- "Viața mea - un cântec pentru tine, Doamne" - 2 februarie 2014
- Un nou doctor în teologie - 25 februarie 2014
- Tinerii români în pelerinaj la sanctuarul dedicat sfintei Rita de la Cascia - 2 martie 2014
- Interviu cu pr. Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare și canonizare a episcopului Anton Durcovici
- Anton Durcovici - venerat și la Roma: ca episcop și martir, fost student al Colegiului Urbanian - 29 mai 2014
- Oaspeți de seamă la românii catolici din Parohia "San Vitale" - 1 iunie 2014
- ÎPS Ioan Robu în vizită la comunitatea romano-catolică română - 12 octombrie 2014
- De sărbătoarea familiilor, PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea romano-catolică română - 23 noiembrie 2014
- Hramul comunității romano-catolice românești din Roma - 8 decembrie 2014
"Viața mea - un cântec pentru tine, Doamne"
Dând curs invitației pr. paroh Isidor Iacovici de a sărbători cea de-a 18-a zi dedicată vieții consacrate, noi, persoanele consacrate din Roma și împrejurimi, împreună cu preoții diecezani și mulți credincioși ne-am adunat în bazilica "San Vitale", la 2 februarie 2014, pentru a-l preamări și a-i mulțumi bunului Dumnezeu pentru darul vocației noastre, pentru darul chemării la o viață cu totul dăruită lui.
Chiar dacă ploaia a continuat să fie "darnică" mai ales în aceste zile, acest lucru nu ne-a împiedicat să ne adunăm pentru a ne ruga împreună, a ne bucura și a ne susține reciproc în misiunea noastră, aici, la Roma.
Sărbătoarea a început cu adorația euharistică având ca moto "Viața mea, un cântec pentru tine, Doamne" și fiind condusă de pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv. Prin rugăciunile rostite și prin meditația propusă (despre Pilda Portativului), cei prezenți au fost invitați să reflecteze asupra importanței locului pe care îl ocupă fiecare pe portativul vieții, asupra importanței alegerii compozitorului și a dirijorului - care este Cristos - în viața noastră, singurul care poate să dea sens vieții noastre, singurul care ne poate ajuta ca împreună să putem compune o melodie de iubire, pace, bucurie și speranță.
După adorația euharistică a urmat sfânta Liturghie, în jurul altarului aflându-se mai mulți preoți, iar celebrant principal fiind tot pr. Marius, care la predică a subliniat importanța acestei zile, importanța primului dar pe care l-am primit și anume viața (în Italia această zi fiind dedicată vieții). "Suntem chemați să facem din logica darului un criteriu de bază, fundamental al existenței noastre. Nu suntem noi aceia care decidem asupra vieții, dar suntem chemați s-o primim și să avem grijă de ea cu recunoștință, responsabilitate, bucurie! Autorul, izvorul vieții este Dumnezeu; în el găsim sensul, frumusețea, fericirea vieții.
Apoi, pr. Marius a continuat vorbind despre frumusețea vieții consacrate "o viață de dăruire, de iubire, fecundă, o viață pusă în slujirea lui Dumnezeu și a celorlalți", despre misiunea persoanelor consacrate "de a fi mărturii vii și profetice, a unui mod diferit de a face, de a acționa, de a fi, punând în centrul vieții lor pe Cristos și evanghelia sa, pasiunea pentru Dumnezeu și pentru oameni". Inspirându-se din cuvintele Sfântului Părinte papa Francisc, pr. Marius a continuat subliniind că "persoanele consacrate sunt chemate să fie semne de contradicție, mergând împotriva curentului, cu curaj, fără frică, ieșind spre periferiile existențiale, sociale, culturale, iluminând viitorul, trezind lumea". Părintele a încheiat predica cu invitația "de a accepta iubirea, lumina lui Cristos, lumină care ne va face să ne găsim locul nostru pe portativul lui Dumnezeu pentru ca împreună să creăm acea armonie de laudă pe care s-o aducem lui Dumnezeu și care face Biserica mai frumoasă și atrăgătoare".
Și pentru ca sărbătoarea să fie sărbătoare până la capăt, la sfârșitul sfintei Liturghii am fost invitați de pr. Isidor în sala parohială să continuăm printr-o agapă frățească (nelipsind tradiționalele sărmăluțe), fiind prezenți și tinerii care cu vocea lor au făcut ca celebrarea să fie și mai frumoasă.
Apoi, după revederea vechilor prieteni, cunoștințe sau cunoscând alte persoane, fiecare s-a întors acasă mulțumind în inimă bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite și cu dorința de a fi o mărturie vie a prezenței lui Dumnezeu în viața proprie.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 2 februarie: Roma: "Viața mea - un cântec pentru tine, Doamne"
Sr. Marie Therese Gabor, FCJM
Un nou doctor în teologie
Marți, 25 februarie 2014, în cadrul Universității Pontificale din Lateran, Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru studii despre Căsătorie și Familie, pr. Felician Tiba a susținut lucrarea de doctorat cu titlul Demnitatea muncii omului din perspectiva magisteriului papei Ioan Paul al II-lea. Din comisia de evaluare au făcut parte cinci profesori, președintele comisiei prof. Jose Noriega împreună cu cei patru relatori: prof. Gilfredo Marengo, prof. Przemyslaw Kwiatkowsky, prof. Bruno Ognibeni și prof. Stephan Kampowski.
Din prezentarea pe care pr. Felician a realizat-o redăm în continuare câteva aspecte importante.
"Provocarea magisteriului Ioan Paul al II-lea, în ceea ce privește reflecția teologică asupra muncii omului este pe de o parte aceea de a confirma tradiția deja existentă, iar pe de altă parte aceea de a duce tema muncii către noi orizonturi hermeneutici.
Titlul lucrării face parte din efortul zilelor noastre de a da un răspuns, din punct de vedere teologic, la marea temă ce o reprezintă munca. Enciclica Laborem excercens definește munca, văzută ca un bine al omului, o cheie, cheia esențială a întregii societăți (Laborem excercens, 3). Dar dacă lucrurile se prezintă astfel, o soluție pentru a rezolva problema socială sau, mai exact, pentru a face viața umană mai umană (Cf. Gaudium et spes, 38) este fără îndoială aceea ca munca să dobândească o importanță fundamentală și decisivă.
Dintre obiectivele acestei lucrări se pot aminti: evidențierea raportului intim care există între munca omului, creație și răscumpărare din perspectiva magisteriului lui Ioan Paul al II-lea, rolul Bisericii care are responsabilitatea de a umaniza și a încreștina lumea muncii și de a sublinia valoarea intrinsecă și demnitatea muncii".
Întrucât apărarea tezei a fost una publică, pr. Felician s-a bucurat de susținerea celor peste 80 de persoane prezente în sală, dintre care preoți aflați la studiu în Roma, surori, colegi, rude și prieteni. Acest parcurs al doctoratului s-a realizat pe o perioadă de doi ani, timp în care pr. Felician a tradus și catehezele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea despre Iubirea umană în planul lui Dumnezeu și a fost preot colaborator în comunitatea română din Roma.
Îl felicităm pe noul doctor în teologia căsătoriei și a familiei, pr. Felician Tiba, și îi urăm mult succes în munca pe care o desfășoară, mulțumindu-i pentru efortul și contribuția pe care a adus-o Bisericii și Diecezei de Iași.
Începând cu 1 octombrie 2013, pr. Felician Tiba a fost numit coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași și paroh la Piatra Neamț "Sfânta Tereza".
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 25 februarie: Roma: Un nou doctor în teologie
Alexandra Cojan
Tinerii români în pelerinaj la sanctuarul dedicat sfintei Rita de la Cascia
Grupul "Tinerii plini de bucurie și vitalitate" al comunității romano-catolice de la Roma, a beneficiat de un moment spiritual deosebit, duminică, 2 martie 2014, ca urmare a unei inițiative venită din partea pr. Isidor Iacovici.
Dis-de-dimineață, aproximativ 50 de tineri, împreună cu pr. Ciprian Bejan Piser și pr. Claudiu Eva au plecat spre sanctuarul "Sfânta Rita" de la Cascia. Călătoria a fost plăcută, presărată cu momente de bună dispoziție, împărtășire spirituală si umană.
Ajunși la destinație, grupul a beneficiat de o prezentare a vieții sfintei Rita, făcută de către un preot călugăr augustinian, ghid din partea locului, astfel încât toți cei prezenți au putut să afle câte ceva din ceea ce a însemnat viața acestei sfinte atât de iubită și venerată de persoane din întreaga lume. Sfânta Rita este considerată patroana cauzelor imposibile, a căsătoriilor dificile, protectoare a văduvelor și mijlocitoare în cazurile de sterilitate. Întreaga sa viață a fost un exemplu de iubire și perseverență, iar acest spirit a reușit să insufle speranță multor persoane ce-și încredințează intențiile, cerând intervenția ei în cazuri limită.
La ora 12.00, a avut loc sfânta Liturghie concelebrată, în bazilica sanctuar "Sfânta Rita de Cascia", unde au participat atât tinerii români, cât și credincioșii italieni din partea locului și cei veniți în pelerinaj.
După sfânta Liturghie fiecare a avut ocazia să mediteze la ceea ce a însemnat viața acestei sfinte văduvă și călugărița și să încredințeze propriile intenții, oprindu-se pentru câteva momente în fața urnei în care se află trupul neatins de putrezire al sfintei Rita.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 2 martie: Roma: Tineri români în pelerinaj la sanctuarul dedicat sfintei Rita de la Cascia
Irina Antile
Interviu cu pr. Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare și canonizare a episcopului Anton Durcovici
"Anton Durcovici a mers cu ochii deschiși spre moarte, din dragoste pentru Dumnezeu și pentru aproapele"Au rămas mai puțin de 30 de zile până când, la Iași, la 17 mai 2014, va avea loc beatificarea episcopului Anton Durcovici. Cu această ocazie, am dorit să aflăm mai multe detalii despre cum s-a desfășurat cauza de beatificare, direct de la postulatorul acesteia, pr. Isidor Iacovici. Ne aflăm la Roma, unde, în urmă cu doar câteva luni, papa Francisc a recunoscut martiriul episcopului Durcovici și a aprobat proclamarea lui ca fericit.
- Părinte Isidor, înainte de toate, ne puteți spune ce a însemnat mai exact a fi postulatorul unei cauze de beatificare și care v-au fost îndatoririle?
În primul rând o cauză de beatificare este deschisă sau propusă de un actor, care poate fi episcopul unei dieceze sau o anumită persoană, care este convinsă de virtuțile pe care cineva le-a practicat, de viața sfântă pe care a dus-o și e capabil să poarte până la sfârșit această cauză. Întrucât actorul sau episcopul nu poate să fie prezent peste tot, își numește un postulator, care să se ocupe de această cauză, atât în faza diecezană, cât și în faza romană. În cazul episcopului Anton Durcovici, PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, în calitate de actor al acestei cauze, m-a numit pe mine postulator pentru faza romană, începând cu anul 2009. Din acel moment am avut responsabilitatea de a lua legătura cu Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Roma. Pașii care trebuie parcurși în faza romană de către postulator sunt următorii:
- Cere deschiderea propriu-zisă a dosarului, prin care cere președintelui Congregației să recunoască validitatea cauzei care s-a desfășurat în faza diecezană și așteaptă, de obicei câteva luni, să primească această validitate;
- Cere numirea unui relator pentru cauza de beatificare;
- Urmează un curs de pregătire ca postulator, de 3 luni, cu materii de învățat, examene de dat și diplomă de primit.
După numirea relatorului, postulatorul începe munca de cercetare a dosarului care a ajuns din faza diecezană la Roma și începe scrierea, în colaborare cu relatorul, a cărții numite Positio, după o metodologie proprie cauzei de beatificare a sfinților.
- În ce constă această carte numită Positio?
Cartea cuprinde trei părți: Informatio, Summarium Testimonium și Summarium Documentorum.
Informatio - are în vedere următoarele două părți, pregătind argumentele prin care postulatorul cere Congregației ca episcopul Anton Durcovici, în cazul nostru, să fie declarat fericit. Aceasta cuprinde o istorie a cauzei de beatificare, o bibliografie scurtă a episcopului, materialele care s-au scris despre el, ce scrieri a avut, un context socio-geografic al momentului în care el a trăit. La episcopul Durcovici avem de-a face cu momentul de după Cel de-al II-lea Război Mondial, al intrării comunismului în țara noastră, care lupta pentru suprimarea libertății umane și religioase.
Summarium Testimonium - cuprinde mărturiile pe care cei care l-au cunoscut direct sau prin alte cunoștințe le depun, sub jurământ, în fața Tribunalului Bisericesc constituit pentru faza diecezană. Aceste persoane trebuie să spună doar adevărul, fie în ceea ce privește trăirea virtuților în cel mai înalt grad, fie în ceea ce privește criticile pe care i le pot aduce.
Summarium Documentorum - reprezintă toate documentele cu privire la viața martirului Anton Durcovici, începând cu certificatul de naștere, până la actul de condamnare la moarte și constatare a morții. Aceste documente au fost deja adunate în faza diecezană, iar pe baza lor se face o biografie amănunțită, care să cuprindă viața servitorului lui Dumnezeu. Tot aici sunt cuprinse diplomele pe care le-a obținut și actele care atestă funcțiile pe care le-a îndeplinit.
- Ați lucrat cu documentele apropiate episcopului, ați avut ocazia să îl cunoașteți foarte bine. Ce a însemnat pentru dumneavoastră a fi postulatorul acestei cauze?
Nu mi-am imaginat niciodată că pentru a fi postulator se cer atât de multe: să știi și apoi să le faci. Faptul că am intrat în mod direct cu documentele originale ale unei persoane atât de mari cum a fost episcopul Durcovici, mi-a creat cele mai mari emoții: atât documentele personale, cât și mărturiile pe care oamenii le-au depus cu privire la viața acestuia. A însemnat mult contactul pe care l-am avut cu cei din Congregația pentru Cauzele Sfinților și drumul pe care l-am parcurs de atâtea ori de acasă și până la ei, purtând materialele adunate deja și așteptând analiza lor: dacă ceea ce am scris este bun sau trebuie reluat. Rezultă însă o mare bogăție în urma acestei cercetări. Pot spune că am cunoscut un mare episcop, un mare martir al României, care m-a îmbogățit într-un chip deosebit.
- Se pare că ați parcurs de câteva ori acest drum, de acasă până la Congregație, cu dosarul în mână și speranța în suflet. Au existat momente dificile, momente în care credeați că data beatificării întârzie să apară?
Sigur că da, au existat. În primul rând faptul că eram pus pentru prima dată în fața unei astfel de munci, pe care o învățam zi de zi, datorită bunăvoinței și răbdării relatorului pe care l-am avut; faptul că de multe ori am fost întors înapoi, pentru că trebuia să aduc alte documente, alte acte sau o altă formulare a celor duse deja. Privind la toate acestea, nu voiam să fiu pesimist, dar mă gândeam că dacă ajung și eu să prind beatificarea ar fi un lucru minunat. Încetul cu încetul lucrurile au început să se limpezească și, aruncând acum o privire înapoi, trebuie să recunosc, fără urmă de îndoială, că intervenția episcopului Durcovici a fost determinantă.
- Știm că Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică; prin ce se deosebește episcopul Durcovici? Ce v-a impresionat cel mai mult la el?
M-a impresionat în primul rând statura morală a episcopului Durcovici; poate și pentru studiile pe care le-a urmat la Roma, care i-au caracterizat mai târziu viața și activitatea: un doctorat în filozofie, un doctorat în teologie, o licență în drept canonic. Un om de nezdruncinat, un om care nu s-a înclinat, un om vertical, un om care nu a cedat în fața intimidării acuzațiilor, dar în același timp un om care a știut să nu îi enerveze prea tare pe adversarii săi, din vremurile în care a trăit. A fost un om foarte corect, dar trebuie să vorbim și despre virtuțile care îl caracterizează: a fost de o credință de nestrămutat, de o speranță fără șovăială și de generozitate față de toți, atât față de toți elevii, studenții și preoții săi, cât și față de cei săraci, fără deosebire. A lăsat în urma sa această imagine de om ecumenic, nu făcea nicio deosebire între catolic, ortodox și evreu, dar îi ajuta pe toți. Vorbim apoi despre răbdarea și mai ales umilința de care a dat dovadă în timpul interogatoriului și a detenției, atât față de ordinele pe care le primea de la cei care îl persecutau, cât și față de Dumnezeu: știa că merge spre o moarte sigură, dar nu a evitat nici durerea, nici suferința, nici prigoana, nici nedreptatea. A mers cu ochii deschiși spre moarte, din dragoste pentru Dumnezeu și din dragoste pentru aproapele.
- Care este pasul următor beatificării?
Atunci când este deschisă o cauză de beatificare, se știe că ea merge spre canonizare. Beatificarea este doar un pas, iar recomandarea președintelui Congregației pentru Cauzele Sfinților, cardinalul Angelo Amato, a fost: "Noi vrem ca episcopul Durcovici să fie declarat sfânt". Primul pas îl vedem realizat, iar pentru a ajunge la canonizare, se așteaptă o minune. Creștinii sunt îndemnați să ceară favoruri prin intermediul fericitului Anton Durcovici. Iar acolo unde se obține un favor extraordinar, cum ar fi vindecarea unei boli incurabile, cei care obțin un astfel de favor sunt rugați să-l contacteze fie pe episcopul Petru Gherghel, fie pe postulatorul cauzei, pentru a lua în calcul miracolul.
- Cu ce gânduri vă pregătiți pentru beatificare? Mai sunt emoții sau ele s-au sfârșit o dată cu decretul semnat de Sfântul Părinte?
Emoțiile într-un fel s-au sfârșit prin semnarea decretului, întrucât s-a încheiat acea carte Positio și nu mai poate fi returnată, dar nu pot să nu continue aceste emoții până când, în cadrul ceremoniei care va avea loc la Iași, la 17 mai 2014, vom auzi din gura cardinalului Angelo Amato: "Episcopul Anton Durcovici este declarat fericit".
- Data de 17 mai 2014 va fi un moment istoric, cum amintea și episcopul nostru Petru Gherghel, ce mesaj le-ați transmite credincioșilor care vor să participe la această celebrare?
Mai întâi îi invit pe toți, cei care au posibilitatea materială și morală, care au timpul disponibil să participe la această celebrare fără egal pentru istoria Moldovei noastre, a Diecezei de Iași. Iar la această celebrare să se pregătească fiecare cât mai bine printr-o cunoaștere amănunțită a vieții și activității episcopului Anton Durcovici, printr-o cunoaștere a virtuților pe care acest mare episcop le-a practicat și a martiriului pe care el l-a suferit pentru a păstra credința în Cristos și legătura Bisericii Catolice din România cu Sfântul Părinte papa. Apoi, să se roage și pentru reușita acestui eveniment și, așa cum spuneam mai devreme, să ceară din partea episcopului Anton Durcovici mijlociri în fața lui Dumnezeu pentru ceea ce fiecare are nevoie.
- Vă mulțumim pentru timpul acordat și pentru munca depusă ca postulator al cauzei de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. Vă mulțumim și pentru răbdarea și perseverența de care ați dat dovadă în acest drum; iată că Dumnezeu v-a binecuvântat cu darul de a vedea apropiindu-se această dată a beatificării. Vă urăm mult succes în continuare și rămânem uniți în rugăciune, mai ales în acest timp sfânt pe care îl trăim, după marea sărbătoare a luminii, a Învierii Domnului.
* * *
Părintele Isidor Iacovici s-a născut la 9 aprilie 1958 la Bacău. A absolvit Școala Generală de 8 clase la Mărgineni în anul 1973, Liceul Seminarial din Iași în anul 1977 și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în anul 1984. A fost sfințit preot la 29 iunie 1984 la Iași, de către ep. Balint Lajos. A urmat studii postuniversitare la Pontificia Facolta Teologica "Teresianum" din Roma, obținând licența în teologie spirituală. A activat ca vicar la Rădăuți, Piatra Neamț, Prăjești și ca paroh la Vizantea, Pașcani și Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Începând cu data de 1 iunie 2004, activează în calitatea de capelan la Roma, îngrijindu-se de cele două comunități de români: Parohiile "San Vitale" și "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae".
A consemnat Alexandra Cojan
Anton Durcovici - venerat și la Roma: ca episcop și martir, fost student al Colegiului Urbanian
Joi, 29 mai 2014, la Universitatea Urbaniana De Propaganda Fide din Roma a avut loc un moment comemorativ în cinstea fericitului episcop martir, Anton Durcovici, fost student al acestei universități. A fost onoare, atât pentru întreaga comunitate academică Urbaniana, cât și pentru Dieceza de Iași, prin PS Petru Gherghel, pr. postulator Isidor Iacovici și pr. Ciprian Piser, să organizeze acest eveniment. A fost o mică sărbătoare, o continuare a beatificării de la Iași, de data aceasta în cetatea eternă, locul unde episcopul Durcovici a studiat și s-a format.
Pentru a trasa figura acestui martir și fericit au intervenit Mons. Vincenzo Viva, rectorul Colegiului Urban De Propaganda Fide, ÎPS Savio Hon Tai-Fai, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, rectorul Universității Pontificale Urbaniana și PS Petru Gherghel. A urmat apoi sfânta Liturghie în cinstea fericitului Anton Durcovici, celebrată în capela Colegiului Urban.
A fost o adevărată bucurie pentru participanți, printre care s-au aflat reprezentanți ai Ambasadei României pe lângă sfântul Scaun: Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasador, și Diana Bubenek-Turconi, ministru, reprezentanți din partea Radio Vatican: Mons. Anton Lucaci și pr. Adrian Dancă, preoți, care studiază sau își desfășoară activitatea la Roma, persoane consacrate, credincioși din cele două comunități de români din Roma, dar și studenți ai Colegiului Urban. Cei mai mulți dintre aceștia nu au putut participa în mod fizic la beatificare, ci prin mijloacele de comunicare ce au transmis ceremonia din 17 mai 2014. Tocmai din acest motiv, o astfel de comemorare a fost prilejul de a-l cunoaște mai bine pe fericitul Durcovici, de a se ruga în cinstea lui și de a-l sărbători, ca unul dintre noi, care a mers înaintea noastră cu semnul martiriului.
După introducerea și deschiderea actului comemorativ făcută de către Mons. Vincenzo Viva, rectorul Colegiului Urban, ÎPS Savio Hon Tai-Fai, secretarul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, continuat cu descrierea figurii lui Anton Durcovici. A subliniat, de asemenea, principalele aspecte din viața acestuia, importanța exemplului de martir și a încheiat cu o rugăciune la Sfânta Fecioară Maria.
Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, a evocat personalitatea lui Anton Durcovici, importanța pe care studiul l-a avut în formarea lui și mai ales anii de studiu desfășurați aici, în cadrul Colegiului și apoi al Universității Urbaniana. A subliniat, de asemenea, demnitatea și fidelitatea cu care Anton Durcovici l-a imitat pe Cristos, acceptând până și moartea, dar fără să renunțe la credința sa.
Alberto Trevisiol, rectorul Universității Pontificale Urbaniana, a vorbit foarte simplu despre ce înseamnă faptul că Anton Durcovici a fost studentul lor, a fost unul dintre cei care au învățat pe acele bănci, unul care s-a format în acel ambient. A descris, de asemenea, modul umil de a fi al lui Durcovici, stătea ore în șir în adorație, unit cu Cristos, discipol al lui, care mai apoi a fost chemat să își dea viața pentru el. Acestea sunt semne ale unei vieți dăruite: martiriul reprezintă o viață dăruită zi după zi, urmându-l pe Cristos.
După o scurtă pauză muzicală, organizată de către studenții din China, pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, a intervenit pentru a descrie viața lui Anton Durcovici, prin momentele și acțiunile care au făcut ca el să fie declarat martir și fericit. Anton Durcovici a fost un adevărat exemplu, atât pentru seminariști, cât și pentru credincioșii pe care îi avea în diferitele comunități, pe care în vizitele pastorale le consacra inimii Neprihănite a Mariei.
A urmat apoi un material video realizat în România despre viața lui Anton Durcovici, iar cuvântul de încheiere a fost rostit de PS Petru Gherghel, care a dorit să repete cât de important este pentru noi acest dar venit din partea lui Dumnezeu, darul unui martir, darul reprezentat de episcopul Durcovici. Deseori, a mărturisit episcopul Gherghel, este întrebat cum de România mai are încă atâtea vocații la viața consacrată. Răspunsul stă tocmai în exemplul martirilor noștri, precum Anton Durcovici, așa cum spune și Evanghelia: "Dacă bobul de grâu căzut în mormânt nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce mult rod". Prin moartea sa, episcopul Durcovici a adus multe roade în țara noastră.
A doua parte a reprezentat sfânta Liturghie, celebrată în capela Colegiului Urbanian, animată de corul studenților și prezidată de ÎPS Savio Hon Tai-Fai și concelebrată de PS Petru Gherghel împreună cu ceilalți preoți prezenți la eveniment. La cuvântul de predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre importanța pe care Anton Durcovici a avut-o pentru dieceza noastră, în acele timpuri grele trăite sub regimul comunist. A descris de asemenea activitatea sa pastorală, sub motoul "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!", activitate prin care își încuraja credincioșii, așa cum i-a încurajat și pe ceilalți deținuți, la penitenciarul de la Sighetul Marmației.
Din partea Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel a dăruit comunității academice Urbaniana o relicvă a episcopului Anton Durcovici împreună cu o ornată, cu imaginea lui Durcovici, pentru sfintele Liturghii în care se va venera imaginea fericitului.
A urmat apoi o mică gustare, pregătită de către Colegiul Urbanian, moment de împărtășire și de salut.
Universitatea Urbaniana de Propaganda Fide din Roma este o instituție academică, care face parte din Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor. Funcțiile sale de cercetare și predare se desfășoară în cadrul sistemului de învățământ al Sfântului Scaun și reglementat de către Congregația pentru Educația Catolică. Originile sale datează de la 1 august 1627, atunci când papa Urban al VIII-lea, prin actul Bolla Immortalis Dei Filius, a dat naștere Colegiului Urban, primul nucleu al sistemului educațional al Congregației De Propaganda Fide. La data de 1 octombrie 1962, la doar câteva zile înainte de începerea Conciliului Vatican II, fericitul Ioan al XXIII-lea, prin actul Motu Proprio Fidei Propagandae, a ridicat Universitatea Urbaniana la rangul de Universitate Pontificală.
* * *
Un articol despre acest eveniment a fost publicat și de Agenția "Euroitalia": www.ageuroitalia.wordpress.com (în limba italiană)
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 29 mai: Anton Durcovici - venerat și la Roma: ca episcop și martir, fost student al Colegiului Urbanian
Alexandra Cojan
Oaspeți de seamă la românii catolici din Parohia "San Vitale"
Ziua de 1 iunie 2014 a fost una specială pentru românii ce locuiesc la Roma. În sărbătoarea Înălțării Domnului (pe teritoriul Italiei se celebrează duminica), comunitatea română din Roma a Parohiei San Vitale a avut onoarea de a avea în mijlocul lor pe amândoi episcopi ai Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel și Preasfințitul Aurel Percă. Și nu veniți într-o simplă "excursie", ci pentru a mulțumi pentru darul beatificării episcopului martir, Anton Durcovici.
Pentru ca sărbătoarea să aibă un spirit de familie, am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru și un mic grup de români tot din dieceză, pelerini în Italia, la beatificarea Maicii Speranța, care a avut loc sâmbătă, 31 mai, la Collevalenza.
La această frumoasă sărbătoare ne-au onorat cu prezența și Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Diana Bubenek-Turconi, ministru, reprezentanți din partea Radio Vatican: Mons. Anton Lucaci și pr. Adrian Dancă, preoți care studiază sau își desfășoară activitatea la Roma, persoane consacrate, credincioși din cele două comunități de români din Roma.
Într-o biserică plină ochi, la predică, episcopul a evocat figura noului fericit, amintindu-ne despre cum s-a îngrijit de dieceza sa, ca un adevărat bun păstor și cum și-a dat viața pentru "oile" sale, purtând cu el către Tatăl ceresc rănile, iubirea și jertfa pentru Cristos. Un adevărat păstor care a știut de greutățile acelui timp, un model de iubire perfectă în Fecioara Maria, Mama noastă, care a ales-o și ca patroană a Diecezei de Iași. A fost modelul de păstor care și-a întâlnit turma, umplând-o de iubirea sa, care și-a dat viața pentru noi, împotrivindu-se acelor principii care înjoseau omul.
A mai evocat și figura Maicii Speranța (fondatoare a Slujitoarelor și Fiilor Iubirii Milostive - congregații ce sunt prezente și în România la Barticești), o adevărată slujitoare a Domnului, o martoră a dăruirii. Așa cum atâția sfinți și-au dat viața, așa și Maica Speranța a primit mandat de a-l anunța pe Dumnezeu, pentru a-l urma, pentru a-l face cunoscut, pentru a fi chemați pe urmele sale.
După jertfa euharistică, a urmat un alt frumos moment, prin care păstorii Diecezei noastre au adus mulțumiri pentru mărețul moment al beatificării episcopului Anton Durcovici, un gând special și un "premiu" pe măsură, fiindu-i aduse păstorului nostru, al românilor din Italia, preotul Isidor Iacovici, cel care a fost și postulator al cauzei de beatificare, primind din partea episcopului Petru Gherghel, un relicvar al noului fericit, spre a fi venerat și de către cei de departe de casă (ca moment de cinstire a noului fericit a fost aleasă ziua de joi, zi consacrată rugăciunii pentru a avea preoți buni și păstori buni).
Să învățăm de la sfinții noștri de a nu ne îndepărta de drumul lui Cristos, chiar dacă este un drum de calvar, să ne îndreptăm cât mai des spre tabernacol spre a-l găsi și a-i aduce mulțumiri pentru că nu ne-a părăsit și ne ajută în continuare să fim buni creștini.
"Fericiți sunt Doamne, cei care caută fața și pacea ta".
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 1 iunie: Roma: Oaspeți de seamă la românii catolici din Parohia "San Vitale"
Mihai Lazar
ÎPS Ioan Robu în vizită la comunitatea romano-catolică română
ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, a fost oaspetele comunității romano-catolice române din Roma, duminică, 12 octombrie 2014. Mai întâi în comunitatea din Casilina-Grotte Celoni, iar apoi în biserica "San Vitale", Excelența sa a prezidat sfintele Liturghii la care au participat mulți preoți și credincioși.
Aflându-se la Roma cu ocazia participării la Sinodul Episcopilor, care se desfășoară în perioada 5-19 octombrie și tratează tema "Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării", ÎPS Ioan a vizitat comunitatea romano-catolică românească din Cetatea Eternă, mai întâi celebrând sfânta Liturghie de la ora 12.30 în Casilina-Grotte Celoni. Fiind însoțit de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, de pr. Ciprian Bejan-Piser, colaboratul părintelui Iacovici în pastorația românilor, și de pr. Vasile Petrișor, student la Roma, arhiepiscopul de București i-a întărit în credință pe toți credincioșii, mai mici sau mai mari, care duminică de duminică participă la Liturghie în biserica din cartierul din zona de est a Romei.
La ora 16.00, Înaltpreasfințitul a prezidat Liturghia în biserica "San Vitale", fiind însoțit în altar de Mons. Anton Lucaci, pr. Isidor Iacovici, dar și de 11 preoți prezenți în Cetatea Eternă pentru studii, atât din Dieceza de Iași, cât și din Arhidieceza de București. Pentru aceștia a fost și un prilej de comuniune fraternă la început de nou an academic. Sfânta Liturghie a fost însuflețită și de prezența unui mare număr de credincioși, unii dintre ei fiind îmbrăcați în costume naționale românești.
La predică, fiind citită în această duminică parabola ospățului de nuntă, ÎPS Ioan a vorbit despre importanța purtării și menținerii curate a hainei de nuntă, "adică starea sufletească a fiecăruia care se apropie de Dumnezeu, starea interioară; cu sufletul curat altfel stăm în genunchi în rugăciunile noastre, altfel stăm la sfânta Liturghie; altfel venim și primim sfânta Împărtășanie dacă avem curată haina noastră sufletească". ÎPS Ioan a insistat asupra hainei albe pe care trebuie să o aibă cu toții, și preoți și persoane consacrate, dar și fiecare credincios, mergând când este nevoie la Spovadă.
În continuare, arhiepiscopul Ioan a vorbit despre sinodul la care participă, care privește într-un chip deosebit la familie și la problemele pe care aceasta le trăiește, deoarece spre familii, deși sunt răspândite în toată lumea, Biserica își îndreaptă marea sa preocupare mai ales în aceste timpuri tulburi. Au fost prezentate apoi câteva dintre realitățile grele pe care le trăiește familia în zilele noastre și mai ales în zonele de persecuție de tot felul. În final, prezentând un exemplu de fidelitate în familie, ÎPS Ioan i-a îndemnat pe toți cei prezenți "să fie fideli în tot și în toate cele pe care le-am primit prin credința noastră, să fim fideli față de chemarea noastră, care ne îndeamnă să purtăm curată și cu sfințenie haina binelui ".
La sfârșitul sfintelor Liturghii, în numele întregii comunități, pr. Isidor a mulțumit ÎPS Ioan Robu pentru bucuria oferită prin grija și prezența Excelenței sale. Amintind că președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România este mereu interesat de soarta comunității catolice române din Roma, pr. Isidor a asigurat că "aici, în Roma, credincioșii își păstrează tradițiile și credința".
Înainte de binecuvântarea finală, ÎPS Ioan - fiind conștient de situația familiilor din România, multe dintre ele fiind nevoite să trăiască departe de casă, poate la distanță, mulți fiind despărțiți de ceilalți membri - i-a felicitat și i-a încurajat încă o dată pe cei prezenți să-și păstreze "tot ceea ce ați primit în țară, de la familie și de la Biserică... și, cum spune rugăciunea de la începutul sfintei Liturghii, să nu încetăm niciodată de a face binele, iar atunci harul lui Dumnezeu ne însoțește".
După întărirea sufletească de la ospățul sfintei Liturghii, toți cei prezenți au fost invitați la câteva clipe de comuniune și la un ospăț și pentru trup, printre bunătățile pregătite de gospodine nelipsind sărmăluțele românești.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto:
- 12 octombrie: Roma: ÎPS Ioan Robu în vizită la comunitatea romano-catolică română. Casilina
Pr. Adrian Blăjuță
De sărbătoarea familiilor, PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea romano-catolică română
PS Petru Gherghel a fost oaspetele comunității romano-catolice române, în biserica "San Vitale" din Roma, duminică, 23 noiembrie 2014. Excelența sa a prezidat sfânta Liturghie din solemnitatea "Cristos, Regele Universului", fiind însoțit la altar de mai mulți preoți, credincioșii umplând biserica. Totodată, la această sfântă Liturghie a fost sărbătorit jubileul Căsătoriei a mai multor familii.
PS Petru Gherghel, care este și responsabil cu pastorația migranților în Conferința Episcopilor din România, s-a aflat la Roma cu ocazia participării la al VII-lea Congres Mondial pentru Grija Pastorală a Migranților, care s-a desfășurat în perioada 17-21 noiembrie și a tratat tema "Cooperare și dezvoltare în pastorația migranților".
Duminică, 23 noiembrie, începând cu ora 10.30, Excelența sa a participat în Piața "Sfântul Petru" la Liturghia celebrată de papa Francisc cu ritul canonizării a șase noi sfinți, printre care și ep. Giovanni Antonio Farina, fondatorul Congregației "Surorile Învățătoare ale Sfintei Doroteea, Fiicele Sfintelor Inimi", care activează și în Dieceza de Iași, în Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman. La acest eveniment a participat și un grup de pelerini români, format din pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată din Dieceza de Iași, pr. Francisc Fărcășel, parohul comunității "Isus, Bunul Păstor" din Roman, călugărițe și credincioși laici.
În după-amiaza aceleiași zile, la ora 16.00, însoțit fiind de pelerinii din România, Preasfințitul Petru a prezidat sfânta Liturghie în biserica "San Vitale". Au concelebrat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, pr. Alois Fechet, pr. Felician Tiba, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din Dieceza de Iași (fiind la Roma pentru participarea la simpozionul internațional "Întâietatea Evangheliei și locul moralei: ierarhie și unitate în propunerea creștină", din zilele de 21 și 22 noiembrie), Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, dar și alți 15 preoți prezenți în Cetatea Eternă pentru studii. Sfânta Liturghie a fost însuflețită de prezența unui mare număr de credincioși, în centru stând în această zi cei care sărbătoresc anul acesta un număr rotund de ani de la căsătorie. Acest lucru l-a amintit și pr. Isidor la începutul sfintei Liturghii, rostind numele familiilor sărbătorite, totodată salutând prezența Preasfințitului Petru în mijlocul comunității din Roma.
La predică, pe baza lecturilor proclamate, păstorul Diecezei de Iași a vorbit despre importanța solemnității "Cristos, Regele Universului", prezentându-l pe Regele sărbătorit. Fiind ultima duminică din anul bisericesc, a amintit de faptul că de-a lungul unui an bisericesc "duminică de duminică îl întâlnim pe Isus cu o misiune, cu un dar, îl întâlnim pe Isus în adorație, îl întâlnim pe Isus predicând, chemând lumea la pocăință; mai ales îl întâlnim în suferință, în moarte, dar îl întâlnim și în gloria, în victoria sa asupra morții". În continuare, PS Petru a vorbit despre Cristos, păstorul cel bun, exemplul prin excelență al fiecăruia, care a dăruit lumii atâtea exemple care să conducă le rândul lor pe drumul spre el, amintind de cei care au fost canonizați în acea zi la Roma, dar și de fericiții români, fericitul Ieremia, fericitul Vladimir și, desigur, fericitul Anton Durcovici. Spre finalul predicii, PS Petru a încurajat familiile să privească mereu la Cristos, Regele tuturor, dar și la sfinții care sunt adevărate modele pentru creștini, pentru a fi "adevărați soți, părinți, tată și mamă, familii binecuvântate de Cristos".
După predică și rostirea Crezului, toate familiile și-au reînnoit angajamentul lor în trăirea vieții de familie și au cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru aceasta.
La sfârșitul sfintei Liturghii, în numele întregii comunități, pr. Isidor a felicitat toate familiile jubilante, încurajându-le să-și trăiască cât mai frumos vocația lor, și a mulțumit PS Petru Gherghel pentru bucuria făcută comunității prin grija și prezența Excelenței sale.
PS Petru, fiind conștient de unirea deosebită manifestată și în ultimele zile de românii din diaspora cu cei rămași acasă și amintind de congresul la care a participat, a vorbit despre "rolul pozitiv pe care îl au cei care vin din alte părți, al migranților, acela de a fi o punte între popoare, între oameni, între credincioși... în care toți să simtă că fac parte din aceeași familie a lui Cristos". PS Petru a ținut să le mulțumească credincioșilor emigranți pentru că poartă tradițiile și credința lor în mijlocul altor popoare, spunând că peste tot a auzit vorbe frumoase despre exemplul pe care îl dau ei, îndemnându-i să facă tot posibilul ca atunci când se vor întoarce acasă să fie îmbogățiți nu doar material, dar și spiritual.
În final, păstorul Diecezei de Iași a împărțit tuturor binecuvântarea apostolică primită de la Sfântul Părinte la finalul congresului la care a participat cu câteva zile înainte.
Pr. Adrian Blăjuță`
*
Sărbătoarea aniversarului familiilor la San Vitale-Roma
Duminică, 23 noiembrie 2014, în Solemnitatea lui Cristos, Regele Universului, în comunitatea din Roma-San Vitale, aproximativ 25 de familii și-au sărbătorit aniversarul căsătoriei. Celebrant principal a fost PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Concelebranți au fost: pr. Isidor Iacovici, paroh și decan al comunităților române din centru-sudul Italiei, un număr considerabil de preoți studenți la Roma, precum și câțiva preoți oaspeți din România.
"Familia: model de iubire al lui Dumnezeu pentru oameni"
Ce poate fi mai frumos în viața unui om, al unui muritor de rând, dacă nu o familie unită în iubire, în fidelitate și pe o credință pusă pe temelia trăirii profunde în Cristos, Regele Universului?
Viața, cu toate vicisitudinile ei, oferă celor doi, soțului și soției, posibilitatea de a-și manifesta în mod vizibil, dragostea unul față de celălalt și împreună iubirea față de aproapele. Duminică, în sărbătoarea lui Cristos Regele Universului, 15 cupluri din Parohia "San Vitale" și alte 10 cupluri din Grotte Celoni ne-au dovedit că luptând împreună se pot învinge mai ușor problemele familiale; că se poate păși pe drumul vieții cu mai multă seninătate. Viața de cuplu reprezintă pentru soți o continuă provocare și o permanentă deschidere spre nou.
Am avut ocazia să medităm asupra faptului că acest nucleu pe care Dumnezeu l-a dorit, l-a creat și l-a clădit pe fundamentul celui mai nobil dar care este "iubirea" sa veșnică, și căruia i-a dat numele de "familie", rămâne ca o stâncă neclintită în bătaia vântului când ea este trăită și alimentată de virtute și har.
Prezența Excelenței sale Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași între noi, a seminariștilor din Institutele "Don Orione", "Iosefinii lui Leonardo Murialdo", precum și a persoanelor consacrate din Roma și din țară, a fost un motiv de bucurie pentru întreaga comunitate a românilor prezenți la Roma. Le mulțumim tuturor celor care au oferit din timpul lor pentru a organiza atât sfânta Liturghie, cât și sărbătoarea ce a urmat.
Veronica Grigoraș`
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto:
- 23 noiembrie: Roma "San Vitale": Sărbătoarea aniversarului familiilor
- 23 noiembrie: Roma "San Vitale": Sărbătoarea familiilor. Foto: Stefan Stasisin
Pr. Adrian Blăjuță
Hramul comunității romano-catolice românești
Într-o atmosferă specială de sărbătoare, comunitatea românilor romano-catolici din Roma și-a sărbătorit hramul comunității, "Neprihănita Zămislire", luni, 8 decembrie 2014, în biserica "San Vitale" din Roma. Celebrarea euharistică de la ora 16.00 a fost prezidată de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma, fiind însoțit la altar de Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor catolici din Italia, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, pr. Vasile Petrișor, student la Roma, care a ținut și cuvântul de învățătură, dar și de alți nouă preoți studenți la Roma, din Dieceza de Iași și din Arhidieceza de București. Lor li s-au alăturat un număr mare de persoane consacrate, seminariști și credincioși laici, care au însuflețit sfânta Liturghie. Printre ei s-a aflat și Mihail Banciu, ministru consilier la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun.
Chiar dacă sunt departe de casă, an de an, credincioșii români romano-catolici din Roma sărbătoresc cu mare bucurie hramul comunității lor, "Neprihănita Zămislire", așa cum a amintit și părintele Isidor în cuvântul de bun-venit tuturor celor prezenți în biserica "San Vitale", preoți, seminariști, surori și credincioși romano-catolici, greco-catolici sau ortodocși. Părintele a spus că "Neprihănita Zămislire" este o sărbătoare care amintește și "vorbește despre misiunea femeii, pornind de la misiunea Mariei", iar apoi, pe baza textului din scrisoarea apostolică "Mulieris dignitatem", a evidențiat că în această zi "ne apropiem de Maria pentru a învăța de la ea o lecție de viață care vine de la Dumnezeu și care privește misterul femeii și al mamei: de acest mister suntem cu toții legați în mod indisolubil, de acest mister este legată fața umană sau inumană a societății".
Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Vasile Petrișor, din Dieceza de Iași, care studiază la Roma. Pornind de la lecturile zilei, părintele a scos în evidență contrastul dintre păcatul protopărinților noștri, Adam și Eva, și consecințele sale, pe de o parte, și plinătatea harului pe care Dumnezeu a revărsat-o în Maria, pe de altă parte. Privind la Fecioara Maria, neprihănit zămislită, părintele predicator a arătat că omul poate fi admirat așa cum a fost el voit și creat de Dumnezeu și cum arăta înainte de păcat. În același timp, privind la ea, se descoperă "standardul de om" la care Dumnezeu cheamă fiecare persoană. "Ceea ce a fost pentru Maria punctul de plecare în viață este pentru fiecare credincios punctul de sosire. Frumusețea cu care sfânta Fecioară a pornit la drum este frumusețea la care Dumnezeu ne invită pe fiecare dintre noi", a afirmat părintele Vasile.
La ofertoriu, credincioșii care au adus darurile la altar erau îmbrăcați în costume naționale specifice locurilor lor de proveniență.
La finalul sfintei Liturghii toți cei prezenți s-au rugat novena de pregătire la prima sărbătoare a fericitului Anton Durcovici din ziua de 10 decembrie - când credincioșii se vor întâlni iar pentru sărbătoare - totodată având posibilitatea să sărute relicva fericitului Anton. Apoi pr. Isidor Iacovici a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare invitându-i la câteva clipe de bucurie împreună în curtea interioară, clipe trăite după Liturghie printr-o agapă frățească, cu bucate tradiționale românești, și schimb de impresii.
Desigur, sfânta Liturghie, dar și momentele de apoi trăite împreună au fost pentru cei prezenți la sărbătoare și o bună ocazie de a se ruga și a sta împreună pentru întărirea identității comunității catolice românești, putând fi auziți deseori vorbind cu dor despre locurile natale, de unde au venit pentru a câștiga câțiva bani pentru sprijinul familiei.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 8 decembrie: Roma: Hramul comunității romano-catolice românești. Foto: Stefan Stasisin