Ianuarie

Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului la Roma

 

În primul rând menționăm salutul pe care Sfântul Părinte l-a adresat tuturor comunităților etnice prezente în piața Sf. Petru la rugăciunea Angelus. Au fost prezenți și reprezentanți ai comunității noastre, care au primit cu bucurie salutul și binecuvântarea papei.

Un moment emoționant l-a reprezentat întâlnirea în piață și cu un mic grup de emigranți din Republica Moldova care ne-au invitat să ne înnodăm drapelele, ca semn al fraternității dintre români și moldoveni.

 

Intalnire decembrie

Deschiderea dosarului pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

 

În prezența Mons. Giacomo Pappalardo, cancelarul Congregației pentru Cauzele Sfinților, a pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, și a unui grup restrâns de participanți, luni, 8 februarie 2010, s-a deschis la Vatican dosarul de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici.

 

Festa dei popoli 2009

Episcopii români printre românii din Roma

 

Aflați la capătul vizitei ad limina apostolorum, duminică, 14 februarie 2010, ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău - Republica Moldova, cărora li s-a alăturat și PS Peter Kihara, episcop de Marsabit-Kenya, la invitația pr. Isidor Iacovici, parohul românilor din Roma, au concelebrat o sfântă Liturghie în biserica "San Vitale" din Roma.

 

Pelerinaj Lourdes 2009

Vizita PS Petru Gherghel și a PS Paolo de Nicolò

 

Duminică, 7 martie 2010, PS Petru Gherghel, episcop de Iași s-a aflat din nou în mijlocul comunității românilor catolici din Roma, alaturi de PS Paolo de Nicolo, regent al casei pontificale.

 

Pelerinaj Lourdes 2009

Pelerinajul comunității catolice române la Loreto

 

Duminică 14 martie a avut loc un pelerinaj la Loreto organizat la inițiativa pr. Isisdor Iacovici, parohul comunității române din Roma. Copii, tineri și adulți au răspuns în număr de 150 la această invitație de a petrece o zi la Casa Sfintei Fecioare din Nazaret. Ne-am bucurat de asemenea de însoțirea părinților Paul Budău, Mihăiță Blaj și Sebastian Bilboc.

 

Sf. Fecioara de la Fatima

Statuia Sfintei Fecioare Maria de la Fatima la Roma

 

Din ziua de 24 aprilie 2010 până în ziua de 1 mai 2010 vom avea ca oaspete de seamă statuia preasfintei Fecioare Maria de la Fatima. Devoțiunea mariană a fost dintotdeauna una dintre constantele de bază ale comunității noastre parohiale. Vom învăța de la Maria și cu Maria să-l preamărim pe Dumnezeu-Tatăl pentru darul iubirii sale, îl vom recunoaște și-l vom adora pe Fiul său care se naște, moare și învie ...

 

Festa dei Popoli 2010

Comunitatea română la Sărbătoarea popoarelor în 2010

 

Duminică 16 mai a avut loc la Roma cea de-a XIX-a ediție a Sărbătorii Popoarelor (Festa dei popoli), un eveniment anual în cadrul căruia comunitățile etnice de emigranți aflate în Cetatea Eternă își dau întâlnire pentru a împărtăși propriile bogății culturale. La sărbătoarea care s-a desfășurat în Catedrala Sf. Ioan din Lateran și în piața din fața catedralei au participat și mulți credincioși ...

 

octombrie 2010

3 octombrie 2010 - o zi de bucurie în Domnul pentru tineri

 

În prima duminică din luna octombrie, grupul tinerilor catolici al comunității române din Roma a început activitățile noului an pastoral petrecând împreună o zi de bucurie în Domnul. Susținuți de bunăvoința și ajutorul pr. paroh Isidor Iacovici, am plecat spre seminarul Don Orione din Velletri care ne-a găzduit momentele de formare, meditație, rugăciune precum și cele de voie-bună.

 

noiembrie_2010

PS Aurel Percă vizitează comunitatea română din Roma

 

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit de pr. Mihai Budău, a fost prezent în comunitatea română de la Roma, duminică, 14 noiembrie 2010.

 

Hram_2010

PS dr. Anton Durcovici la cinstea altarelor!

 

Într-o atmosferă de rugăciune și reverență, românii catolici din Roma "San Vitale" au sărbătorit, miercuri, 8 decembrie 2010, hramul comunității: Neprihănita Zămislire. În aceeași măsură însă s-a acordat spațiu și martirului nostru pentru credință, ep. dr. Anton Durcovici.

 

Colinde_2010

Colind cu miros de brad, cu nuci și mere

 

Pentru "a nu uita de unde am plecat", sâmbătă și duminică, respectiv 18 și 19 decembrie 2010, la Roma, comunitatea română, prin reprezentanții săi, a pornit să colinde.

Românii catolici din Roma, împreună cu preoții care îi păstoresc, transmit tuturor românilor de acasă, dar și celor prezenți în lumea întreagă un Crăciun binecuvântat și un nou an cu multe binecuvântări.