dr. Ioan Robu a împărtășit câteva din momentele vizitei "ad limina apostolorum", punctând în mod special întâlnirea propriu-zisă cu papa. "Nu știu ce au discutat ceilalți episcopi, dar pe mine, spunea Înaltpreasfințitul, Sfântul Părinte m-a întrebat care este nivelul vieții de credință al credincioșilor din parohiile noastre. M-a întrebat apoi cum reușim să-i ținem în jurul lui Cristos? Care este situația emigranților și ce facem concret pentru ei. Ne-a încurajat și ne-a îndemnat apoi să ne punem mereu încrederea în Dumnezeu, conform psalmului 1.

Apropo, cum stați cu încrederea în Dumnezeu - a continuat Înaltpresfințitul, adresându-se credincioșilor prezenți? Numai având încredere în el veți găsi răspuns la durerile și suferințele pe care le întâmpinați zi de zi. Lacrimile care vă curg din ochi vă purifică ochii și astfel îl puteți vedea mai bine pe Dumnezeu. Doar ochiul curat îl poate vedea!"

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a mulțumit episcopilor, preoților și credincioșilor prezenți îndemnându-i la rândul său la încredere în Dumnezeu, la iubire față de Biserica lui Cristos și la fericirea pe care o propune evanghelia.

Prezența PS Peter Kihara, episcop de Marsabit-Kenya, a dorit să fie un semn de recunoștință față de ceea ce fac cele două dieceze, de Iași și de București, pentru misiunea din Maikona-Kenya, prin misionarii susținuți și de bunăvoința și generozitatea credincioșilor români aflați la Roma.

La finalul sfintei Liturghii, episcopii prezenți, ca o continuare a binecuvântării întâlnirii lor cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, au împărțit credincioșilor prezenți binecuvântarea apostolică.

 

Pr. Felician Tiba

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Vizita PS Petru Gherghel și a PS Paolo de Nicolò

 

Duminică, 7 martie 2010, PS Petru Gherghel, episcop de Iași s-a aflat din nou în mijlocul comunității românilor catolici din Roma, alaturi de PS Paolo de Nicolo, regent al casei pontificale.

La începutul predicii sale, episcopul De Nicolo și-a exprimat bucuria că a fost invitat să celebreze sfânta Liturghie împreună cu comunitatea română despre care Sfântul Părinte știe că este o comunitate vie, care participă activ la viața de credință a Bisericii și dă o puternică mărturie de credință. "Am fost de atâtea ori în România, spunea Preasfințitul De Nicolo. Am fost la Iași, la sfințirea catedralei, la Piatra Neamț, la Bacău, la Roman și în multe sate și am văzut cât de profund trăiți credința și acasă... Văzându-vă atât de mulți la Liturghie și atât de activi, am impresia că sunteți neobosiți, că dumneavoastră nu obosiți niciodată. În discuțiile mele cu Sfântul Părinte îl voi asigura mereu de credința și sprijinul vostru, al episcopilor și preoților voștri care vă înconjoară cu atâta iubire".

În încheiere, PS Petru Gherghel a mulțumit celor prezenți; episcopului Paolo De Nicolo, preoților și credincioșilor, invitându-i din nou să rămână fideli drumului crucii lui Cristos, drum care, deși trece prin cruce, ne conduce la înviere.

PS Paolo De Nicolo s-a născut la 24 ianuarie 1937, la Cattolica, Provincia Rimini - Italia. A fost hirotonit preot la 19 martie 1960. A fost numit regent al Prefecturii Casei Pontificale la 10 martie 1994 de către papa Ioan Paul al II-lea. A fost ridicat la demnitatea episcopală de către papa Benedict al XVI-lea și consacrat episcop de către cardinalul Tarcisio Bertone, la 12 iunie 2008.

Este fratele PS Mariano de Nicolo, episcop emerit de Rimini, și al PS Pier Giacomo De Nicolo, nunțiu apostolic emerit în statul Lichtenstein.

 

Pr. Felician Tiba

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Pelerinaj la Loreto

 

Duminică 14 martie a avut loc un pelerinaj la Loreto organizat la inițiativa pr. Isisdor Iacovici, parohul comunității române din Roma. Copii, tineri și adulți au răspuns în număr de 150 la această invitație de a petrece o zi la Casa Sfintei Fecioare din Nazaret. Ne-am bucurat de asemenea de însoțirea părinților Paul Budău, Mihăiță Blaj și Sebastian Bilboc.

Tradiția spune că la Loreto este casa unde a locuit familia Sfintei Fecioare. Casa a devenit astăzi loc de pelerinaj, unul dintre cele mai cunoscute de către credincioșii din Italia și nu numai.

Ajunși la locul de pelerinaj am participat cu toții la sfânta Liturghie după care plini de evlavie am intrat și ne-am rugat lângă statuia Mamei Maria și alături de crucea fiului său . Am avut bucuria de a ne ruga la Răstignitul la care se ruga Sfânta Veronica atunci când a primit stigmatele lui Isus.

Natura înconjurătoare ne-a încântat cu frumusețea ei și ne-a ajutat să o contemplăm pe Maria și să îi încredințăm grijile și suferințele noastre, dar mai ales să o asigurăm că suntem alături de ea pe drumul Calvarului.

La încheiere ne-am rugat pentru țara noastră, am rugat-o să o ia sub scutul său și în mod special i-am încredințat viața noastră de emigranți; emigranți și pelerini către paradis.

 

Oana Lungu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Statuia Sfintei Fecioare Maria de la Fatima și la românii din Roma

 

"Din ziua de 24 aprilie 2010 până în ziua de 1 mai 2010 vom avea ca oaspete de seamă statuia preasfintei Fecioare Maria de la Fatima. Devoțiunea mariană a fost dintotdeauna una dintre constantele de bază ale comunității noastre parohiale. Vom învăța de la Maria și cu Maria să-l preamărim pe Dumnezeu-Tatăl pentru darul iubirii sale, îl vom recunoaște și-l vom adora pe Fiul său care se naște, moare și învie pentru mântuirea noastră, vom învăța cum se manifestă forța Duhului Sfânt, vom învăța să iubim Biserica și unitatea ei și mai ales vom învăța că lumea are nevoie de o continuă convertire". Cu aceste cuvinte ale Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității "San Vitale" din Roma, cărora li s-a adăugat și îndemnul parohului comunității române, pr. Isidor Iacovici, au fost invitate comunitățile italiană și română să întâmpine statuia sfintei Fecioare Maria de la Fatima, ajunsă la Roma prin intermediul Mișcării Mariane "Mesajul de la Fatima".

Statuia este însoțită și de relicve ale celor doi copii, Francisc și Iacinta, beatificați de către papa Ioan Paul II în ziua de la 13 mai 2000, la Fatima. Duminică, începând cu ora 15.00 comunitatea română a organizat un rozariu special, coordonat de diaconul Ciprian Bejan-Piser, rozariul în cadrul căruia s-au meditat misterele de slavă. În timpul acestui moment de rugăciune, un tânăr a aprins una câte una fiecare din lumânările unui rozariu care, spre final, a devenit simbol al iubirii și al sacrificiului celor prezenți. Misterele au fost conduse de către cinci tineri și tinere.

În cadrul sfintei Liturghii de la ora 16.00, pr. Isidor Iacovici a amintit celor prezenți semnificația și importanța statuii Sfintei Fecioare Maria de la Fatima și i-a invitat ca în zilele care urmează, fiecare să treacă măcar pentru câteva clipe prin fața ei, să înalțe o rugăciune și să-i ceară Mamei cerești ceea ce este într-adevăr necesar pentru mântuirea sufletului.

La finalul sfintei Liturghii s-a făcut o rugăciune specială, în cadrul căreia au fost amintiți Sfântul Părinte papa, episcopii, preoții și diaconii, credincioșii în general, bolnavii, cei care stau în mod voit departe de Dumnezeu, ca și răposații noștri.

 

Pr. Felician Tiba

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Comunitatea română la Sărbătoarea popoarelor din Roma

 

Duminică 16 mai a avut loc la Roma cea de-a XIX-a ediție a Sărbătorii Popoarelor (Festa dei popoli), un eveniment anual în cadrul căruia comunitățile etnice de emigranți aflate în Cetatea Eternă își dau întâlnire pentru a împărtăși propriile bogății culturale. La sărbătoarea care s-a desfășurat în Catedrala Sf. Ioan din Lateran și în piața din fața catedralei au participat și mulți credincioși ai comunității române din Roma, conduși de parohul lor, pr. Isidor Iacovici.

Evenimentul a început la ora 12.00 prin celebrarea în catedrală a Sfintei Liturghii, prezidată de Cardinalul Agostino Vallini, vicarul Sfântului Părinte pentru dieceza Romei. Fiecare comunitate etnică a fost implicată în organizarea celebrării fie la proclamarea lecturilor, la procesiunea de la ofertoriu sau la animarea cântecelor. Limbii române i-a fost dat să răsune în catedrală la cântecul de împărtășanie. Astfel s-a trăit într-un mod deosebit universalitatea Bisericii care îmbrățișează și unește în iubire toate popoarele și limbile. Cardinalul Vallini, comentând sărbătoarea Înălțării Domnului, a spus că această sărbătoare umple de speranță inima fiecărui creștin pentru că umanitatea lui Isus înălțată la cer ne deschide orizontul destinului nostru etern. În același timp, Înălțarea lui Cristos nu înseamnă despărțirea de Mântuitorul Isus, pentru că El rămâne prezent în Cuvântul său, în Euharistie și sacramente, precum și în chipul aproapelui. Tocmai această descoperire a chipului lui Cristos imprimat adânc în ființa aproapelui, a insistat vicarul papei, constituie drumul cel mai sigur pentru o conviețuire în care diversitatea culturală nu reprezintă o amenințare ci o autentică îmbogățire reciprocă. A fost transmis de asemenea și salutul Sântului Părinte Benedict al XVI-lea care i-a asigurat pe toți că în Biserică nimeni nu e străin.

După Sf. Liturghie a urmat momentul agapei fraterne, în care fiecare comunitate etnică a propus participanților la sărbătoare produse tipice bucătăriei naționale. Sarmalele au avut un mare succes, fiind savurate nu numai de numeroșii români prezenți, ci și de reprezentanți ai celor peste 20 de țări participante. Festivalul cultural al sărbătorii a început la ora 15.00 și a dat posibilitatea fiecărei comunități să împărtășească celorlalți propriile valori exprimate în speciale prin cântec și dans. O adevărată explozie de bucurie a avut loc în piață atunci când dansatorii comunității românești au pus în valoare cântecele noastre populare. Sărbătoarea popoarelor și-a atins astfel și anul acesta scopul de a înlesni comunicarea dintre diferitele comunități de emigranți și de a face din Roma un oraș mai primitor.

 

Pr. Daniel Iacobuț

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

3 octombrie 2010 - o zi de bucurie în Domnul pentru tineri

 

Duminică 3 octombrie, grupul tinerilor catolici al comunității române din Roma a început activitățile noului an pastoral petrecând împreună o zi de bucurie în Domnul. Susținuți de bunăvoința și ajutorul pr. paroh Isidor Iacovici, am plecat spre seminarul Don Orione din Velletri care ne-a găzduit momentele de formare, meditație, rugăciune precum și cele de voie-bună.

Pr. Daniel Iacobuț și pr. Mihăiță Blaj ne-au fost însoțitori de nădejde pe drumul redescoperirii bucuriei de a fi împreună sub semnul credinței. Primul moment al zilei a fost cel formativ, în care am fost introduși în arta discernământului interior, o temă care ne-a deschis noi orizonturi de înțelegere a deciziilor luate până în prezent și, sperăm, să ne ajute mai ales în luarea deciziilor de viitor. Au urmat câteva clipe de meditație în care am fost invitați să ne "scanăm" viața la lumina Cuvântului Domnului și să ne reînnoim sufletele printr-o spovadă bună. Sfânta Liturghie a fost însă momentul cel mai intens în care L-am rugat și noi pe Domnul, asemenea ucenicilor, să ne mărească credința și să ne binecuvânteze cu pacea venirii sale în inima fiecăruia prin Sf. Împărtășanie.

Cu sufletele încărcate de entuziasm, ne-am dezlănțuit apoi bucuria de a fi împreună prin jocurile care au colorat cu bună dispoziție a doua parte a zilei. A fost și momentul de a împărtăși, în jurul mesei pline cu tradiționalii mici, planurile și propunerile noastre pentru noul an pastoral. Ne-am repropus să nu renunțăm la întâlnirile noastre duminicale pentru că acestea sunt pentru mulți dintre noi un izvor de putere și curaj pentru a depăși dificultățile vieții noastre de imigranți. Mulțumim Domnului pentru o zi atât de frumoasă, la sfârșitul căreia am pornit fiecare spre casa noastră având zâmbetul pe buze și inima mai împăcată.

 

Nicodim Nicolaisen

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

PS Aurel Percă în vizită la comunitatea română din Roma

 

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit de pr. Mihai Budău, a fost prezent la comunitatea română de la Roma, duminică, 14 noiembrie 2010. Vizita a fost prilejuită și de celebrarea sacramentului Mirului la comunitatea română de la Padova.

Comunitatea din Grotte Celoni - Casilina a fost prima care s-a bucurat de prezența Preasfințitului.

"M-am simțit ca acasă!" - avea să afirme unul dintre credincioșii prezenți - "Când l-am văzut pe Preasfințitul, pe parohul nostru alături de mai mulți preoți și biserica plină de credincioși, mi-am amintit de Liturghiile solemne la care participam cu bucurie când eram în țară. Ce frumos că episcopii noștri nu ne uită!"

Alături de PS Aurel au concelebrat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române, Mons. Pierpaolo Felicolo, coordonator al Oficiului pentru Migranți, pr. Anton Damian, OFMConv., și pr. Mihăiță-Toni Cântaciu, amândoi la studii la Roma.

În predica sa, Preasfințitul, făcând aluzie la desele "prevestiri" ale sfârșitului lumii, "prevestiri neîmplinite", la războaiele și calamitățile naturale care au fost sau sunt în jurul nostru, i-a îndemnat pe cei prezenți să le vadă ca "semne" ale unei realități incontestabile, dar că împlinirea în Cristos a tot ceea ce există, aparține în exclusivitate doar lui Dumnezeu.

Comunitatea de la "San Vitale" - Roma, la rândul ei s-a pregătit cu bucurie pentru întâmpinarea Preasfințitului Aurel.

Costumele populare, folosite doar cu ocazii speciale, au fost unul dintre semnele palpabile prin care această comunitate și-a manifestat bucuria prezenței unui oaspete atât de însemnat.

Printre altele, la predică, făcând aluzie la sfârșitul anului liturgic care se apropie și la lecturile citite, care la rândul lor vorbesc despre sfârșitul celor prezente, Preasfințitul s-a axat pe "mărturia" pe care creștinul, în general, trebuie să o dea chiar și atunci când în jur sunt "războaie, revoluții, calamități naturale sau persecuții".

A fost o vizită scurtă, dar plină de semnificații. "O prezență discretă", așa cum avea să spună un alt credincios, fericit că, întâmplător, a făcut 150 km, iar Dumnezeu l-a răsplătit cu o Liturghie atât de solemnă.

În pragul intrării în "Anul familiei", pe care Dieceza de Iași îl începe o dată cu prima duminică din Advent, familiile creștine de români din Roma, prin păstorul ei și prin toți preoții prezenți, împărtășesc cu bucurie motoul ales cu această ocazie: "Familie, devino ceea ce ești!" și, pe calea iubirii, care se realizează prin totala dăruire de sine, se alătură și sprijină acest nobil proiect pastoral.

 

Pr. Felician Tiba

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Roma: "PS dr. Anton Durcovici la cinstea altarelor!"

 

Într-o atmosferă de rugăciune și reverență, românii catolici din Roma "San Vitale" au sărbătorit, miercuri, 8 decembrie 2010, hramul comunității: Neprihănita Zămislire. În aceeași măsură însă s-a acordat spațiu și martirului nostru pentru credință, ep. dr. Anton Durcovici. "PS dr. Anton Durcovici la cinstea altarelor!" Aceasta a fost dorința și intenția pentru care preoții, credincioșii prezenți și autoritățile civile s-au rugat împreună.

Atât în comunitatea din Grotte Celoni (Roma), cât și la cea din "San Vitale" (Roma) s-au făcut rugăciuni pentru beatificarea cât mai grabnică a slujitorului lui Dumnezeu, care și-a dat viața pentru Cristos în închisorile comuniste.

Preasfânta Fecioară Maria, neprihănit zămislită, și-a adunat copiii în jurul "mesei cuvântului și a Euharistiei". Știm că PS Durcovici a iubit-o mult și ei i-a încredințat Dieceza de Iași în vremurile grele ale prigoanei comuniste.

Conform unei tradiții "nescrise", Mons. Anton Lucaci, responsabil cu pastorația românilor din Italia, a fost celebrant principal și în același timp predicator.

Au concelebrat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma și postulator pentru cauza de beatificare a ep. dr. Anton Durcovici, cât și o parte dintre preoții aflați la Roma pentru studii.

Credincioșii, mare parte îmbrăcați în portul tradițional românesc, s-au alăturat la rândul lor "corului" care, într-o zi atât de importantă pentru Mama noastră cerească, a cântat din tot sufletul "Toată frumoasă ești Marie..." Imnul s-a vrut și ca o implorare la cea care este "Regina martirilor", pentru ca ea, cunoscând sacrificiul episcopului nostru martir, să mijlocească la Fiul său ridicarea lui cât mai grabnică la cinstea altarelor.

La frumoasa celebrare au ținut să se alăture, cu simplitate și modestie, pr. Daniel Pop, rectorul Colegiului "Pio Rumeno", din Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo, director al Oficiului pentru Migranți din cadrul Vicariatului de Roma, Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene "San Vitale", Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul statului român pe lângă Sfântul Scaun, Diana Turconi Bubenek, ministru secretar de stat pe lângă Sfântul Scaun, George Bologan, atașat cu probleme culturale pe lângă statul italian.

În cadrul predicii, Mons. Anton Lucaci a prezentat mesajul papei Benedict al XVI-lea cu ocazia celebrării sărbătorii Neprihănitei Zămisliri, iar la sfârșit, împreună cu toată comunitatea, a recitat rugăciunea atât de des auzită în ultimele zile, pentru ridicarea episcopului martir Anton Durcovici la cinstea altarelor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, fiecare din cei prezenți a primit câte o broșură cu viața ep. Durcovici, cu îndemnul, nu numai de a o citi, dar și de a înălța lui Dumnezeu o rugăciune spre beatificarea lui.

În acest sens, duminica, 12 decembrie, va fi prezentat la Roma filmul documentar care prezintă mărturii din și despre viața PS Dr. Anton Durcovici; încă o ocazie pentru românii prezenți de a-și aminti de sacrificiul episcopului nostru.

Creștinii români catolici din Roma, împreună cu păstorul lor, se alătură tuturor celor care, într-un singur cor, strigă către Dumnezeu: "PS dr. Anton Durcovici la cinstea altarelor!"

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Roma: Colind cu miros de brad, cu nuci și mere

 

Pentru "a nu uita de unde am plecat", sâmbătă și duminică, respectiv 18 și 19 decembrie 2010, la Roma, comunitatea română, prin reprezentanții săi, a pornit să colinde.

Ca de obicei, prima gazdă a fost parohia "San Vitale", reprezentată de cei doi parohi: Pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române și Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene.

Colindătorii au ținut să "se desfășoare" pe scările bisericii "San Vitale" (vreo 40 de trepte), spre uimirea tuturor trecătorilor. Biserica "San Vitale" se află pe Via Nazionale, una dintre principalele străzi turistice ale Romei. Turiștii, de toate națiunile, încântați de glasurile colindătorilor români, nu s-au sfiit să imortalizeze momentul cu ajutorul aparatelor de fotografiat și de filmat. Unii, probabil amintindu-și de atmosfera de Crăciun din țara lor, "au uitat" să mai plece.

Au urmat apoi copiii care se pregătesc pentru prima sfântă Împărtășanie și Mir, cor pregătit de sr. Alina Ignat și sr. Maria Tereza. Ei și-au colindat păstorii, dar și părinții prezenți la Sfânta Liturghie. În timp ce cântau colinde, "fiind în treacăt" și auzindu-i, a venit și Moș Crăciun care a împărțit tuturor copiilor daruri din sacul său.

După Sfânta Liturghie din Grotte Celoni, dar și de la "San Vitale", coruri, (corul din Casilina, pregătit în prima parte de Pr. Anton Damian Ofmc. apoi de D-na Marina Balașcă și corul tinerilor de la San Vitale, pregătit de Pr. Daniel Iacobuț), care puteau să rivalizeze în orice moment cu marile coruri ale scenelor lumii, au adus în sufletul românilor prezenți o parte din "Crăciunul de acasă", dar și multe lacrimi. Totul s-a încheiat în atmosfera colindului "Galbenă gutuie", recitat magnific de Pr. Isidor Iacovici, după care a cântat colindul "Împodobește mamă bradul", care "a strâns" nu numai nenumărate aplauze, dar "a stors" și nenumărate lacrimi.

Cum colindătorii sunt răsplătiți cu nuci și mere, la sfârșit, Pr. Isidor Iacovici a împărțit, ca o gazdă bună, nuci și mere din coșul de nuiele, special pregătit pentru acest frumos eveniment de Crăciun.

Întregul concert s-a desfășurat lângă bradul împodobit cu beteală, globuri și steluțe, cu miros "de acasă", dar și lângă ieslea care, deși montată, își aștepta Pruncul.

Românii catolici din Roma, împreună cu preoții care îi păstoresc, transmit tuturor românilor de acasă, dar și celor prezenți în lumea întreagă un Crăciun binecuvântat și un nou an cu multe binecuvântări.

 

Pr. Felician Tiba

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)