- Roma - Întâlnirea persoanelor consacrate
- Vizita președintelui României la Roma
- Roma: Liturghia crismei - 28 martie 2013
- Pelerinaj Gubbio - 1 mai 2013
- Grotte Celoni: hramul comunității române - 5 mai 2013
- Roma: Simpozion de studii dedicat episcopului martir Anton Durcovici - 23 mai 2013
- Episcopul martir Anton Durcovici, omagiat la Academia României
- Roma: Prima sfântă Împărtășanie - 26 mai 2013
- Roma: Conferirea Sfântului Mir - 2 iunie 2013
- Roma: Încununarea Anului Credinței pentru tinerii români catolici - 24 noiembrie 2013
Roma - Întâlnirea persoanelor consacrate
Duminică, 27 ianuarie 2013, la biserica "San Vitale" din Roma a avut loc întâlnirea persoanelor consacrate.
Un eveniment care a pornit de la o idee și în același timp de la o dorință, aceea de a fi împreună; episcop, preoți, călugări, surori, seminariști, credincioși, adunați de Cel care este autorul oricărei vocații în Biserică, de Isus Cristos. Ne-am dat apoi seama că o astfel de întâlnire nu putea să aibă loc decât în jurul altarului, care îl reprezintă și pe care se celebrează jertfa lui Cristos.
Și pentru că biserica "San Vitale" se află în zona Roma-Centru, protagonistul celebrării a fost noul episcop auxiliar, responsabil cu această zonă, Mons. Metteo Zuppi, alături de care au concelebrat: pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române, mons. Pierpaolo Felicolo, coordonator al Oficiului pentru migranți, pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv, vice-rector la Colegiul Seraficum, din Roma, dar și preoții prezenți la Roma pentru studii.
Fiind o întâlnire a persoanelor consacrate, nu au lipsit surorile, seminariștii, cărora li s-au alăturat o mare mulțime de credincioși, veniți să-l laude pe Dumnezeu pentru darul vocației speciale la viața consacrată.
Sfânta Liturghie a început sub auspiciile credinței. Cântările, rugăciunile, participarea activă, ca atare, au dat și mai multă nuanță unui moment plin și la propriu și la figurat de culoare.
Nu întâmplător, la predică, episcopul Matteo a vorbit despre cât este de important să fii parte dintr-un trup, cum este acela al Bisericii. "Nu te poti bucura de unul singur, după cum nu poți suferi de unul singur, spunea episcopul. Mâna, fără trup, nu-și justifică existența, ca și picioarele, și ochii. Dacă nu sunt parte dintr-un întreg, sunt un nimic. În Biserica lui Cristos, fiecare are locul lui, cu fiecare, Dumnezeu are planul său, care este un plan de iubire".
"Mă bucur să vă salut pe toți și să vă mulțumesc pentru că ați participat la o astfel de sărbătoare", a spus la sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Isidor Iacovici, care i-a și invitat pe toți cei prezenți la o agapă frățească românească.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o întâlnire persoane consacrate-tineri în cadrul căreia, mai ales tinerii, au pus diferite întrebări, la care, evident, că persoanele consacrate au răspuns cu bucurie.
Cântecul "Eu v-am ales din oameni simpli, buni..." la momentul împărtășaniei, a avut rolul de a "stârni" în toți cei prezenți o vie recunoștință față de Dumnezeu, față de darul vocației, care, se împlinește; zi de zi, dificultate după dificultate, bucurie după bucurie.
Cine este episcopul Matteo Zuppi?
S-a născut la Roma, în anul 1955, fiind al cincilea din cei șase copii ai familiei Zuppi. De tânăr a făcut parte din Comunitatea "Sant'Egidio", pentru care, din anul 1968 a activat ajutând în școlile și periferiile din Roma.
După liceu, a frecventat Universitatea Sapiența, din Roma, unde a obținut licența în Litere și în Istoria creștinismului.
În anul 1981, după ce și-a terminat studiile teologice la Universitatea din Lateran, este hirotonit preot pentru dieceza de Palestrina. A fost pe rând vicar parohial, membru al Consiliului prezbiteral din Roma, iar din anul 2000, paroh la Bazilica "Sfânta Maria din Trastevere". Din 2010 a fost paroh la biserica "Sfinții Simon și Iuda Tadeu, din Torre Angela-Roma.
"Transmite totul cu mare simpatie "franciscană". Este capabil să dialogheze și să-l descopere pe Isus în cei săraci și în Sfânta Scriptură, din care face cheia de convertire personală și de înțelegere a lumii. A fost supranumit "parohul tuturor".
În ziua de 31 ianuarie 2012 a fost ales ca episcop auxiliar, cu titlul "de Villanova" și consacrat în ziua de 14 aprilie 2012.
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Vizita președintelui României la Roma
Vineri, 15 februarie 2013, după întâlnirea oficială avută cu Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, președintele României a avut o întâlnire oficială și cu ambasadorii statelor acredintați pe lângă Sfântul Scaun, precum și cu toți reprezentanții cultelor prezente în Cetatea Eternă.
Întâlnirea a avut loc la Palatul Brancaccio, la inițiativa ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Excelența sa Bogdan Tataru-Cazaban.
Au fost prezenți o serie de cardinali, prefecți ai diferitelor dicasterii din cadrul Vaticanului, numeroși ambasadori, un grup de preoți romano-catolici, în frunte cu Mons. Anton Lucaci, responsabil național cu pastorația românilor catolici din Italia, pr. Isidor Iacovici, decan și paroh al comunității românilor catolici prezenți la Roma, câțiva preoți prezenți pentru studii, reprezentanți ai Bisericii greco-catolice și ortodoxe.
În mesajul său, președintele României a împărtășit celor prezenți experiența avută cu ocazia întâlnirii cu Sfântul Părinte.
Redăm în continuare mesajul său integral:
"Am avut astăzi o întâlnire care va rămâne în sufletul meu pentru tot restul vieții. Întâlnirea cu Papa Benedict al XVI-lea va rămâne un eveniment, nu politic, ci unul de suflet, în care am întâlnit un om, un Papă, mai puternic decât acela cu care m-am întâlnit în 2008, la Castel Gandolfo. Am avut sentimentul că în fața mea era un papă care nu avea decât un mesaj: "Vreau să fii bun!". Un om care, prin privire, prin vorbă, prin inteligența frazelor, nu spunea decât că are de comunicat pentru viitor.
Papa mi-a comunicat că avem nevoie de o lume mai bună și că avem nevoie să fim mai buni unii cu altii.
Din faptul că vizita mea nu a fost anulată, am înțeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru poporul român. Am înțeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru ecumenism. Am înțeles mâna întinsă creștinilor ortodocsi de către creștinii catolici. Am transmis Papei Benedict al XVI-lea mesajul catolicilor și al ortodocșilor din Romania. Un mesaj de solidaritate, de respect, un mesaj de înțelegere.
Am avut onoarea să întâlnesc unul din cei mai mari teologi și filosofi ai lumii de astazi. Și am sentimentul că cele 47 de cărți excepționale pe care le-a scris sunt doar începutul. Sentimentul întâlnirii de astăzi este că m-am întâlnit cu un papă, mai bun poate ca noi toți la un loc și gata să ne dea din bunătatea lui pentru totdeauna.
Să mă scuzați pentru sinceritate, dar dacă nu aș fi sincer, mai bine nu aș vorbi. Sentimentul cu care am plecat a fost acela că am avut o întâlnire unică, care nu se va mai repeta, și care nici nu voi mai putea avea vreodată un sentiment asemănător.
Relațiile noastre diplomatice sunt excelente, au o frecvență ridicată chiar și la cel mai înalt nivel și nici nu ar putea fi altfel atât timp cât Vaticanul, prin vocea Papei Benedict al XVI-lea, a susținut românii care se află în Spania, Italia, în Franța și în altă părți. Mesajul Papei pentru imigranți a fost acela de susținere pentru milioanele de români care se află în afara granițelor țării și practic s-a pus ca un scut pentru aceștia. Procesele la CEDO din ultimii trei ani, când, ori România a susținut Vaticanul, ori Vaticanul, la solicitarea României, a dat sprijin în procese României, sunt o altă mărturie a relațiilor excelente dintre țara mea și Vatican.
Mulțumesc Vaticanului și Bisericii Catolice pentru punerea la dispoziția ortodocșilor români a sute de biserici în Italia și în Spania, pentru ca în acestea să slujească preoți ortodocși romani".
La sfârșitul alocuțiunii i-a salut pe cardinalii prezenți, pe ambasadorii și responsabilii cu pastorația românilor din Italia, mulțumind tuturor pentru primirea făcută.
Din partea românilor prezenți la Roma, mai ales din partea tinerilor catolici, pr. Isidor Iacovici i-a adresat președintelui României o întrebare retorică: "Tinerii întreabă, pe când pot să se întoarcă acasă?" Președintele a răspuns că în contextul de astăzi este greu de anticipat un răspuns, mai ales că nici situația internațională nu ne ajută...
Întâlnirea s-a terminat cu un dineu la care au participat toți cei prezenți.
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Liturghia crismei 28 martie 2013
Joia Mare din Săptămâna Sfântă este ziua în care preoții se strâng în jurul episcopului propriu pentru a celebra împreună sărbătoarea preoției. Cu aceeași ocazie au loc sfințirea uleiurilor pentru ungerea bolnavilor, pentru ungerea catecumenilor și sfânta crismă.
La rândul său, și Papa Francisc, episcopul Romei, și-a întâlnit preoții în bazilica "Sfântului Petru" pentru celebrarea Liturghiei crismei.
Erau prezenți în jur de 1500-2000 de preoți, fie implicați în pastorația credincioșilor din Roma, fie la studii sau în treacăt prin Cetatea Eternă. Din partea comunității române catolice au fost prezenți pr. Isidor Iacovici și un număr destul de mare de preoți prezenți la studii.
Litughia a fost precedată de celebrarea Orei Medii, după care și-a făcut apariția Papa Francisc înconjurat de un mare număr de episcopi și cardinali.
Papa a impresionat și de data aceasta, așa cum ne-a obișnuit deja de câteva zile, prin umilința și simplitatea sa. Cu greu și-a ridicat capul din pământ și cu greu îl putea-i recunoaște din mijlocul celorlalți cardinali și episcopi, datorită simplității hainelor liturgice.
Nu același lucru se poate spune despre omilia făcută într-un mod foarte simplu, dar plină de învățătură.
Folosindu-se de lecturile zilei, papa a vorbit despre cei "unși": Servitorul lui Jahve, regele David și Isus. Toți trei, a afirmat papa, au în comun ungerea, în vederea slujirii poporului credincios lui Dumnezeu, al căror servitori sunt cu toții. Folosindu-se apoi de imaginea uleiului care se prelinge pe barba lui Aron, până la a-i atinge hainele, văzând în haine omenirea simplă, poporul lui Dumnezeu, săracii aflați la periferiile lumii și ale societății, Sfântul Părinte i-a îndemnat pe preoți să nu uite de poporul lui Dumnezeu încredințat lor. Prin ungerea lor să nu uite că au fost trimiși la "periferie", la a-i descoperi pe cei săraci, pe cei din închisori, pe cei bolnavi, pe cei triști și singuri. Ungerea, a insistat Papa Francisc, nu este pentru a ne "parfuma" pe noi înșine, ci pentru "a-l unge" pe poporul încredințat, spre a-l conduce la Dumnezeu. Un preot bun se cunoaște după poporul care îi este încredințat. Dacă poporul, după ieșirea de la sfânta liturghie, va vedea un preot trist, înseamnă că acel preot și-a uns poporul cu tristețe, în loc de uleiul bucuriei. În schimb, preotul trebuie să se deschidă poporului lui Dumnezeu, să-l îmbrățișeze cu bucurie, să-l încurajeze, să se roage pentru el. Preotul care se deschide puțin sau deloc, a mai spus Papa, nu spune "nimic", ci doar îi îndepărtează pe oameni. În loc să fie mediator între Dumnezeu și oameni este doar un funcționar. De aici rezultă lipsa de satisfacție a unor preoți care nu se regăsesc pe sine, preoți care sfârșesc prin a fi triști și lipsiți de elan. Aceasta v-o doresc, spunea Papa, să fiți păstori care "simt mirosul turmei". Ba mai mult, vă cer să "simțiți mirosul turmei". Papa a sfârșit omilia în stilu-i propriu, cerând credincioșilor prezenți să se roage pentru păstorii lor.
La sfârșitul celebrării Sfântul Părinte a împărțit binecuvântarea sa tuturor celor prezenți, iar prin atitudinea sa umilă, a lăsat să se înțeleagă că misiunea preotului, odată întors la "turma" încredințată, este aceea de a se sfinți pe sine și de a-i conduce pe oameni la Dumnezeu.
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Tinerii catolici din Roma în pelerinaj
Miercuri, 1 mai, o zi atât de minunată, a reușit să-i unească pe mulți din tinerii catolici din Roma pentru a petrece o zi minunată împreună. Tinerii din cele doua comunități române aflate la Roma, au pornit plini de entuziasm spre acest loc minunat, însoțiți de pr. paroh Isidor Iacovici, pr. Ciprian Bejan-Piser și de pr. Felician Tiba. Bucuria și vitalitatea tinerilor s-a exprimat prin cânt și rugăciune.
Gubbio este locul unde sf. Francisc a îmblânzit lupul care băgase frica în locuitorii zonei.
Sfânta Liturghie a fost celebrata de către pr. Isidor Iacovici, avându-i ca și concelebranți pe cei doi preoți care l-au însoțit. La predică, pr. Felician Tiba a făcut aceasta invitație: Dragi tineri, nu va fie frica să aveți idealuri. Ele și doar ele, vă motivează, vă dau speranță, credință și mai ales iubire, pe care vă îndemn s-o aveți din plin.
Sfânta Fecioară Maria să fie pentru noi toți, ghid și ajutor, pentru a putea realiza idealurile pe care fiecare dintre noi le avem.
La întoarcerea spre casă bucuria tuturor s-a mărit când, pr. paroh, Isidor Iacovici ne-a anunțat că ne vom opri la Porțiuncula, la bazilica "Sfânta Maria a Îngerilor", în care se mai află și astăzi mica biserică pe care sf. Francisc a reparat-o, ascultând de cuvintele crucifixului. În această bisericuță s-a rugat, a ascultat și s-a lăsat pătruns de Evanghelie, Cuvântul Viu și a înțeles în profunzime vocația sa. Tot aici este și locul în care a luat ființă prima fraternitate în jurul lui Francisc, locul unde sf. Clara și-a consacrat pentru toata viața lui Dumnezeu.
Tinerii catolici din Roma, alături de preoții care îi înconjoară cu iubire, doresc tuturor ca luna mai, lună dedicată Sfintei Fecioare Maria, să fie plina de haruri.
Sr. Regina Pruteanu, Oblată Asumpționistă
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Roma - Grotte Celoni: hramul comunității române
Duminica, 5 mai, românii catolici din Roma-Grotte Celoni l-au sărbătorit pe Fericitul Ieremia, patronul comunității. Celebrant principal a fost parohul comunității, pr. Isidor Iacovici, iar predicator pr. Vasile Petrișor, aflat la studii la Roma.
Fericitul Ieremia este primul fericit român declarat de către Biserică, de aceea, în general, românii catolici de pretutindeni l-au ales ca patron și-l venerează ca atare, mai ales că la rândul său a făcut experiența emigrării, alegând să meargă "în Italia, unde există călugări sfinți". Întreaga viață și-a dedicat-o bolnavilor, așa încât, încă de la moarte a fost considerat ca sfânt.
Li s-au alăturat celebrantului principal și predicatorului și pr. Mihai Afrențoaie OFMConv. ca și pr. Felician Tiba, iar la spovezi a fost pr. Ciprian Bejan-Piser.
Ca la orice hram credincioșii au participat în număr mare, plini de entuziasm, s-au spovedit, s-au împărtășit și s-au bucurat împreună de mijlocirea patronului comunității care, așa cum spunea părintele predicator: "a știut să împartă, să se dăruiască, să iubescă și astfel și-a dăruit viața lui Dumnezeu fără rezerve. Când oamenii vor învăța să dăruiască mai departe ceea ce au primit, a mai spus predicatorul, atunci și omenirea va arăta altfel; va fi mai bună, mai iubitoare și va manifesta cu adevărat iubirea și milostivirea lui Dumnezeu care se dăruiește în Fiul său Isus Cristos.
În cuvântul de final, la rândul său, pr. Isidor Iacovici i-a încurajat pe credincioși să privească fără rezerve la Cristos prin mijlocirea "connaționalului nostru, pentru că cine te înțelege mai bine, dacă nu cel are a făcut deja experiența pe care o facem noi".
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Roma: Simpozion de studii dedicat episcopului martir Anton Durcovici
Accademia di Romania din Roma și Episcopia Romano-Catolică de Iași organizează în prezența episcopului Petru Gherghel un simpozion de studii, intitulat "Episcopul Anton Durcovici (1888 - 1951) - 125 de ani de la naștere". Evenimentul se va desfășura joi, 23 mai 2013, începând cu ora locală 19.00, în sala de conferințe de la Accademia di Romania din Roma (Piazza José de San Martin, 1).
Sunt invitați să participe toți cei care vor să cunoască mai multe din viața episcopului Anton Durcovici.
Simpozionul va începe cu un mesaj din partea ES Christoph Schonborn, cardinal prezbiter și arhiepiscop de Viena, după care vor urma intervențiile:
Vor avea intervenții:
Pr. prof. dr. Emil Dumea, L'inizio del comunismo in Romania. Il Vescovo Anton Durcovici ("Începutul comunismului în România. Episcopul Anton Durcovici")
Pr. Pavel Balint, La figura del Vescovo Anton Durcovici ieri e oggi nel suo paese natale - Bad Deutsch-Altenburg (Vienna) ("Figura episcopului Anton Durcovici ieri și azi în orașul natal - Bad Deutsch-Altenburg")
Pr. prof. dr. Eduard Ferenț, Il vescovo di Iasi Antonio Durcovici, professore illustre e martire dell'amore di Cristo ("Episcopul de Iași Anton Durcovici, profesor ilustru și martir al iubirii lui Cristos")
*
Episcopul Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Austria, la Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. La 30 octombrie 1947 a fost numit episcop de Iași. În timpul scurtei sale păstoriri a Diecezei de Iași, episcopul Durcovici a întreprins o activitate istovitoare de vizitare a parohiilor din Moldova, însuflețind cu viața sa sfântă inimile enoriașilor săi. Din cauza impasului în relațiile diplomatice dintre Guvernul Român și Sfântul Scaun, prin denunțarea Concordatului din 1929, episcopul Durcovici a avut multe de îndurat din partea regimului comunist. La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popești-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir, a fost arestat de Securitate și închis la București, Jilava și apoi la Sighetu Marmației, unde a murit în "celula morții", la 10/11 decembrie 1951.
Pr. Isidor Iacovici, postulator
Episcopul martir Anton Durcovici, omagiat la Academia României
Joi, 23 mai 2013, în cadrul Academiei României din Roma a avut loc un Simpozion de studii dedicat împlinirii a 125 de ani de la nașterea episcopului martir Anton Durcovici. Evenimentul a fost organizat deopotrivă atât de Postulatura cauzei de beatificare a ep. Anton Durcovici, de Academia României din Roma, cât și de către Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin prezența episcopului Petru Gherghel.
Momentul a fost deschis de către Excelența Sa, Domnul Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, continuând cu citirea unui mesaj din partea ES Christoph Schönborn, cardinal prezbiter și arhiepiscop de Viena. Conferințele au fost coordonate de către directorul Academiei, prof. dr. Mihai Bărbulescu.
Printre conferențiari s-au numărat pr. Dr. Emil Dumea, pr. Pavel Balint, a cărui conferință a fost prezentată de către pr. Felician Tiba și pr. dr. Eduard Ferenț, a cărui conferință a fost prezentată de către pr. Isidor Iacovici.
Seria conferințelor a continuat cu un cuvânt special din partea PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și a PS Petru Gherghel, episcop de Iași.
Evenimentul s-a încheiat prin vizionarea unui film documentar despre viața episcopului martir Anton Durcovici și printr-un dineu oficial oferit din partea Postulatorului cauzei de beatificare a ep. Durcovici, pr. Isidor Iacovici.
În sală au fost prezenți preoți, surori și credincioși români, prezenți la Roma pentru diferite motive. Ceea ce s-a remarcat însă a fost faptul că toți eram într-un oarecare fel "un rod" al sacrificiului făcut de înaintașii noștri în credință. Și dacă episcopul Durcovici, ca și alți episcopi, preoți și credincioși, nu cu mulți ani în urmă, își dădeau viața pentru credință în temnițele comuniste, noi, urmașii lor în credință, așezați liniștiți pe scaune, ascultam despre sacrificiul lor. "Va sosi ziua eliberării acestui popor", avea să spună episcopul Durcovici preoților din închisoare. A sosit această zi, iar noi, participanții la Simpozion, am putut s-o "pipăim", s-o experimentăm din plin și-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar.
Fie ca bucuria conferențiarilor, a episcopilor prezenți, dar și a credincioșilor care au participat din devoțiune la acest eveniment, să fie răsplătită într-o zi cu ridicarea martirului nostru, episcop Anton Durcovici la cinstea altarelor.
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Roma: Prima sfântă Împărtășanie
Duminică, 26 mai 2013, în cadrul sfintei liturghii de la biserica "San Vitale" și din Casilina-Grotte Celoni a avut loc Prima sfântă Împărtășanie pentru copii care s-au pregătit în acest scop.
La biserica de la "San Vitale" au fost șapte copii, pregătiți de sr. Alina Râtan, de la Surorile "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", ca și de sr. Marie-Terese, din congregația "Surorile Franciscane din Caranșebeș", iar în Casilina-Grotte Celoni, au fost 24 de copii, pregătiți de către cateheta Adriana Solomon, ca și de Sr. Maria-Ingrid Arbonos, din congregația "Fiicele și Fiii Inimii Neprihănite a Mariei".
Celebrant principal a fost pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, ajutat la spovezi de către pr. Ciprian Bejan-Piser și pr. Felician Tiba.
În cadrul predicii, pr. Isidor le-a vorbit copiii despre Sfânta Euharistie, despre cât de important este ca să-l primim pe Isus în sufletele noastre și mai ales cât de important este să ne păstrăm sufletele curate, pentru ca Isus să locuiască în ele.
La sfârșitul liturghie, în cele două comunități, copiii au mulțumit preoților și catehetelor care i-au însoțit pe parcursul perioadei de pregătire, dar și Preasfintei Fecioare Maria, primul tabernacol care l-a ținut pe Isus în această lume.
Pe această cale, copiii de la Roma, care s-au învrednicit să-l primească pentru prima dată pe Isus în sufletul lor, îi salută cu bucurie pe bunici, pe prietenii din țară, dar și pe copiii, care, ca și ei, l-au primit pentru prima dată pe Isus în sufletul lor.
pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Conferirea Sfântului Mir la comunitatea română
Duminică, 2 iunie 2013, în cadrul sfintei liturghii de la biserica "San Vitale" și din Casilina-Grotte Celoni a avut loc conferirea Sfântului Mir celor 48 de adolescenți care s-au pregătit în acest scop.
La biserica de la "San Vitale" au fost 19 candidați, pregătiți în mod special de sr. Marie-Terese, din congregația "Surorile Franciscane din Caranșebeș", ajutată de către sr. Alina Râtan, de la Surorile "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", iar în Casilina-Grotte Celoni, au fost 29 de copii, pregătiți de către Sr. Maria-Ingrid Arbonos, din congregația "Fiicele și Fiii Inimii Neprihănite a Mariei", ajutată de către cateheta Adriana Solomon.
Celebrant principal a fost PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, alături de care au concelebrat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, Mons. Anton Lucaci și Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, cărora li s-au alăturat un mare număr de preoți prezenți la Roma pentru studii.
În comunitatea din Casilina-Grotte Celoni s-a alăturat evenimentului și Excelența Sa, domnul Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun.
Duhul Sfânt, cel pe care candidații l-au primit pentru prima dată la botez în toată plinătatea sa, s-a coborât din nou peste candidații la sacramentul Mirului prin rugăciunea de invocare a episcopului și prin ritualul ungerii cu Sfânta Crismă. Candidații, vădit emoționați, au răspuns cu tot curajul și cu toată tăria întrebărilor puse de către Preasfințitul în cadrul predicii și s-au angajat în mod dinamic în desfășurarea celebrării; cântând, citind lecturile și rugăciunea credincioșilor.
"Duhul Sfânt, spunea episcopul în cadrul predicii, este cel care ne dă forța de a putea crede, de a da mărturie despre credința noastră. El este cel care ne dă înțelepciunea, înțelegerea, știința, evlavia, sfatul, tăria, frica de Dumnezeu".
La sfârșitul liturghie, în cele două comunități, copiii au mulțumit episcopului, preoților, dar și catehetelor care i-au însoțit pe parcursul perioadei de pregătire.
De acum e rândul lor să demonstreze că darul Duhului Sfânt, în ei, nu este fără rost. Se vor angaja să-l facă prezent în primul rând în familiilor lor, acolo unde orice zi începe și se termină cu gândul ridicat la Dumnezeu, unde pâinea cea de toate zilele este binecuvântată prin sudoarea părinților, dar și prin rugăciunea înălțată către Tatăl ceresc, acolo unde viața își are începutul și uneori și sfârșitul, de acolo de unde ei, noiii miruiți, ies și intru în orice zi, pentru a aduce și a duce în același timp, mai departe, mărturia credinței primite la botez.
După amiază, la biserica "San Vitale", în cadrul sfintei liturghii, PS Aurel Percă a celebrat un requiem special pentru odihna veșnică a Pr. Isidor Mocanu, pe care l-au cunoscut și îndrăgit mulți din credincioșii prezenți la Roma, iar unii dintre preoți i-au fost vicari sau au slujit poporul lui Dumnezeu alături de sfinția sa. Odihnă veșnică dă-i Doamne slujitorului tău!
Pr. Felician Tiba
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".
Roma: Încununarea Anului Credinței pentru tinerii români catolici
Sărbătorită cu mare fast de către Biserica Universală, sărbătoarea lui Cristos, Regele Universului (24 noiembrie 2013) a constituit și pentru comunitatea tinerilor români catolici din Roma un prilej de bucurie și de comuniune.
Înainte de sfânta Liturghie celebrată duminică, 24 noiembrie 2013, de pr. Isidor Iacovici și precedată de momentul, de acum bine cunoscut, de adorație, tinerii prezenți la Roma s-au întâlnit la «Colegiul și Casa Generală a Misionarilor Verbiți» unde, împreună cu însoțitorul lor spiritual, pr. Ciprian Bejan-Piser și cu pr. Claudiu Eva, SVD au trăit un moment de comuniune și fraternitate.
Pe lângă spiritualitatea Misionarilor Verbiți, prin edificiile vizitate, tinerii prezenți au putut pătrunde și o parte din istoria acestor neobosiți vestitori ai cuvântului lui Dumnezeu, prezenți și în România la Centrul social pentru promovarea valorilor umane "Gaudium et Spes" de la Traian - Neamț.
Momentul vizitei la Misionarii Verbiți a fost încununat de participarea la o agapă fraternă, după care toți cei prezenți s-au îndreptat spre biserica "San Vitale", unde s-au învrednicit de binecuvântarea cu preasfântul sacrament și au participat apoi la sfânta Liturghie.
Anul Credinței pe care Biserica l-a încheiat în sărbătoarea lui Cristos, Regele Universului sau Anii dedicați Căsătoriei și familiei din Dieceza de Iași, au găsit în binecuvântarea cu preasfântul sacrament și în sfânta Liturghie o încununare și totodată un imbold spre a continua, conștienți că niciodată nu se crede destul și, mai ales, niciodată nu se iubește destul.
Tinerii români prezenți la Roma sau mai exact grupul tinerilor "plini de vitalitate", spun un sincer "Mulțumesc" preoților care îi înconjoară cu atâta dăruire și transmit în același timp tinerilor din țară un Advent plin de binecuvântarea lui Dumnezeu și apoi un Crăciun cu bine.
Sr. Regina Pruteanu, OA
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 noiembrie: Roma: Încununarea Anului Credinței pentru tinerii români catolici