- Episcopul auxiliar Giuseppe Marciante în vizită la comunitatea română
- Ziua Migrantului la Roma - 15 ianuarie 2012
- Roma: Celebrare ecumenică la comunitatea română - 22 ianuarie 2012
- Roma: Pe urmele primei comunități creștine
- Roma: Întâlnirea persoanelor consacrate cu PS Petru Gherghel
- Roma - Cardinalul îmbrăcat cu tunică neagră
- Frumusețea muncii și a tinereții: în vizită la sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate - 1 mai 2012
- Românii de la Roma în pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului Îndurerate - 6 mai 2012
- Roma: Prima Sfântă Împărtășanie - Grotte Celoni - 27 mai 2012
- Vizita Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, la comunitatea română catolică din Roma - 24 iunie 2012
- Episcopul de Iași Anton Durcovici - Positio Super Martyrio
- Episcopul Petru Gherghel printre români - 7 octombrie 2012
- PS Petru Gherghel a deschis Anul credinței la comunitatea română din Roma-Casilina
- Comunitatea română în pelerinaj la Lourdes - 17-21 octombrie 2012
- Anivesar al sacramentului căsătoriei și prezentarea textelor Sfintei Scripturi în limba română
- Cardinalul Agostino Vallini, onorat cu Steaua României în grad de Comandor
- 8 decembrie 2012 - Sfânta Liturghie de hram
- "Colaj" de evenimente prilejuite de apropierea Crăciunului
Episcopul auxiliar Giuseppe Marciante în vizită la comunitatea română
Duminică, 8 ianuarie 2012, Mons. Giuseppe Marciante, episcop auxiliar al Diecezei de Roma, Sector est, a fost prezent la comunitatea românilor catolici din Grotte Celoni. Prin prezența sa, episcopul a răspuns invitației adresate de către parohului comunității, pr. Isidor Iacovici. Au fost prezenți și Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, parohul comunității italiene, pr. Alberto Papotti, ca și vicarul acestei comunități, preotul român, Benoni Ambăruș.
Mons Giuseppe Marciante este un fervent susținător al cauzei românilor prezenți în Italia. În mai multe rânduri și-a exprimat dorința de a vizita comunitatea română, despre care, așa cum avea să afirme: "Are doar cuvinte de laudă. Sunt oameni muncitori, de cuvânt, curați acolo unde lucrează și buni meseriași. Când eram paroh, a adăugat episcopul, românii m-au scos de multe ori din tot felul de încurcături. De la o simplă țeavă spartă până la lucrări complicate, cu românii le-am rezolvat pe toate. Și tocmai pentru că sunteți diverși, Italia, Roma, are nevoie de voi. Pentru noi sunteți importanți!"
În ceea ce privește imnul "Măreț biruitor al morții", imn cântat des la comunitatea românilor, "dacă am reuși să-l impunem ca și cuvinte, dar și ca melodie la nivel de Dieceza de Roma, a afirmat episcopul, ar fi o mare realizare, iar românii s-ar impune astfel ca o comunitate puternică, care știe să-și respecte înaintașii și care este un adevărat exemplu de credință."
În cuvântul său de mulțumire, pr. Isidor Iacovici, și-a manifestat bucuria, dar și satisfacția că, chiar dacă suntem departe de casă, atunci când păstorul este în mijlocul turmei, dispare orice distanță, realizându-se astfel comuniunea mult dorită de Isus Cristos.
La sfârșitul sfintei Liturghii, comunitatea română i-a oferit episcopului o icoană care o reprezenta pe Preasfânta Fecioară Maria, icoană cu care a binecuvântat apoi pe toți cei prezenți.
Cine este Mons. Giuseppe Marciante?
S-a născut în Catania, în ziua de 16 iulie 1951. A studiat filozofia și teologia în cadrul Seminarului "Sfântul Paul" din Catania, după care a obținut licența în cadrul Universității Gregoriana din Roma. A fost hirotonit preot în ziua de 5 octombrie 1980 pentru arhidieceza de Catania. Din data de 1 iulie 1993 s-a încardinat în Dieceza de Roma. După ce a fost mai mulți ani vicar și paroh în diferite parohii, în ziua de 11 iulie 2009 a fost consacrat episcop auxiliar de Roma, Sector Est, cu titlul de episcop de Tagora.
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Ziua Migrantului la Roma
Duminică 15 ianuarie comunitatea română din Roma a fost implicată activ în celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului. Împreună cu reprezentanți ai celorlalte comunități etnice prezente in Cetatea Eternă, membrii comunității noastre conduși de pr. Isidor Iacovici au fost prezenți la cele două momente care au marcat sărbătoarea: rugăciunea Îngerul Domnului cu Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea în piazza Sf. Petru și Sf. Liturghie a comunităților de migranți din Roma la ora 16.00 în Biserica "Santo Spirito in Sassia".
După ce ne-am rugat Îngerul Domnului împreună cu Sfântul Părinte, am primit cu recunoștință salutul special pe care ni l-a adresat. Vorbindu-ne nouă, migranților prezenți în piața Sf. Petru, papa Benedict ne-a spus că aceștia "nu sunt niște numere", ci ființe umane "care caută un loc în care să trăiască în pace". De aceea față de ei "trebuie să exercităm în mod concret solidaritatea și caritatea creștină". Prin aceste cuvinte simple și profunde papa a reafirmat grija Bisericii pentru migranți, precum și faptul că în privința lor trebuie să existe o atitudine de "mărturisitori autentici ai Evangheliei, nu numai prin rugăciunea dar și prin fapte". Sfântul Părinte a amintit apoi de mesajul pe care l-a adresat cu această ocazie in care fenomenul migrației este considerat drept o oportunitate pentru noua evanghelizare. Intr-adevăr, migranții nu trebuie să se considere doar destinatari ai grijii Bisericii, ci și protagoniști ai evanghelizării, ducând acolo unde ajung vestea cea bună a credinței lor în Domnul Isus.
Hrăniți cu aceste cuvinte, am participat apoi la Sf. Liturghie a comunităților de migranți în Roma, găzduită în Biserica "Santo Spirito in Sassia". La Sf. Liturghie, prezidată de către episcopul Zygmund Zimowski, președinte al Consiliului Pontifical pentru pastorația sănătății, a participat un număr impresionant de preoți, toți implicați în asistența spirituală a migranților. Alături de ceilalți participanți și comunitatea noastră a fost implicată în animarea lecturilor și a cântecelor, ajutându-i pe românii prezenți în biserică să se simtă acasă și în același timp să fie cu adevărat "catolici", adică uniți cu toți ceilalți de apartenența la aceeași Biserică Catolică. Episcopul ne-a îndemnat în cuvântul de învățătură să ne lăsăm convertiți de chemarea Domnului și să ne asumăm responsabilitățile față de noi înșine, față de ceilalți și față de Biserică în general. La sfârșitul Sfintei Liturghii reprezentanții comunității noastre au continuat sărbătoarea printr-o agapă frățească, exprimându-ne astfel bucuria de a ne simți membri ai marii familii a Bisericii.
Pr. Daniel Iacobuț
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Celebrare ecumenică la comunitatea română
Duminică, 22 ianuarie, 2012, în biserica "San Vitale" din Roma a avut loc cea de-a cincea zi de rugăciune pentru unitatea în credință.
Au participat, pe lângă coordonatorul principal, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma, Mons. Anton Lucaci, care a prezidat celebrarea, Pr. Cristian Crișan alături de corul seminariștilor greco-catolici, din cadrul Colegiului Pio Rumeno, Pr. Atanasie Rusnac, vicarul episcopiei române ortodoxe a Italiei, Pr. Augustin Gheorghiu, consilier episcopal pe relații cu dialogul, Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene, câțiva preoți români prezenți pentru studii la Roma, Excelența Sa, Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Excelența Sa, Răzvan Rusu, ambasadorul român pe lângă statul italian, și un mare număr de credincioși, de toate confesiunile.
Printre altele, vorbind despre rolul fiecărui creștin în parte, în ceea ce privește ecumenismul, Mons Anton Lucaci a pornit de la ceea ce trebuie să știe un scout-ist: "De la relația eu și alții, eu cu alții, eu pentru alții. În ceea ce privește ecumenismul, eu și frații, eu cu frații, eu pentru frați". Iar la final, pentru a rămâne în atmosfera Scout-ului, a conchis: "Misiunea unui scout-ist este să lase lumea mai bună. Misiunea noastră, a creștinilor este să lăsăm lumea, dacă nu unită în totalitate, după cuvântul lui Isus
Prin cântec și rugăciune, toți cei prezenți; preoți, autorități, creștinii simpli, cu toții am cerut lui Dumnezeu darul unității.
Fie ca Dumnezeu, Unitatea treimică, să unească într-un singur cuget, o singură credință, speranță și iubire, tot ceea ce acum este divizat.
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Roma: Pe urmele primei comunități creștine
Joi, 26 ianuarie, o parte a comunității române catolice din Roma a participat alături de comunitățile din America Latină, Bangladeș și Malgascia la un pelerinaj al credinței pe urmele primei comunități creștine.
Inițiativa a aparținut Oficiului pentru Migranți din cadrul Vicariatului de Roma și a fost concretizată cu ajutorul ghizilor și a autocarelor speciale, puse la dispoziție de către Opera Romana Pellegrinaggi.
Grupul comunității române a fost însoțit de către Pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma și de Pr. Felician Tiba. Primul obiectiv vizitat a fost închisoarea unde a fost închis apostolul Petru când se afla la Roma. La "ieșirea" din închisoare ne-a fost dat sa vedem întregul Forul roman, cu Via sacra care conduce spre Campidolio, Templul vestalelor, Templul lui Iulius Caesar, Bazilica Emilia, care adăpostea tribunalul civil, Templul lui Saturn (cel mai vechi din Roma), Arcul lui Sptimius Sever și Palatinul.
Pe traseul spre bazilica Sfântului Ioan din Lateran am putut admira de la înălțimea autocarului Palatul Veneția, Columna lui Traian, Altarul Patriei, Piața Campidoliului cu sediul actual al Primăriei, Băile lui Caracala și Colloseum-ul.
Ținta finală a pelerinajului a fost bazilica Sfântului Ioan din Lateran, cu obiectivele alăturate: Scara sfântă, Baptisterul și Universitatea Pontificală din Lateran.
Pelerinajul s-a încheiat cu celebrarea sfintei Liturghii în bazilica Sfântului Ioan din Lateran de către pr. Isidor Iacovici, alături de care au concelebrat Pr. Felician Tiba și Pr. Joseph Rabenirina, capelan și reprezentant național al comunității din Malgascia.
La sfârșit, câțiva din pelerini ne-au lasat impresiile lor pe care le vom reda în continuare:
- "Deși sunt la Roma de mai bine de zece ani, n-am crezut că pot să fie atâtea lucruri frumoase." (Maria)
- "M-a impresionat mult crucifixul din carcera unde a stat sfântul Petru. Nu știu, ceva unic!" (Valerica)
- "E impresionant să pășești pe urmele celor care au fost acum o mie, acum o mie cinci sute sau chiar acum aproape două mii de ani. Te cuprinde o emoție profundă." (Ana)
- "S-a meritat să-mi las "bătrâna" pentru o după amiază. Așa m-am îmbogățit mai mult."(Alina)
- "Abia am așteptat sfânta Liturghie din Sfântul Ioan din Lateran. Câți nu și-ar fi dorit să participe măcar o dată la o sfântă Liturghie aici, dar..." (Gema)
Mulțumită celor care au făcut posibil acest mic, dar frumos și profund pelerinaj, ne rugăm ca Domnul să ne păstreze vrednici urmași ai celor care ne-au precedat în credință.
Unul dintre pelerini
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Întâlnirea persoanelor consacrate cu PS Petru Gherghel - 5 februarie 2012
Duminică, 5 februarie, în biserica "San Vitale" din Roma s-a celebrat Ziua persoanelor consacrate. O frumusețe aparte a dat evenimentului prezența în mijlocul nostru a PS Petru Gherghel, episcop de Iași.
După ce a celebrat mai întâi în comunitatea din Grotte Celoni, PS Petru Gherghel a fost prezent și la sfânta Liturghie a sărbătorii persoanelor consacrate.
La această întâlnire au participat un număr mare de preoți, surori și frați, care au răspuns cu generozitate invitației făcute de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma, pentru a trăi cât mai intens acest moment de comuniune.
Întâlnirea a început cu un moment de adorație, după care a urmat Sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat alături de Preasfințitul, Pr. Isidor Iacovici, gazda evenimentului, Mons. Anton Lucaci, responsabil cu programul în limba română la Radio Vatican, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene, dar și un mare număr de preoți călugări și diecezani.
"Cine își consacră viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui cu dăruire găsește bucuria și împlinirea." Acesta este unul din mesajele pe care PS Petru Gherghel la adresat celor prezenți în cuvântul de învățătură.
Referindu-se la cuvintele din Cartea lui Iob care descriu suferința sa, a amintit că nici în viața consacrată nu lipsesc momentele de încercare, dimpotrivă. Dar, în ciuda acestora, Domnul este aproape, mai ales când ne este greu. În acele momente, chiar daca noi nu-L vedem "El ne ia în brațe și ne conduce spre bine". Preasfințitul, împărtășindu-ne din exemplul unor persoane consacrate pline de entuziasm, pe care le-a întâlnit de-a lungul timpului, ne-a îndemnat să avem mereu încredere în Domnul, oferind lui viața cu tot ceea ce înseamnă ea.
În încheiere a exprimat recunoștința Bisericii pentru prezența prețioasă a persoanelor consacrate îndemnând la a continua aceasta misiune printre oameni.
În cuvântul adresat PS Petru Gherghel și persoanelor consacrate, pr. Marius Bâlha a subliniat frumusețea vieții consacrate și mai ales frumusețea de a trăi acest moment de mulțumire Domnului în comuniune cu păstorul nostru, episcopul de Iași.
Într-adevăr, pe fețele celor prezenți se pute citi bucuria de a ne întâlni împreună. Evenimentul s-a încheiat cu un moment de comuniune frățească.
Pr. Iulian Butnaru FDP
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Roma - Cardinalul îmbrăcat cu tunică neagră
Când i-a venit rândul să primeacă însemnele specifice cardinalului, Preafericirea Sa, Lucian Mureșan, a urcat cu greu până la Sfântul Părinte. E vorba de ceremonia creării a douăzeci și doi de nou cardinali, din ziua de sâmbătă, 18 februarie.
A ajuns în fața Sfântului Părinte, s-a aplecat și, cu umilință, dar și cu zâmbetu-i venit parcă dintr-o altă lume, a acceptat "crucea" de cardinal. Unii o numesc demnitate, dar în realitate e o greutate în plus la crucea deja acceptată o dată cu hirononirea ca preot și apoi ca episcop. Ceea ce era diferit la "cardinalul nostru", era mantia sau tunica. Toți cardinalii erau îmbrăcați în roșul specific, doar el, "cardinalul român" avea pe deasupra o tunică neagră. Iar "curioșii" s-au întrebat repede: "De ce?" "De ce e diferit cardinalul român?"
Iar răspunsul le-a venit doar celor care au mers mai departe cu întrebările. E un veșmânt specific ritului oriental și nimic mai mult. Tunica Eminenței Sale însă, a spus și spune mult mai mult decât simplul fapt că este specifică ritului oriental. Acolo, în fața Sfântului Părinte, noul cardinal a purtat o dată cu tunica sa neagră toată suferința Bisericii Greco-Catolice din România, a Bisericii Romano-Catolice, a românilor în general. A purtat anii grei ai perioadei comuniste, dar și "stângăciile" perioadei de după. A purtat bisericile încă neprimite, a purtat povara "modernismului și a libertinajului" care, încet, încet, pare să cuprindă și România. A purtat copiii nenăscuți, famiile destrămate, i-a purtat pe toți cei care din dorința unui trai mai bun, au fost nevoiți să emigreze. A purtat suferința unui întreg popor. Și aceasta, doar într-o mantie...
Iar între cei prezenți, veniți să-l susțină, să-i fie aproape, așa cum i-au fost mereu de-a lungul timpului, mulți credincioși, dar mulți... iar printre ei, preoți și episcopi, iar printre episcopi, IPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București și PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Tot acolo, lângă episcopi și pr. Isidor Iacovici, prezent parcă pentru a-i reprezenta pe toți românii catolici din Roma, pe toți cei care ar fi vrut să fie prezenți, dar din diferite motive, nu erau.
A doua zi, duminică, 19 februarie, în aceeași măreață bazilică, "San Pietro", înveșmântată în toată splendoarea ei, a avut loc celebrarea sfintei Liturghii de către Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, împreună cu toți cei 22 de cardinali.
Din nou, printre cei prezenți, IPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, iar prin ei, toți credincioșii romano-catolici din România. Drept dovadă, la rugăciunea Angelus, papa a considerat de cuviință să se adreseze celor prezenți și în limba română.
Mulțumirea pentru noul cardinal a continuat apoi cu sfânta Liturghie la comunitatea română.
La ora 16.00, la biserica "San Vitale", de acum "leagăn" al credincioșilor catolici români prezenți la Roma, IPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, a concelebrat alături de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, de Pr. Isidor Iacovici, paroh pentru românii catolici de la Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo, coordonator al Oficiului pentru migranți, Mons. Anton Lucaci, coordonator național pentru pastorația românilor din Italia și ca de obicei, un mare număr de preoți prezenți pentru studii la Roma.
Credincioșii prezenți s-au întrecut pe ei înșiși și de această dată. După ce o parte a animat corul în timpul sfintei Liturghii din "San Pietro", din ziua de joi, 16 februarie, la care au fost prezenți în jur de zece cardinali și șaptezeci de episcopi, după ce au participat la crearea noilor cardinali, unii îmbrăcați în costume naționale, s-au alăturat din nou ierarhilor prezenți pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut țării și românilor în general, în persoana Cardinalului Lucian Mureșan.
La finalul sfintei Liturghii, plin de emoție, PS Petru Gherghel, confirmând întru-totul cele spuse la predică de către IPS dr. Ioan Robu, a adăugat printre altele: "Am trăit momente cu adevărat înnălțătoare... Mulțumim lui Dumnezeu și Preasfintei Fecioare Maria!"
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Frumusețea muncii și a tinereții: în vizită la sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate
Și uite-așa, în prima zi a lunii florilor, tinerii de la San Vitale, alături de preoții care îi călăuzesc la Roma, pr. Daniel Iacobuț și pr. Felician Tiba, s-au pornit de dimineață să petreacă 1 Mai într-un mod mai special. Surpriza pe care ne-a făcut-o pr. Paroh, Isidor Iacovici, a fost un pelerinaj la sanctuarul sf. Gabriel al Maicii Îndurerate, la Gransasso. Deși nu ne-a putut însoți, ne-a salutat urându-ne un drum bun și o zi cât mai frumoasă.
Am plecat astfel plini de voioșie și de bucurie, cu propunerea să ne cunoaștem mai mult pe noi și între noi. Timpul până la Gransasso a zburat repede, umplut de cântece, poze, prezentările noastre și o primă parte a filmului despre viața sf. Gabriel. Am ajuns deci într-un loc plin de aer curat, datorită munților care se ascundeau în nori, un loc plin de credință, datorită mulțimii de pelerini adunați in jurul aceluiași sfânt.
Ne-a uimit pe toți frumusețea celor 2 Sanctuare: 2 întrucât inițial mormântul sf. Gabriel era depus in Sanctuarul vechi, dar acum l-am putut vedea in Sanctuarul cel nou. După ce ne-am recules deci în fața mormântului, am putut să-l cunoștem mai bine văzând de asemenea camera în care și-a petrecut ultimii ani de viață, muzeul plin de ex-voto din partea celor care au primit o minune deosebită prin mijlocirea lui, corul și alte imagini ce descriau fiecare un mic crâmpei din viața sf. Gabriel.
Centrul zilei a fost întâlnirea cu Cristos cel Înviat, sf. Liturghie pe care am celebrat-o în Sanctuarul cel Vechi. Prin cuvintele pr. Felician pe care ni le-a adresat la predică, ne-am putut opri câteva clipe și medita la ce înseamnă a fi tineri și ce înseamnă a munci. Munca și iubirea sunt cele două picioare pe care pășește omul. Prin muncă, omul se descoperă; prin ceea ce omul face, poți cunoaște ceea ce el este. Omul are nevoie de muncă, dar fără a uita că pe lume muncește pentru a trăi și nu trăiește pentru a munci. O reflecție frumoasă, pentru noi tinerii și pentru această zi a muncii, avându-i ca exemple pe sf. Iosif Muncitorul și pe sf. Gabriel al Maicii Îndurerate, un sfânt al tinerilor, care nu s-a dat înlături de la munca de zi cu zi.
Și cum sufletul ni l-am hrănit, a urmat și hrana trupească: mult-așteptatul prânz. Iarbă verde, umbră, aer curat, rucsacul cu bucate și toți împreună: rețeta potrivită pentru o masă copioasă.
Ziua noastră a continuat cu o plimbare prin pădure, printre copaci și stropi de ploaie, o plimbare sănătoasă, numai bună să ne amintească de potecile noastre de-acasă. După ce ne-am udat nițel, ne-am reluat drumul spre casă, cu sufletul plin de experiențe deosebite. Fiecare purta cu el un "ceva" ce i-a rămas, ce l-a impresionat. Drumul spre casă a fost la fel de tineresc: am cântat, ne-am rugat și am urmărit a doua parte a filmului de dimineață. Îi mulțumim acum la sfârșit bunului Dumnezeu pentru această zi și pr. Paroh pentru darul pe care ni l-a dat.
Alexandra Cojan
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Românii de la Roma în pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului Îndurerate
După ce pe data de 1 Mai, tineri români catolici din Roma au participat la un pelerinaj la Sanctuarul sf. Gabriel al Maicii Îndurerate, la Gransasso, duminică, 6 mai 2012, a fost rândul comunității adulte. De data aceasta însă s-a schimbat destinația, optându-se pentru Molise, localitatea în care se află Sanctuarul Maicii Domnului de la Castelpetroso.
Fiind vorba de un pelerinaj, plecarea însăși, binecuvânată de prezența pr. Isidor Iacovici, parohul comunității, a fost pusă sub semnul rugăciunii și al acceptării în spirit de penitență a inconvenientelor drumului.
Am ajuns la Molise după circa trei ore de mers cu autocarul, iar acolo, la poalele unui munte, învăluit în nori, ne-a întampinat frumosul sanctuar închinat Maicii Domnului Îndurerate.
După forma în care era construit îți dădeai foarte ușor seama că este vorba de inima Mariei străpunsă de către cele șapte săbii, simbol al celor șapte dureri. În biserică, statuia care o reprezenta profund îndurerată alături de Fiul mort, trona în mijlocul prezbiteriului și-i aștepta pe pelerini, care, urcând printr-o parte și coborând prin cealaltă, imitau într-un oarecare fel urcușul și coborâșul muntelui Calvar.
A urmat sfânta Liturghie concelebrată după care, întregul grup, coordonat de către pr. Felician Tiba, a parcurs "Via Matris", un fel de variantă a căii sfintei cruci, din perspectiva celor șapte dureri ale Maicii Domnului, stațiuni care culminează cu locul apariției Sfintei Fecioare Maria Îndurerate, alături de Fiul mort. Aparițiile au avut loc în ziua de 22 martie 1888.
Totul a culminat cu binecuvântarea finală, primită în fața grotei, după care, la fel ca și la venire, în rugăciune și în cântări închinate Preasfintei Fecioare Maria, ne-am întors la Roma, unde pelerinajul de zi cu zi continuă...
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Grotte Celoni: Prima Sfântă Împărtășanie - 27 mai 2012
Duminică, 27 mai 2012, în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, în biserica din Roma-Grotte Celoni, un grup de 14 copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie.
Povestea noastră începe undeva departe, în satele și orașele din România, acolo unde, înainte să ne naștem noi s-au cunoscut părinții noștri. Mai întâi a fost căsătoria lor, apoi a fost botezul nostru, iar acum Prima Sfântă Împărtășanie.
Într-o astfel de zi, ne-ar fi plăcut să fie aproape și bunicii. Poate că fetițelor le-ar fi plăcut să fie îmbrăcate în mirese, dar, aici, în Italia, așa se obișnuiește, să ne îmbrăcăm în acele haine albe, frumoase, pe care le vedeți și în fotografii.
Poate că mama sau tata și-ar fi dorit să-l primim și noi pe Isus pentru prima dată în biserica în care l-au primit ei cu ani în urmă, dar, cum suntem de atâția ani în Italia, l-am primit aici.
Și apoi, celebrarea..., celebrarea a fost ca "acasă". De fapt, cuvântul l-am învățat de la părinții noștri, pentru că îl pronunță aproape în fiecare zi. Că, noi..., noi aici suntem "acasă".
De celebrat, a celebrat părintele paroh, Isidor Iacovici. Și dacă e adevărat că au venit să dea mai mare importanță sărbătorii, pe lângă părintele paroh au mai concelebrat și Pr. Egidiu Condac și Pr. Marius Adam. N-am bucurat să-i vedem, mai ales ca veneau din România, acolo unde de obicei mergem noi în luna august cu părinții.
La predică părintele Isidor ne-a întrebat din Catehism. Probabil că voia să vadă dacă suntem bine pregătiți! Dar cum să nu fim, dacă pregătirea a durat mai bine de jumătate de an și apoi... apropo, mulțumim sorei Maria-Ingrid Arbonos, din congregația "Fiicele și Fiii Inimii Neprihănite a Mariei" și domnișoarei Adriana Solomon, care au avut răbdare cu noi în tot acest timp. Sincer, nu ne-a fost ușor! Pentru noi care învățăm la școală în limba italiană, care avem prieteni copii italieni, a învăța rugăciunile și principalele adevăruri de credință în limba română, a fost un efort dublu. Le mulțumim, așa cum îi mulțumim și părintelui paroh care a avut încredere în noi.
Iar momentul primirii pentru prima dată a lui Isus... a fost încărcat de emoție. Nici nu-mi mai amintesc dacă am răspuns "Amin" atunci când părintele a spus "Trupul lui Cristos". Am avut emoții foarte mari!
Ceea ce însă ne-am propus la capătul acestei minunate zi din viața noastră, a fost să continuăm drumul început. Ne vom strădui să-l primim cât mai des pe Isus în sufletul nostru, să fim cuminți, să-i ascultăm pe părinți astfel încât ei să fie mândri de noi.
De aici din Roma, de departe de ceea ce părinții noștri și voi numiți "casă", vă salutăm pe toți și rămânem mereu uniți în rugăciune și în primirea lui Isus din Sfânta Împărtășanie.
Ale, unul dintre copii
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Roma: "Preasfințite, mă bucur că am putut da mâna cu Excelența Voastră" - 24 iunie 2012
"Preasfințite, în țară nu am reușit niciodată să dau mâna cu Excelența Voastră, aici însă, mă bucur că v-am putut saluta de aproape și vă rog să vă rugați și pentru noi care suntem atât de departe!"
Așa a început vizita Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, la comunitatea română catolică din Roma. Era duminică, 24 iunie, în sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Pe o căldură toridă, cu palide tentative de vânt, credincioșii români catolici, îmbrăcați de sărbătoare, au venit să-și vadă, să-și salute și să participe la sfânta Liturghie a "episcopului nostru". S-a întâmplat mai întâi în comunitatea de la marginea Romei, din zona Grotte Celoni, după ce în prealabil îi salutase pe credincioșii prezenți la liturghia de dimineață de la biserica "San Vitale". Aici avea să revină după amiază la liturghia în cadrul căreia avea să-și ia rămas bun și pr. Daniel Iacobuț, cel care timp de trei ani a fost alături de pr. Isidor Iacovici și de credincioșii români, mai ales alături de tineri.
Și cum ziua a fost dedicată în exclusivitate ultimului profet al Vechiului Testament și în același timp, primului profet al Noului Testament, lui Ioan Botezătorul, cel despre care Isus a spus că "nu s-a ridicat, dintre cei născuți din femeie, unul mai mare" (...), Preasfințitul a subliniat în cadrul predicii misiunea fiecăruia de a fi profet, de a fi un mărturisitor al credinței în mediul în care trăim și muncim.
Iar la sfârșit, ca o încununare a sfintei liturghii, dar și a zilei, Pr. Isidor Iacovici, a ținut să mulțumească în mod special episcopului pentru că "ori de câte ori trece prin Roma, nu uită că este responsabil cu emigranții în cadrul Conferinței episcopale române" și că în această calitate este mereu prezent acolo unde credincioșii simt nevoia întâlnirii cu cel care i-a miruit sau le-a miruit copiii, care le-a consacrat fiii întru preoție, care le-a consacrat altarul bisericii, care s-a îngrijit să aibă în parohia din țară un paroh și un vicar, iar aici la Roma un păstor care să-i încurajeze în drumul de multe ori dificil al emigrării.
Și cum, la rândul său, pr. Daniel Iacobuț, după trei ani de studii, va trebui să lase Roma pentru a se întoarce acasă, Pr. Isidor Iacovici i-a mulțumit în mod deosebit pentru ajutorul pastoral oferit cu multă disponibilitatea și simplitate comunității românilor catolici. În același timp, comunitatea, mai ales tinerii, i-a adresat părintelui Daniel un cuvânt de mulțumire și i-a oferit un Album foto cu toate evenimentele petrecute împreună pe parcursul celor trei ani și bineînțeles un frumos buchet de flori.
Finalul zilei și în același timp al sărbătorii a fost marcat de "sărmăluțele în foi de viță", de salata boeuf și de cozonacul oferit cu multă generozitate de către gospodinele care, deși departe de casă, au știut și stiu mereu să ne surprindă cu "gustul" mâncărurilor noastre...
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Episcopul de Iași Anton Durcovici - Positio Super Martyrio
"Dorim să sărutăm lanțurile celor care, închiși pe nedrept, plâng și se întristează pentru atacurile împotriva religiei, pentru distrugerea instituțiilor sfinte, pentru mântuirea veșnică a poporului amenințat de un astfel de pericol, și mai mult pentru propriile suferințe și pentru libertatea pierdută". Aceste cuvintele rostite pe data de 27 martie 1952 de Papa Pius al XII (PIO XII, Lettera Apostolica "Veritatem facientes", in "Documentation Catholique", 20.04.1952), ne arată care a fost atitudinea Sfântului Părinte fața de martirii Bisericii lui Cristos și implicit fața de martirii Bisericii noastre din România.
Vorbind despre cauza de beatificare a episcopului de Iași Anton Durcovici, vrem să facem următoarea precizare: un proces de beatificare se desfășoară în două faze: diecezană și romană. Faza diecezană a început la Iași prin decretul dat de ep. Petru Gherghel în data de 25 martie 1997 și s-a încheiat pe data de 11 septembrie 1999 tot la Iași când dosarul a fost trimis la Roma la Congregația pentru Cauzele Sfinților.
După ce Congregația, studiind dosarul, a acordat validitatea procesului desfășurat la Iași, a fost numit un relator în persoana parintelui Zdzislkaw Kijas, O.F.M.Conv. Împreună cu postulatorul cauzei numit de preasfințitul Petru Gherghel a fost redactată lucrarea care poartă numele Positio.
În această carte sunt prezentate documentale personale, biografia, documentale procesuale și raportul comisiei istoricilor asupra vieții, activității, și mai ales asupra virtuților și martiriului episcopului de Iași Anton Durcovici. Sunt prezentate apoi mărturiile celor ce l-au cunoscut de aproape pe episcop.
Un rol important într-o Positio îl ocupă martiriul material și cel formal atât din partea persecutorului cât și din partea celui persecutat, mai concret, cum s-a desfășurat persecuția din partea sistemului comunist împotriva Bisericii și cum a rezistat Biserica și episcopul martir împotriva celor ce ar fi voit să rupă creștinii romano-catolici și greco-catolici de Sfântul Scaun. Această lucrare, Positio, a fost prezentată în ziua de 25 iunie 2012 Prefectului Congregației pentru Cauzele Sfinților, Eminenței Sale, Card. Angelo Amato, de către episcopul de Iași Petru Gherghel însoțit de postulatorul cauzei, pr. Isidor Iacovici. Eminența Sa a vorbit despre martirii persecuției comuniste ca despre adevărații martiri ai evanghelizării popoarelor.
Pe drept, episcopul Anton Durcovici, împreună cu toți ceilalți mărturisitori ai credinței care au sfârșit în temnițele securității din dragoste pentru Cristos și Evanghelie, pot fi considerați martiri și mărturisitori al secolului XX.
Din acest moment, lucrarea prezentată Prefectului Congregației va fi supusă analizei comisarilor teologi apoi comisiei formate din episcopi și cardinali, urmând ca ultimul cuvânt să îi aparțină Sfântului Părinte Papa.
Cu exemplul său, episcopul Anton Durcovici ne arată că Evanghelia lui Cristos poate să fie trăită de toți oamenii și în toate timpurile. Datorită martiriului său, Biserica locală de Iași își continuă istoria sa de mântuire, încrezătoare că o Biserică născută sub Crucea lui Cristos poate să crească și să se dezvolte și în mijlocul persecuțiilor. Această speranță a fost întărită în poporul român de cuvintele fericitului Papă Ioan Paul II, în timpul vizitei în România, între 7 și 9 mai 1999. "Lanțurile voastre, cătușele connaționalilor voștri sunt gloria Bisericii: adevărul va făcut liberi! Au încercat să vă ia libertatea, să vă oprime, dar fără succes. Ați rămas liberi în interior chiar și în lanțuri; liberi chiar și atunci când plângeați; liberi chiar și atunci când comunitățile voastre au fost profanate și lovite. Am venit pentru a aduce un omagiu poporului român, fraților și surorilor care au sfințit acest pământ cu mărturia lor de credință, un popor creștin mândru de identitatea sa, mereu apărată cu un preț scump" (IOANNES PAULUS II, Vizita apostolica di Giovanni Paolo II-in Romania (7-8-9 maggio 1999), Omelia nella Cattedrale "San Giuseppe", sabato 8 maggio.).
Să susținem acest proces de beatificare cu rugăciunile noastre statornice îndreptate spre Domnul prin mijlocirea Inimii Neprihănite a Mariei căreia episcopul Durcovici i-a încredințat dieceza de Iași și întreaga Biserică din România.
Pr. Isidor Iacovici, postulatore
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Episcopul Petru Gherghel printre români
Duminică, 7 octombrie 2012, PS. Petru Gherghel, episcop de Iași, a celebrat sfânta Liturghie alături de comunitatea românilor catolici prezenți la Roma. Evenimentul a fost posibil în urma invitației făcute de către pr. Isidor Iacovici, parohul comunității.
Alături de episcop au concelebrat mons. Anton Lucaci, pr. Isidor Iacovici, dar și un grup de preoți prezenți la Roma pentru studii.
Așa cum a amintit și la predică, PS Petru Gherghel se află Roma ca delegat din partea Conferinței Episcopilor Catolici din Romania pentru a participa la Sinoul episcopilor ce se va desfășura pe parcursul acestei luni în Vatican, sinod prilejuit de împlinirea a cincizeci de ani de la încheierea celui de-al doilea Conciliu din Vatican, dar și cu ocazia începutului Anului credinței.
Printre altele, profitând și de evanghelia duminicii, în cadrul predicii, PS Petru Gherghel a vorbit despre familie, numind-o așa cum de altfel au numit-o și ultimii papi în documentele lor magisteriale; celula societății, fundament, bază, Biserica domestică, leagănul credinței, încurajand în același timp familiile prezente la o mărturie autentică de iubire, de credință și de speranță.
La sfârșitul sfintei Liturghii, primind între timp și vestea tristă a morții părintelui Ștefan Erdeș, fost decan de Bacău, cu toți cei prezenți, am cerut de la Dumnezeu pentru părintele, prin rugăciune și cânt, odihnă veșnică și răsplata servitorului credincios.
Episcopul i-a întâlnit apoi pe preoții prezenți la Roma pentru studii, încurajându-i în demersul lor academic.
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
PS Petru Gherghel a deschis Anul credinței la comunitatea română din Roma-Casilina
După ce, joi, 11 octombrie, a participat alături de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea în Piața Sfântului Petru, din Roma, la deschiderea oficială a Anului credinței la nivel universal, duminică, 14 octombrie 2012, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a deschis în mod oficial Anul credinței și la comunitatea română din Roma-Casilina.
Evenimentul l-a avut printre protagoniști și pe pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor din Roma, sub a cărui păstorire se află și comunitatea din Roma-Casilina.
Aflat la Roma ca și delegat din partea Conferinței Episcopale din Romania, în vederea Sinodului episcopilor, PS Petru Gherghel a ținut să împărtășească românilor prezenți la sfânta Liturghie o parte din trăirile avute în cadrul Sinodului, încă în desfășurare în Cetatea Eternă, dar și satisfacția de a se fi aflat printre concelebranții sfintei Litrughii de deschidere a Anului credinței, alături de Sfântul Părinte Papa.
Episcopul a ținut să amintească la predică, printre temele des întâlnite în cadrul Sinodului, datoria pe care o are familia de a da mărturie. "Viața, a spus episcopul este vocația pe care trebuie s-o împlinească fiecare om. Iar familia, care prin excelență este sanctuarul vieții, trebuie să fie prima care s-o mărturisească prin iubirea, credința și speranța membrilor ei".
La rândul său, pr. Isidor Iacovici, în ideea de a marca cât mai profund Anul credinței, pe lângă multele posibilități existente, a decis ca în ultima duminică a lunii să fie o predică tematică, pe marginea articolelor din Crez.
Ca de obicei, la sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a împărțit binecuvântarea celor prezenți, exprimându-și satisfacția de a fi fost din nou prezent printre românii care, conform dorinței lui Cristos, exprimată sfântului Paul, au ales să de-a mărturie despre credința lor și la Roma.
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Comunitatea română în pelerinaj la Lourdes
La inițiativa pr. Isidor Iacovici și a comitetului comunității, un grup de 100 de persoane, majoritatea aparținând comunității romano-catolice române din Roma, au făcut un pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului de la Lourdes, în perioada 17-21 octombrie 2012.
O viață ritmată în cadrul unei comunități creștine duce la posibilitatea aprofundării din ce în ce mai bine a misterelor vieții de credință. Aceasta este una dintre motivațiile care stau la baza organizărilor frecvente de pelerinaje la sanctuare și vizite la locuri importante în cadrul comunității romano-catolică română din Roma.
Periodic, la interval de 2-3 ani, unul dintre locurile cele mai dorite pentru pelerinaj este sanctuarul Maicii Domnului de la Lourdes. Așa se face că, în această lună a Rozariului, mulți credincioși din comunitatea noastră au ținut să ajungă la acel loc sacru. Motivațiile pelerinilor au fost dintre cele mai variate, dar s-a încercat insuflarea unei conștientizări generale cu privire la aspectul credinței, având în vedere că s-a intrat deja în celebrarea Anului Credinței. În acest sens toți oamenii găsesc în Maria exemplul cel mai sublim. Ea s-a încredințat în totalitate și în continuu planului lui Dumnezeu pentru viața ei.
Aceste zile cu puternică încărcătură spirituală, dar și umană (având în vedere efortul care se cere pentru a rezista la un drum atât de lung - de la Roma și până la Lourdes sunt de parcurs 1.463 km), au început în seara zilei de miercuri, 17 octombrie, când s-a pornit în pelerinaj. Rugăciunea Rozariului, cântecele și cuvintele adresate de cei doi ghizi care i-au însoțit pe pelerini, pr. Isidor Iacovici și Daniel Mărtinaș, au creat o atmosferă propice unui astfel de parcurs. Am ajuns la Lourdes joi spre seară, unde am găsit o vreme caldă și plăcută. Seara, la obișnuita procesiune cu recitarea Rozariului, și grupul nostru a avut ocazia să se roage și să cânte în limba română.
A doua zi, cu o ploaie abundentă, care parcă prevestea ceva, am început-o cu celebrarea Euharistiei în cripta sanctuarului, după care s-a mers pe urmele Bernadetei Soubirous, copila căreia i s-a arătat Maica Domnului, ajutați de explicațiile unui preot român care desfășoară activitate pastorală și la sanctuarul din Lourdes, pr. Valerian Enășcut. Tot pe ploaie s-a desfășurat și Calea Crucii, în după-amiaza zilei de vineri.
Ploile torențiale din mulții Pirinei, care înconjoară Lourdes-ul, au dus la creșterea masivă la râului Gave. Acesta, care trece pe lângă Grota aparițiilor, a ajuns să inunde atât grota, cât și piața din partea dreaptă a sanctuarului, fapt care a dus la închiderea temporară a incintei sanctuarului. Ziua următoare, situația s-a înrăutățit. Astfel că, după celebrarea Liturghiei în biserica "Neprihănita Zămislire", s-a hotărât anticiparea cu câteva ore a reîntoarcerii la Roma.
Sosirea în Italia a corespuns cu ziua de duminică, motiv pentru care, la cererea majorității pelerinilor, s-a decis oprirea la sanctuarul din Orvieto pentru a celebra Liturghia duminicală și pentru a vizita și acel loc sacru.
În ciuda vremii puțin prielnice de la Lourdes, toții pelerinii au știut să ofere și asta lui Dumnezeu, încrezători în faptul că el poate să ofere harurile necesare și să răsplătească eforturile și bunele intenții ale fiecăruia. Suntem mulțumiți că am reușit să îl cunoaștem mai bine pe Dumnezeu însoțiți fiind de Maica Domnului.
Un pelerin la Lourdes
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Anivesar al sacramentului căsătoriei și prezentarea textelor Sfintei Scripturi în limba română
În comunitățile române "San Vitale" și "Casilina" din Roma au avut loc celebrarea aniversărilor sacramentului căsătoriei pentru familiile care au împlinit 5, 10, 15, 20, 25 de ani de căsătorie. De asemenea la aceste celebrări au fost prezentate și cele trei volume al Sfintei Scripturi. Evenimentele au avut loc duminică, 18 noiembrie 2012.
Atât la Sfânta Liturghie din "Casilina" de la ora 12:30 cât și la cea din "San Vitale" de la ora 16:00 s-a dorit a se celebra familia ca și imagine a lui Dumnezeu pe pământ. Celebrările au fost prezidate de Pr. Paroh și Decan Isidor Iacovici responsabilul acestor comunități. Sfinția sa a amintit în omilia din timpul Sfintei Liturghii despre câțiva dintre pilaștrii unei căsătorii reușite: iubirea, răbdarea și umilința amintindu-le familiilor în sărbătoare dar și tuturor credincioșilor că nu există căsătorie reușită și trainică fără o adevărată iubire. De asemenea sacramentul căsătoriei și familia implică colaborarea deplină a amândurora dintre soți.
Tot în cadrul acestor Sfinte Liturghii Pr. Eduard Patrașcu a prezentat primele trei volume ale Sfintei Scripturi traduse în limba română de către dânsul și de către Pr. Alois Bulai din limba ebraică și apărute la Editura Sapientia. În cadrul prezentării Pr. Eduard a menționat faptul că toți cei implicați în traducerea Sfintei Scripturi în limba română au încercat să fie cât mai fideli textului originar și să ofere cititorului un limbaj cât mai modern, "un limbaj catolic", ce ține cont de învățăturile Magisteriului dar și de sensibilitatea celui care ia contact cu Sfânta Scriptură. De asemenea, pentru înțelegerea textelor sacre, cititorul se poate folosi de numeroasele note din subsolul paginii dar și de trimiterile la textele paralele.
La sfârșitul Sfintelor Liturghii Pr. Paroh Isidor Iacovici a oferit familiilor în sărbătoare o icoană cu sfânta familiei, câte un rozariu și o binecuvântare papală.
Evenimentele s-au concluzionat cu o agapă frățească la care a luat parte întreaga comunitate de credincioși ce i-au felicitat pe cei care au avut curaj să pornească și să se mențină statornici pe drumul anevoios al sacramentului căsătoriei.
Pr. Bejan P. Ciprian
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Cardinalul Agostino Vallini, vicarul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea pentru Dieceza de Roma, onorat cu Steaua României în grad de Comandor
Duminică, 25 noiembrie 2012, ora 16.30, Cardinalul Agostino Vallini, vicarul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea pentru Dieceza de Roma, a primit Ordinul Steaua României în grad de Comandor din partea Excelenței Sale, domnul Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun. Ceremonia a început prin celebrarea Sfintei Liturghii în biserica "San Vitale", liturghie animată de către românii prezenți la Roma: romano-catolici, greco-catolici și chiar și ortodocși.
Eminența Sa, cardinalul Agostino Vallini, a fost însoțit la altar către, Pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române, Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene, de alți înalți prelați, ca și de un mare număr de preoți aflați la Roma pentru studii. Printre coriști, pe lângă tinerii care susțin corul în fiecare duminică, s-a aflat și un gup de studenți-seminariști greco-catolici care au dat farmec celebrării prin cântul lor.
În cadrul predicii, cardinalul a amintit celor prezenți vocația pe care o au de a făuri Împărăția lui Cristos, în care el este Rege, nu prin forță sau prin stăpânirea omului de către om, ci prin forța iubirii. Împărăția lui Cristos, spunea cardinalul, este o împărăție a iubirii și în ea intră cei care răspund vocației lui Dumnezeu la iubire".
În cuvântul său de mulțumire, pr. Isidor Iacovici și-a arătat satisfacția față de prezența cardinalului Agostino Vallini și a transmis prin Eminența sa, salutul comunității române, Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea, asigurându-l în același timp că românii împreună cu romanii se înțeleg bine, știu să se respecte și că vor rămâne mereu uniți în jurul lui Cristos, Regele nostru.
La sfârșitul Liturghiei, după binecuvântarea finală, Excelența Sa, domnul Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, a înmânat Cardinalului Agostino Vallini înalta distincție din partea Statului român, având în vedere meritele deosebite pe care cardinalul le are în ceea ce privește ajutorul acordat în diferite feluri comunității române.
La rândul său, ca mulțumire, cardinalul a amintit tuturor celor prezenți că Italia este deschisă pentru toți, chiar dacă în ultimul timp, ca oricare altă țară trece la rândul ei prin criză. Când persoana umană, de la concepere până la mormânt, este pusă înaintea oricăror interese egoiste, nu are cum să mai fi criză. Criza este acolo unde lipsește respectul omului față de om, a conchis cardinalul.
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Sfânta Liturghie de hram și pe undele Radioului Maria
Sâmbătă, 8 decembrie, s-a sărbătorit Neprihănita Zămislire a Preasfintei Fecioare Maria, hramul comunității românilor catolici de la parohia "San Vitale", din Roma. Evenimentul a fost transmis și la radio Maria, de unde a putut fi ascultat în direct și de către românii din țară. Celebrant principal a fost chiar parohul comunității, pr. Isidor Iacovici, alături de care au concelebrat alți monseniori și preoți prezenți în Cetatea Eternă.
Din partea Ambasadei pe lângă Sfântul Scaun a fost prezent chiar ambasadorul român, Excelența Sa, domnul Bogdan Tataru-Cazaban, alături de soția sa, Miruna Tataru-Cazaban.
La începutul Sfintei Liturghii, Pr. Isidor Iacovici, i-a salutat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie, într-un număr destul de mare, dat fiind frigul care s-a așternut zilele acestea peste Cetatea Romei, ca și pe ascultătorii Radioului Maria, invitându-i pe toți sub mantia protectoare a Preacuratei Fecioare Maria.
Predicatorul "deja consacrat" al acestui eveniment, Mons. Anton Lucaci, a subliniat în omilia sa, nu doar importanța evenimentului ca atare sau istoricul sărbătorii Neprihănitei Zămisliri, ci și vocația noastră creștină care ne obligă cumva să "strigăm" către Mama noastră cerească. "Maria, spunea predicatorul, a făcut și face minuni. Rugăciunea "Adu-ți aminte..." nu este întâmplătoare. Este rodul celor care s-au învrednicit de minunile Mariei". În încheiere, cu emoție în glas, dar și cu entuziasmul specific, s-a cântat cântecul: "O, Marie, o, prea dulce nume...", iar românii prezenți s-au simțit cu adevărat "sub scutul Mariei".
A urmat o agapă frățească românească, la care s-a auzit tradiționala urare: "Hai, noroc și bune mai sunt... sarmalele!"
Un "fiu" al Mariei
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
"Colaj" de evenimente prilejuite de apropierea Crăciunului
Duminică, 16 decembrie 2012, în biserica "San Vitale", din Roma, s-a susținut Concertul de colinde de Crăciun.
Încărcați atât de emoția apropierii sărbătorii "Nașterii Mântuitorului" cât și de emoția iminentă oricărui concert susținut în fața unui public, grupul "Tineri plini de VITALItate", pregătit de Pr. Ciprian Bejan-Piser, dar și grupul Comunității din Grotte Celone, pregatit de domnul Leopold Cadar, au reușit să transmită tuturor celor prezenți acea atmosferă de bucurie a așteptării sărbătorii Crăciunului, îndemn, de altfel, susținut și de lecturile din această duminică.
Concertul a fost presărat de cugetări despre adevărata semnificație a sărbatorii Crăciunului, prin intervențiile tinerei, Simona Mocoi și de momente în care, voci ca ale Pr. Isidor Iacovici, a tinerei Mirelei Mocoi si a doamnei Marina Balașcă, au reușit să stârnească în fiecare dintre noi nostalgia vremurilor, când, de sărbători, eram alaturi de cei dragi.
La sfârșitul concertului, pentru a păstra tradiția, am fost onorați și de prezența lui Moș Crăciun, care a împărțit daruri celor mai mici și mai vrednici dintre cei prezenți, celor mari, dorindu-le multă sănătate și să trăiască în adevărata atmosferă a Crăciunului.
Seara s-a încheiat cu o serie de înregistrări la secțiunea română a Radio Vaticanului.
Un mini-concert a fost susținut în cursul dimineții și de corul copiilor care se pregătesc pentru Prima Împărtășanie, respectiv pentru Mir, pregătit de către Pr. Ciprian Bejan-Biser, de către sr. Alina Ignat, din congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" și de sr. Marie-Terese, din congregația "Surorile Franciscane din Caranșebeș".
La sfârșitul concertului a venit Moș Crăciun care le-a împărțit din desaga-i plină, nu doar "atenționări" și "lumină", ci și multe daruri.
Părintele Isidor Iacovici, preoții prezenți la Roma, tinerii, familiile, comunitatea ca atare, transmit tuturor cititorilor "ercis", dar și tuturor celor de "acasă", un Crăciun binecuvântat și un nou an cu bine.
Irina Antili
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".