- Întâlnire de rugăciune pentru unitatea creștinilor - 24 ianuarie 2015
- Mărturisind bucuria consacrării - 1 februarie 2015
- Conferirea sfântului Mir și sărbătorirea triplului aniversar al PS Petru Gherghel - 14 iunie 2015
- Pr. Ciprian Bejan-Piser, doctor în teologie - 27 aprilie 2015
- PS Petru Gherghel, oaspete al comunității romano-catolice române din Roma - 11 octombrie 2015
- Pr. Isidor Iacovici, un nou doctor în teologie - 20 mai 2016
- Prima sfântă Împărtășanie în comunitatea catolicilor români - 5 mai 2016
- San Vitale, loc de comuniune, de rugăciune și mulțumire - 11 septembrie 2016
- În rugăciune, la un nou început universitar - 16 octombrie 2016
- Alături de familii, în așteptarea lui Mesia - 27 noiembrie 2016
- Hramul comunității romano-catolice românești - 8 decembrie 2016
Întâlnire de rugăciune pentru unitatea creștinilor
În cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, a avut loc în biserica "San Vitale" din Roma, sâmbătă, 24 ianuarie 2015, o rugăciune comună pentru unirea în credință. S-au întâlnit comunitățile romano-catolică, greco-catolică și ortodoxă române din Roma.
Printre cei prezenți au fost pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, organizatorul întâlnirii, PS Siluan Ciprian Șpam, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Italia, Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor romano-catolici din Italia, pr. Vasile Man, vicerectorul Colegiului Pontifical "Pio Romeno" din Roma, din partea comunității greco-catolice, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, pr. Daniele Micheletti, parohul bisericii "San Vitale", în care se adună comunitatea românească, dar și alți 10 preoți studenți la Roma, romano sau greco-catolici.
Printre participanți s-au mai aflat și doamna Dana-Manuela Constantinescu, ambasadorul României în Italia, și domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României la Vatican, Mihail Banciu, ministru consilier la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, dar și mai mulți creștini romano-catolici, greco-catolici sau ortodocși.
La începutul rugăciunii, pr. Isidor i-a întâmpinat pe toți cei prezenți și a făcut legătura cu tema săptămânii de rugăciune din anul curent, "Isus i-a spus: «Dă-mi să beau»" (cf. In 4,7), din dialogul lui Isus cu femeia samariteană. Părintele a vorbit despre faptul că este o sete pe care oamenii o simt, care i-a făcut pe cei prezenți să se adune, chiar din diferite tradiții religioase, tocmai pentru a potoli această sete și pentru îmbogățirea cu acele valori pe care le găsim în diferitele tradiții creștine. Părintele a vorbit despre acea unire pe care deja o au creștinii prin Botezul primit și care trebuie ca toți să fie mai conștienți de necesitatea unei mai mari apropieri. A vorbit despre importanța faptului de a fi împreună și că prin aceste întâlniri se încearcă tot mai mult "să nu ne mai arătăm cu degetul unii pe alții".
Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Siluan, care a vorbit despre faptul că tocmai fragmentul evanghelic propus pentru octava de anul acesta de rugăciune pentru unitatea în credință este un exemplu al modului cum se îndreaptă Isus și spre cei care nu fac parte din "poporul ales", din care făcea el parte, nu refuză să intre în dialog cu ea. Aceasta ar fi chiar o excepție pe care o face Cristos în activitatea sa, care în restul timpului se îndrepta doar către "oile pierdute ale lui Israel". În continuare, Preasfinția sa a făcut o paralelă asupra dialogului lui Cristos cu femeia samariteană și dialogul care ar trebui să existe între noi, oamenii, dar și între confesiunile noastre pentru a ajunge cu toții să bea din acea apă pe care o dă Isus pentru sufletul omului, amintind și câteva dintre elementele pe care le au în comun cele două confesiuni. În încheierea predicii, episcopul comunității ortodoxe din Italia a prezentat exemplul sfântului al cărui nume îl poartă, Siluan Atonitul, cel care a fost neobosit în trăirea iubirii lui Cristos pentru toată omenirea și pentru mântuirea sufletelor tuturor oamenilor.
La sfârșitul rugăciunii pentru unitatea creștinilor au luat cuvântul câțiva dintre cei prezenți, iar cei doi ambasadori ai României, pe lângă Sfântul Scaun și respectiv Italia, au amintit și de "mica unire" (24 ianuarie 1859, unirea Moldovei cu Țara Românească, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al acestor țări) care se sărbătorea tocmai în ziua de 24 ianuarie, ca o realitate împlinită a unei dorințe de unire.
În cuvintele de la sfârșitul rugăciunii s-a manifestat dorința ca această întâlnire să devină o tradiție la Roma.
Desigur, momentele de rugăciune, dar și momentele de apoi trăite împreună au fost pentru cei prezenți o bună ocazie de a se ruga și a sta împreună pentru întărirea unității în credință, dar și a identității românești, deși având confesiuni diferite.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 24 ianuarie: Roma: Întâlnire de rugăciune pentru unitatea creștinilor
Pr. Adrian Blăjuță
Mărturisind bucuria consacrării
Răspunzând la invitația părintelui paroh, Isidor Iacovici, într-o atmosferă de bucurie și în comuniune cu întreaga Biserică, duminică, 1 februarie 2015, am sărbătorit și noi, la Roma, în comunitatea română de la "San Vitale", Ziua Mondială a Vieții Consacrate.
A fost pentru noi toți, creștini, preoți, persoane consacrate, o ocazie privilegiată pentru a-i aduce lauda și mulțumirea noastră lui Dumnezeu pentru darul vieții consacrate în Biserică și omenirea întreagă, pentru tot ceea ce persoanele consacrate, femei și bărbați, în diferitele colțuri ale pământului și în nenumărate periferii existențiale, sunt și fac pentru a duce surâsul și îmbrățișarea lui Dumnezeu omului de astăzi, în mod deosebit celui care trăiește situații dificile, de marginalizare, celui sărac, lipsit de demnitate și fără voce în societatea.
Am făcut-o mai întâi printr-un moment de adorație, pregătit și animat de persoanele consacrate prezente la Roma, și mai apoi aducând jertfa sfintei Liturghii, prezidată de pr. Marius-Petru Bîlha, franciscan conventual. La predică, pr. Claudiu Eva, din congregația misionarilor verbiți, la lumina cuvântului proclamat și pornind de la logoul acestui an dedicat de papa Francisc vieții consacrate, a scos în relief importanța vieții consacrate chemată să fie în societatea de astăzi profeție și speranță, trăind și mărturisind Evanghelia cu bucurie și pasiune. După sfânta Liturghie am întregit sărbătoarea, făcând să se bucure și trupul printr-un moment de agapă frățească.
Pentru a trăi astfel avem nevoie noi înșine de un bun ceas deșteptător, încărcându-ne bateriile zilnic printr-o viață de rugăciune intensă și sintonizându-ne ritmul vieții la tic-tac-ul cuvântului și la strigătul celui sărac. Numai așa ne vom menține conștiința trează și ne vom trăi dăruirea cu coerență, autenticitate și pasiune. Iubiți cititori, rugați-vă pentru noi! Avem nevoie de rugăciunea voastră! Împreună, trăindu-ne fiecare chemarea proprie cu bucurie și determinare, vom face ca lumea să fie mai frumoasă, reîmprospătată și reînsuflețită de parfumul bun al lui Cristos.
Fr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv.
Conferirea sfântului Mir și sărbătorirea triplului aniversar al PS Petru Gherghel
După o perioadă îndelungată de pregătire și așteptare, un grup de 52 de adolescenți au primit din partea Preasfințitului Petru Gherghel ungerea cu sfânta crismă, sacramentul sfântului Mir, duminică, 14 iunie 2015, în cadrul sfintelor Liturghii de la biserica "San Vitale" și respectiv din Casilina-Grotte Celoni, din Roma (Italia). La Liturghiile de Mir și, în chip special, la cea de la ora 16.00 din biserica "San Vitale" a fost felicitat și Preasfințitul Petru Gherghel pentru triplul aniversar pe care îl trăiește anul acesta, 75 de viață, 50 de ani de preoție și 25 de ani de episcopat. La celebrări bisericile au fost pline, fiind prezenți mulți preoți și credincioși.
Candidații au fost pregătiți de pr. Isidor Iacovici timp de mai multe luni, iar la pregătirea sărbătorii fiind ajutat de pr. Ciprian Bejan-Piser, colaboratul părintelui Iacovici în pastorația românilor, și de sr. Alina Ignat, din cadrul Congregației "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot".
Celebrările sfintelor Liturghii în cadrul cărora a fost conferit sfântul Mir au fost la ora 9.30, în biserica "San Vitale", pentru 15 candidați, și la 12.30, în comunitatea din Casilina-Grotte Celoni, pentru 37 candidați.
Printre preoții care l-au însoțit la altar pe PS Petru Gherghel la celebrarea Mirului au fost pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma. Iar la Liturghia de la ora 16.00 au fost prezenți Mons. Anton Lucaci, responsabilul cu pastorația migranților romano-catolici în Italia, și pr. Adrian Dancă, responsabil cu programul în limba română la Radio Vatican. Acestora li s-au alăturat un mare număr de preoți prezenți la Roma pentru studii.
La predică, PS Petru Gherghel le-a vorbit candidaților la Mir și tuturor celor prezenți despre evoluția în viața de credință a creștinilor. Excelența sa a amintit la începutul cuvântului de învățătură despre importanța sacramentelor inițierii creștine, printre care face parte și sacramentului sfântului Mir. Pentru aceasta a citat și textul din constituția apostolică Divinae consortium naturae, a papei Paul al VI-lea, din anul 1971, în care prezintă sacramentul Mirului sau al Confirmațiunii: "Participarea la natura divină, dăruită oamenilor prin harul lui Cristos, comportă o anumită analogie cu originea, creșterea și susținerea vieții naturale. Într-adevăr, născuți la o viață nouă prin Botez, credincioșii sunt întăriți prin sacramentul Mirului și primesc în Euharistie pâinea vieții veșnice. Astfel, prin aceste sacramente ale inițierii creștine, ei primesc tot mai mult bogățiile vieții divine și înaintează spre desăvârșirea iubirii".
Făcând o paralelă cu creșterea fizică, păstorul Diecezei de Iași, a arătat că fundamentul vieții de credință sunt puse de sacramentele inițierii creștine - Botezul, Mirul și Euharistia - iar Mirul fiind cel care îl confirmă pe Duhul Sfânt în sufletele creștinului primit pentru prima dată la Botez.
În continuare, PS Petru a avut un dialog cu toți candidații la Mir, care a demonstrat că ei sunt pregătiți bine pentru acest moment important din viața lor. De altfel și modul cum au participat la această Liturghie - prin cântare, citirea lecturilor și a rugăciunii credincioșilor - a dat mărturie despre buna lor pregătire pentru acest moment important din viața lor.
La sfârșitul Liturghiei, în cele două comunități, copiii au mulțumit episcopului, preoților, dar și celor care, într-un fel sau altul, i-au însoțit pe parcursul perioadei de pregătire catehetică și a Liturghiei de Mir.
Prin Liturghia de la ora 16.00 în biserica "San Vitale" s-au sărbătorit cei 75 de ani de viață, 50 de ani de preoție și, respectiv, 25 de ani de episcopat ai PS Petru Gherghel. Predica de la această Liturghie a fost rostită de Mons. Anton Lucaci, care, printre altele, a prezentat activitatea pastorală a PS Petru Gherghel, făcând o legătură cu istoria recentă a Biserici Locale din zona Moldovei a României. După Liturghie, au fost momente de comuniune între episcop, preoți și credincioși veniți la această celebrare.
La fiecare Liturghie, înainte de a da binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel le-a transmis credincioșilor prezenți salutul celor de acasă, din România, și i-a încurajat totodată să fie în continuare un exemplu de credință pentru toți cei care îi întâlnesc.
*
Roma: Administrarea sacramentului Mirului
Duminică, 14 iunie 2015, Excelența sa Mons. Petru Gherghel, episcop titular de Iași, a conferit sacramentul Mirului la un grup de 52 de adolescenți din cele două comunități din Roma: San Vitale in Fovea (Roma centru) și Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae (Roma-Casilina).
După mai multe luni de pregătire catehetică, adolescenții comunităților noastre au voit să confirme credința primită prin sacramentul Botezului.
PS Petru Gherghel a subliniat necesitatea și importanța exemplului de credință a noilor miruiți în lumea de azi. Duhul Sfânt, spunea Excelența sa, ne dă plinătatea darurilor lui Dumnezeu, acționând necontenit spre confortul nostru și al celor ce ne înconjoară. Luând ca exemplu flacăra lumânării, pe care candidații la sacramentul Mirului au ținut-o aprinsă în momentul mărturisirii credinței, a evidențiat, mai apoi, cum credința trăită la nivel personal, dacă se alătură credinței celorlalți botezați adunați în jurului sfintei Euharistii ca o singură comunitate de credință, produce o unică mare flacără a credinței care îi luminează pe toți.
După administrarea sacramentului Mirului în cele două comunități, Excelența sa a celebrat sfânta Liturghie, de seară, în comunitatea San Vitale. În ambele comunități, unde prezența credincioșilor a fost extrem de numeroasă, Excelența sa a adus salutul celor dragi de acasă subliniind importanța menținerii legăturii cu cei dragi și cu propria țară.
La sfârșitul fiecărei sfinte Liturghii, Excelența sa a acordat timp și disponibilitate fiecărui credincios ce a dorit să aibă o audiență privată cu dânsul. De asemenea, ambele comunități i-au mulțumit episcopului Petru Gherghel, prin părintele paroh Isidor Iacovici, pentru grija pastorală pe care o are față de comunitățile noastre, urându-i sănătate, multe haruri de la Domnul și permanenta ocrotire maternă a sfintei Fecioare Maria cu ocazia evenimentelor festive ce marchează anul acesta viața episcopului de Iași.
Mulțumim cateheților, părinților, oaspeților și tuturor celor care s-au implicat activ în pregătirea acestor sărbători.
Pr. Ciprian Bejan-Piser
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto:
- 14 iunie: Roma (Italia): Conferirea sfântului Mir în biserica "San Vitale"
Pr. Adrian Blăjuță
Pr. Ciprian Bejan-Piser, doctor în teologie
Luni, 27 aprilie 2015, începând cu ora 15.30, în Sala Newman din cadrul Universității Pontificale "Urbaniana" din Roma, pr. Ciprian Bejan-Piser a apărat teza de doctorat cu titlul "La funzione materna della Beata Vergine e Madre di Dio Maria nell'unica mediazione di Cristo. Il numero 60 dell'VIII capitolo della Costituzione dogmatica Lumen gentium". Din comisia de evaluare au făcut parte prof. pr. Innocenzo Gargano (moderator principal al lucrării), pr. Giorgio Mazzanti și pr. Matteo Armando.
La eveniment au participat Excelența sa Mons. Giampiero Gloder, președintele Academiei Ecleziastice din Roma, însoțit de membrii Academiei Ecleziastice, colegi ai părintelui Ciprian, o parte din preoții români prezenți la Roma, surori din diferite institute de viață consacrată, membri ai familiei și alți prieteni și cunoscuți.
În prima parte a întâlnirii pr. Ciprian a prezentat conținutul lucrării structurat în patru capitole, urmând apoi ca fiecare profesor să ia cuvântul pentru a face un scurt comentariu și pentru a adresa propriile întrebări.
Moderatorul principal, pr. Gargano Innocenzo a apreciat calitatea lucrării științifice scoțând în evidență și faptul că pr. Ciprian s-a folosit într-un mod plăcut în dezvoltarea studiului teologic de armonia muzicii. S-au evidențiat trei aspecte legate de numărul 60 din capitolul al VIII-lea al constituției dogmatice Lumen gentium: istoricul și dezbaterile părinților conciliari ce au stat la baza formării numărului 60 din Lumen gentium, problematica capacității și a abilității omului de a participa la unica mijlocire a lui Cristos și rolul matern mijlocitor al sfintei Fecioare Maria în viața omului și a Bisericii, ce subliniază eficacitatea unicei mijlociri a Fiului său.
După mai bine de o oră și treizeci de minute comisia de evaluare s-a retras pentru câteva momente pentru a delibera urmând apoi să revină și să-l declare pe pr. Ciprian Bejan-Piser doctor în teologie - specializarea dogmatică, cu titlul "Summa cum laude".
Felicitări noului doctor în teologie!
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 27 aprilie: Roma: Pr. Ciprian Bejan-Piser, doctor în teologie
Pr. Ionuț Eremia Imbriscă
Roma: PS Petru Gherghel, oaspete al comunității romano-catolice române
PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a fost oaspetele comunității romano-catolice române din Roma, duminică, 11 octombrie 2015. Mai întâi în comunitatea din Casilina-Grotte Celoni, iar apoi în biserica "San Vitale", Excelența sa a prezidat sfintele Liturghii la care au participat mai mulți preoți, persoane consacrate, seminariști și un număr mare de credincioși.
Aflându-se la Roma ca reprezentant al Conferinței Episcopilor Catolici din România la lucrările întâlnirii ordinare generale a Sinodului Episcopilor, care se desfășoară în perioada 4-25 octombrie și tratează tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană", PS Petru Gherghel a vizitat comunitatea romano-catolică românească din Cetatea Eternă, mai întâi celebrând sfânta Liturghie de la ora 12.30 în Casilina-Grotte Celoni. Fiind însoțit de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma, și de pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, student la Roma, episcopul de Iași i-a întărit în credință pe toți credincioșii, mai mici sau mai mari, care duminică de duminică participă la Liturghie în biserica din cartierul din zona de est a Romei.
Legat de începerea anului academic 2015-2016, dar și de noul drum pastoral al comunității românilor romano-catolici din Roma, Preasfințitul Petru a vorbit în prima parte a predicii despre darul înțelepciunii, despre cuvântul lui Dumnezeu ca înțelepciune pentru oameni, despre cum trebuie invocat și cum se poate fi fructificată înțelepciunea, fiind citită în această duminică pericopa din Evanghelia după sfântul Marcu (Mc 10,17-30), în care are loc întâlnirea dintre Cristos și o persoană - conform textului paralel din Matei, acesta este identificat ca "tânăr" - care dorea să moștenească viața veșnică. PS Petru a atras atenția asupra faptului că, dacă sunt puse lucrurile pământești, trecătoare, pe primul loc în ierarhia priorităților, atunci omul se lipsește de înțelepciunea lui Dumnezeu. În cea de-a doua parte a cuvântului său de învățătură, PS Petru a vorbit despre sinodul la care participă, care privește într-un chip deosebit la familie și la problemele pe care aceasta le trăiește, deoarece spre familii, prin acest sinod, Biserica își îndreaptă marea sa preocupare mai ales în aceste timpuri tulburi. A amintit despre faptul că sinodul "reprezintă de fapt un nou dar ceresc, un timp special pentru Biserică, adică un kairós dedicat celei mai importante structuri a societății și a Bisericii, instituție hotărâtoare pentru viața lumii, pentru familie în general și pentru căsătorie în special". A amintit despre faptul că a prezentat în aula sinodală, vineri, 9 octombrie, mesajul din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România pentru acest sinod. Printre altele, recunoscător părinților, a înaintașilor care ne-au precedat și care, deși au trecut prin mari greutăți, au prețuit în mod special familia adevărată, PS Petru a elogiat acele persoane "care au știut să prețuiască familia, o fac în continuare și vor să păstreze mai departe această demnitate și sacralitate a familiei și căsătoriei creștine".
La sfârșitul sfintelor Liturghii, în numele întregii comunități, pr. Isidor a mulțumit PS Petru Gherghel pentru grija permanentă față de credincioșii păstoriți de Excelența sa, care se află, din diverse motive, în diferite colțuri ale lumii, dar și pentru bucuria oferită prin prezența păstorului Diecezei de Iași în comunitatea din Roma, ori de câte ori are posibilitatea.
După întărirea sufletească de la ospățul sfintei Liturghii, toți cei prezenți au fost invitați la câteva clipe de comuniune și la un ospăț și pentru trup. În bucuria vizibilă pe chipurile celor de față, fiind și familii cu copii mici, PS Petru Gherghel a oferit tuturor din pâinea primită la sfânta Liturghie, dar și cuvinte de încurajare în munca și viața de familie.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 11 octombrie: Roma: PS Petru Gherghel la comunitatea romano-catolică română din Casilina-Grotte Celoni
11 octombrie: Roma: PS Petru Gherghel la comunitatea romano-catolică română din San Vitale
Pr. Adrian Blăjuță
Zile dedicate familiei (25 octombrie - 1 noiembrie)
Duminică, 25 octombrie 2015, s-a încheiat, la Roma, Sinodul dedicat familiei. Pentru că la Roma este o comunitate de români catolici foarte vie, la inițiativa părintelui paroh, Isidor Iacovici, a fost invitat pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Familii din Dieceza de Iași, pentru a ține câteva zile de meditații dedicate familiei, între 29 octombrie și 1 noiembrie 2015.
"Zilele familiei" sau misiunile dedicate familiei, ca ecou al Sinodului episcopilor, celebrat la Roma, au început cu sfânta Liturghie de joi, 29 octombrie, de la biserica "San Vitale", din centrul Romei, în prezența unui număr destul de mare de familii. A continuat apoi câteva ore mai târziu, cu sfânta Liturghie din comunitatea Grotte Celoni, la care, de asemenea, familiile au participat într-un număr destul de mare. Din motive de muncă, sfintele Liturghii s-au celebrat apoi doar în comunitatea din Grotte Celoni, în fiecare seară la ora 19.30. Zilele dedicate familiei s-au terminat la 1 noiembrie 2015, în Sărbătoarea Tuturor Sfinților.
Printre temele abordate de către părintele Felician, românii prezenți s-au bucurat să-și reamintească despre crearea omului după "chipul și asemănarea lui Dumnezeu", de aici demnitatea pe care o are fiecare om în relația sa cu Dumnezeu și cu aproapele. În același timp au înțeles că familia este o reflectare a Sfintei Treimi și, ca atare, chemată la demnitatea de a-l face prezent pe Dumnezeu prin iubirea și comuniunea care trebuie să o caracterizeze.
Partea principală a subiectelor prezentate a fost caracterizată de relația tânăr-tânără, soț-soție, tată-mamă, părinte-copii. Am înțeles că Dumnezeu îi oferă pe soți unul altuia ca pe un dar, de asemenea și pe copii. Am învățat că soții nu trebuie să se folosească în actul conjugal, că prudența în a vorbi, mai ales din partea femeilor, trebuie să fie prioritatea numărul zero, că și copiii au dreptul să învețe ce înseamnă suferința și lipsurile și am mai învățat că iubirea dintre soți trebuie manifestată prin gesturi concrete.
În cadrul Liturghiei de duminică, atât în comunitatea de la San Vitale, cât și în cea din Grotte Celoni, în cadrul sfintelor Liturghii s-a celebrat și aniversarul de 5, 10, 15, 20 și 25 de ani de căsătorie, un eveniment care i-a avut ca protagoniști pe soții care au dorit să împărtășească bucuria lor cu restul comunității. În ambele comunități, familiile sărbătorite s-au bucurat apoi de eveniment printr-o agapă frățească.
Pe parcursul tuturor Liturghiilor au fost preoți la spovadă, astfel încât, cine a dorit să se reconcilieze cu Dumnezeu, dar și cu soțul sau soția, au putut să experimenteze din plin milostivirea lui Dumnezeu.
Comunitatea românilor catolici din Roma, edificată de mesajul pozitiv despre familie, primit prin intermediul părintelui Felician, mulțumește părintelui Isidor Iacovici, păstorul ei, pentru inițiativa acestor zile și atât cât depinde de noi, vom încerca să ne ridicăm la nivelul a ceea ce a gândit și concretizat Dumnezeu pentru familie.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 25 octombrie - 1 noiembrie: Roma: Zile dedicate familiei
Familia Cecilia și Mihai Ilieș
Hramul comunității romano-catolice românești din Roma (8 decembrie)
Comunitatea românilor romano-catolici din Roma și-a sărbătorit hramul comunității, "Neprihănita Zămislire", marți, 8 decembrie 2015, în biserica "San Vitale" din Roma.
Într-o atmosferă specială de sărbătoare, celebrarea euharistică de la ora 16.00 a fost prezidată de pr. Ciprian Bejan-Piser, student al Academiei Ecleziastice din Roma, fiind însoțit la altar de Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor catolici din Italia, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, pr. Laurențiu Dăncuță, student la Roma, care a ținut și cuvântul de învățătură, dar și de alți nouă preoți, prezenți la Roma pentru studii sau pentru alte misiuni. Lor li s-au alăturat persoane consacrate, seminariști și un număr mare de credincioși laici, care au însuflețit sfânta Liturghie. Printre ei s-a aflat și domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, și Mihail Banciu, ministru consilier la aceeași ambasadă.
La începutul sfintei Liturghii, pr. Isidor Iacovici i-a întâmpinat pe toți cei prezenți la sărbătoare, invitându-i apoi să se unească în rugăciunea lor de la această sfântă Liturghie și cu cele ale Sfântului Părinte papa Francisc, în ziua în care a deschis în Biserică Anul Jubiliar al Milostiviri. "Și aș dori ca această Liturghie să fie o rugăciune stăruitoare prin care ne rugăm la picioarele Fecioarei Maria pentru poporul român, pentru toți cei dragi ai noștri care sunt acasă, care sunt în România, sau care sunt pe toate meridianele globului, dar și pentru cei încercați într-un chip deosebit în aceste ultime săptămâni", a amintit parohul comunității românilor romano-catolici din Roma.
În cuvântul său de învățătură, plecând de la realitatea că mereu în relația dintre persoane rămâne ceva necunoscut, pr. Laurențiu a scos în evidență că și în relația cu Neprihănita Fecioară Maria rămâne mereu ceva ascuns și de descoperit din misterul ei de fecioară și mamă. Făcând o paralelă cu textul din Apocalipsul sfântului Ioan, "Cel care șade pe tron a zis: Iată, le fac pe toate noi" (Ap 21,5), părintele predicator a arătat cum aceste cuvinte au fost transpuse mai întâi în viața sfintei Fecioare, "cea care a fost prima înnoită, prima care s-a bucurat de acest har prin Cristos și în Cristos", "fecioara Neprihănită, păstrată neatinsă de orice prihană a păcatului strămoșesc", cum învață și Conciliul Vatican II (LG 59) preluând învățătura papei Pius al IX-lea. Pentru a înțelege cine este Maria pentru credincioși, pr. Laurențiu a invitat la o privire spre Neprihănita Fecioară Maria din perspectiva relației dintre ea și Dumnezeu și a dragostei ei față de omenire, față de oameni, scoțând în evidență că "mai presus de toate, Maria ne este mamă. La picioarele Crucii, Cristos ne-a oferit ei ca fii și ne-a oferit-o nouă drept mamă pentru totdeauna. Este mama noastră, în toată puterea și profunzimea semnificației și sensului acestui cuvânt. Avem o mamă perfectă în Maria, o Mamă care ne iubește și căreia nu putem să-i reproșăm niciodată nimic, tocmai pentru că este perfectă, neprihănită, fără nicio pată". La sfârșitul predicii a fost prezentat exemplul fericitului Anton Durcovici, care va fi comemorat la 10 decembrie și care a știut să alerge și să se încredințeze mijlocirii și protecției de mamă a sfintei Fecioare.
La ofertoriu, credincioșii care au adus darurile la altar erau îmbrăcați în costume naționale specifice locurilor lor de proveniență din România.
La finalul sfintei Liturghii toți cei prezenți s-au rugat novena de pregătire la a doua sărbătoare a fericitului Anton Durcovici din ziua de 10 decembrie, când credincioșii se vor întâlni iar pentru sărbătoare, având posibilitatea să sărute relicva fericitului Anton. Apoi pr. Isidor Iacovici a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare invitându-i la câteva clipe de bucurie împreună în curtea interioară, clipe trăite după Liturghie printr-o agapă frățească, cu bucate tradiționale românești, și schimb de impresii.
Și această sărbătoare a fost o ocazie de întărire în credință, prin celebrarea sfintei Liturghii, dar și pentru a trăi împreună câteva momente de comuniune și schimb de impresii ale celor care sunt departe de locurile natale și cu dor de cei de acasă, sub privirile sfintei Fecioare, neprihănit zămislită.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 8 decembrie: Hramul comunității romano-catolice românești din Roma
Pr. Adrian Blăjuță
Concert de Crăciun în comunitatea romano-catolică românească din Roma (13 decembrie)
Corul comunității romano-catolice române din Roma a susținut duminică, 13 decembrie 2015, un concert de Crăciun. Au luat parte mai mulți preoți și seminariști care studiază în Roma, persoane consacrate, dar și foarte mulți credincioși. În cursul dimineții, în biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" din Grotte Celoni (Casilina), iar începând cu ora 17.00, în biserica "San Vitale", corul a oferit un program special de colinde, poezii și urătură, pregătit de pr. Ciprian Bejan-Piser, student la Academia Eclesiastică din Roma, iar la orgă fiind acompaniat de Eduard Pal.
În biserica "San Vitale" concertul de colinde s-a desfășurat după sfânta Liturghie de la ora 16.00. În introducerea sa, Irina Antile a vorbit despre tradiționalul de acum concert de Crăciun al comunității romano-catolice din Roma "pentru a păstra această continuitate a transmiterii credinței noastre". Vorbind despre experiența trăirii Crăciunului în România, a amintit că majoritatea celor prezenți în biserică știu cum se trăiește acasă de sărbători, iar depărtarea de casă totuși "nu este atât de mare încât să pierdem legătura cu tot ceea ce ține de specificul nostru ca și popor, cu tradițiile noastre, cu cei dragi... Scopul acestui concert este tocmai acela de a păstra viu spiritul sărbătorii Crăciunului, având în centru imaginea pruncului născut la Betleem". Făcând corelații cu realitatea lumii înconjurătoare, pe tot parcursul programului, Irina a atras atenția asupra priorităților creștinului și asupra modului cum trăiește el așteptarea lui Mesia, mai ales în apropierea Crăciunului.
Din program nu a lipsit tradiționala urătură românească, rostită de un tânăr din partea comunității care se adună în biserica din Grotte Celoni (Casilina), îndreptând urările către păstorul comunității, pr. Iosif Iacovici, către preoții care îl ajută în pastorație, dar și către toți credincioșii prezenți.
Priviri pline de emoții s-au putut vedea pe chipurile celor prezenți după ce pr. Isidor a amintit, prin poezie și cânt, de imaginea mamei, el spunând că "mereu asociez mirosul de brad cu dorul de mamă. Și atunci când mă apropii de brad nu pot să nu-mi aduc aminte de ea, să nu mă poarte gândul la ea. Sunteți mulți care nu veți merge acum acasă, veți rămâne aici, la Roma și mama o să vă aștepte și o să se uite peste gard și peste poartă să vadă dacă-i vine feciorul sau fiica acasă. Și nu veți merge, pentru că obligațiile vă țin aici. Și de aceea mă simt dator ca în numele dumneavoastră care nu veți merge acasă și în numele meu personal să îi cerem iertare pentru așteptarea pe care ea o are".
La final, pr. Isidor a mulțumit coriștilor "pentru sacrificiul pe care l-au făcut pentru a se dedica pregătirii acestui cor", pr. Ciprian care "de câțiva ani are grijă ca să nu ne lipsească colindele aici, la Roma", Irinei Antile, pentru prezentare, doamnei Marina Balașcă, pentru solo, copiilor pregătiți de sora Alina Râtan, din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", și organistului Eduard Pal. Totodată, apropiindu-se finalul anului, a mulțumit și pentru ajutorul dat în pastorație de preoții prezenți la Roma, în special pr. Ciprian Bejan-Piser și pr. Gabriel Robu, dar tuturor credincioșilor pentru prezență.
Concertul a lăsat o impresie vizibilă de bucurie, care a provocat și deschiderea inimilor față de cei nevoiași. La finalul concertului, toți cei prezenți au avut ocazia să ofere câte ceva din puținul lor pentru Centrul Diecezan Caritas din Iași. După cum a mărturisit Marius Pușcașu, director executiv al Centrului Diecezan Caritas Iași, și de această dată comunitatea păstorită de pr. Isidor Iacovici la Roma și-a arătat generozitatea pentru cei bătrâni, orfani și ceilalți nevoiași de care se îngrijește Centrul Diecezan Caritas Iași.
Astfel, și la Roma, tradiția merge mai departe, prin cei care nu au uitat de unde au plecat și care au dăruit timpul lor scurt celorlalți, pentru ca în preajma Crăciunului să trezească mai mult în inimile credincioșilor dorința de a pregăti drumul pentru pruncul dumnezeiesc, care vine să aducă bucurie tuturor celor care îl primesc.
* * *
Selecții video din cadrul concertului:
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto:
13 decembrie: Concert de Crăciun în comunitatea romano-catolică română
Pr. Adrian Blăjuță
Pr. Isidor Iacovici, un nou doctor în teologie (20 mai 2016)
La doi ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, vineri, 20 mai 2016, la ora 16.00, la Institutul Pontifical de Spiritualitate "Teresianum" din Roma, pr. Isidor Iacovici a susținut lucrarea de doctorat în teologie, cu specializarea teologie spirituală, ce are titlul "Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), martor al lui Cristos. Mărturia până la martiriu în timpul comunismului din România". Moderatorul lucrării a fost prof. François-Marie Léthel, iar corelatori prof. Arkadiusz Smagacz și prof. Innocent Hakizimana Ndimubanzi.
Părintele Isidor, născut în anul 1958, având acum 58 de ani, prin lucrarea de doctorat aduce un omagiu fericitului martir și îl face cunoscut și profesorilor, colegilor de la Roma și celor care sunt interesați de viața sfântă a înaintașilor noștri.
În dedicația de la începutul tezei găsim aceste cuvinte: "Puterea mântuitoare a crucii este invincibilă și a triumfat mereu asupra dușmanilor ei" (Anton Durcovici, Declarație făcută în închisoarea Securității, 26 aprilie 1950).
În Anul Jubiliar al Milostivirii, când se împlinesc și 65 de ani de la martiriul Mons. Anton Durcovici, episcop al Diecezei de Iași, dedic acest studiu memoriei sale venerabile care merită atâta recunoștință pentru forța interioară manifestată în misiunea sa de episcop, rămânând până la moarte un fidel și neînfricat mărturisitor al credinței creștine pe meleagurile românești.
O venerabilă aducere aminte pentru toți martirii regimului comunist și pentru cei care au mers înaintea noastră cu semnul credinței; și pentru toți aceia de bună credință care se simt responsabili și recunoscători memoriei timpului trecut".
După cum reiese din prezentarea tezei de doctorat, scopul principal al muncii de cercetare a fost acela de a arăta eroicitatea virtuților episcopului Anton Durcovici și de a le repropune ca model actual pentru fiecare creștin. Elaborarea tezei a avut ca punct de pornire ilustrarea contextului istoric și geografic, mai ales că o corectă contextualizare permite o mai profundă apropiere de figura martirului evocat.
Noutatea studiului de față este reprezentată de armonizarea materialului deja existent cu mărturiile celor care l-au cunoscut personal sau a celor care au scris despre el, în baza spuselor martorilor oculari. Cercetarea face referință și la studiile deja existente și, în mod deosebit, la cele 36 de mărturii care au fost prezentate pentru cauza de beatificare. Aceste aprofundări reprezintă o noutate în plus și un aspect inedit regăsit în această teză.
Noul doctor a prezentat viața și activitatea fericitului martir, modul în care a trăit virtuțile creștine și eroismul cu care a acceptat închisoarea și moartea ca act suprem de iubire față de Cristos și față de Biserică. Martirii români, și într-un mod eminent episcopul Anton, au dovedit cu viața lor că a crede nu este o simplă cunoaștere teoretică a lui Cristos sau un sentiment evanescent. Pentru ei, credința este un dar dumnezeiesc, care se manifestă ca mărturie și oglindire a unei totale oferiri de sine.
Un loc bazilar în desfășurarea dezbaterii l-a ocupat tema sfințeniei, văzută ca unire cu Dumnezeu și dezvoltare a virtuților. Căile sfințeniei urmate de fericitul episcop Anton Durcovici au fost: trăirea evangheliei, Euharistia ca centru al vieții, practicarea virtuților și iubirea față de Cristos. Devoțiunea la Maica Domnului a fost sigiliul chemării și spiritualității sale. Ei i-a încredințat slujirea sa ca episcop și întreaga dieceză de Iași.
La sfârșit, părintele Isidor le-a mulțumit profesorilor care au coordonat lucrarea, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel, episcop auxiliar, care au avut încredere în el și l-au susținut, celor prezenți și tuturor persoanelor care i-au fost alături în acești ani de studiu.
În sala de examinare au fost prezenți preoți din țară și de la Roma, persoane consacrate, seminariști, credincioși laici din parohie, rude, prieteni și colegi, bucuroși să-l susțină și felicite pe pr. Isidor.
Prezentăm pe scurt biografia pr. Isidor Iacovici. S-a născut la 9 aprilie 1958 la Bacău. A absolvit Școala Generală de 8 clase la Mărgineni în anul 1973, Liceul Seminarial din Iași în anul 1977 și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în anul 1984. A fost sfințit preot la 29 iunie 1984 la Iași de către ep. Balint Lajos. A activat ca vicar la Rădăuți (1 august 1984 - 31 august 1985), Piatra Neamț (31 august 1985 - 8 septembrie 1987), Prăjești (8 septembrie 1987 - 21 noiembrie 1989), paroh la Vizantea (21 noiembrie 1989 - 1 octombrie 1991), Pașcani (1 octombrie 1991 - 27 iunie 1999), Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (27 iunie 1999 - 27 iunie 2004), capelan la Roma, Italia (1 iunie 2004 -). La Roma, în calitate de relator, părintele s-a ocupat de cauza de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. În acești ani, părintele a făcut studii postuniversitare la Facultatea Pontificală "Teresianum" din Roma, obținând licența în teologie spirituală. La doi ani de la fericitul moment al beatificării episcopului Anton Durcovici, părintele obține și titlul de doctor în teologie, aprofundând cercetarea asupra acestei figuri însemnate și actuale pentru Dieceza de Iași.
Felicitări noului doctor în teologie!
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 20 mai: Pr. Isidor Iacovici, un nou doctor în teologie
Pr. Iulian Robu
Prima sfântă Împărtășanie în comunitatea catolicilor români (5 iunie 2016)
Duminică, 5 iunie 2016, comunitatea catolicilor români din Roma a trăit un moment de bucurie: prima sfântă Împărtășanie a 34 copii.
După un an de intensă de pregătire, cei nouă copii din comunitatea San Vitale și cei 25 din comunitatea Grotte Celoni l-au primit pentru prima dată pe Isus în inima lor, sub chipul pâinii și al vinului. O zi plină de emoție, de bucurie, de inocență!
Pe drumul lor de pregătire pentru acest moment de sărbătoare au fost însoțiți de pr. paroh Isidor Iacovici si pr. Iulian Robu, de sr. Alina Rîtan la San Vitale, iar la Grotte Celoni de Adriana Solomon.
Participarea la sfânta Liturghie a unui număr mare de credincioși, rude și prieteni ai acestor copii minunați a dat celebrării o deosebită notă de emoție și căldură, iar prin cânt și rugăciune au făcut ca această zi să fie și mai frumoasă.
Venind mereu și fiind atenți la sfânta Liturghie, copiii au avut mai multe lucruri de învățat pe care apoi le vor pune în practică. Părintele Iulian le-a explicat copiilor și celor prezenți că Isus este în primul rând adevărata hrană a sufletului. Dacă vrem să creștem mari în credință, să ne hrănim cât mai des din pâinea vieții. În al doilea rând, Euharistia este semn de comuniune. Cu cât ne apropiem mai mult de masa Domnului, cu atât mai mult suntem în comuniune cu el și mai strâns uniți între noi. În al treilea rând, să nu uităm că atunci când ne îndepărtăm de Dumnezeu Tatăl, Isus este cel care ne îndreptă sufletul înapoi către el.
La sfârșitul Liturghiei de la San Vitale și de la Grotte Celoni, câte un copil a mulțumit tuturor celor care i-au însoțit pe acest drum rugându-l pe Isus, pâinea vieții, să-i răsplătească pe toți cu belșug de haruri, iar pe ei să-i păstreze cu inimile curate pentru a-l putea primi cât mai des în sfânta Împărtășanie.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 5 iunie: Prima sfântă Împărtășanie în comunitatea catolicilor români
Sr. Alina Rîtan, SCMP
San Vitale, loc de comuniune, de rugăciune și mulțumire (11 septembrie 2016)
Duminică, 11 septembrie 2016, în biserica "San Vitale" din Roma s-au reunit grupurile de pelerini din Arhidieceza de București, Dieceza de Iași și alte zone din România pentru un moment de rugăciune cu comunitatea creștinilor catolici din Roma. Era în ultima zi a pelerinajului organizat de Conferința Episcopilor din România cu ocazia Anului Jubiliar al Milostivirii, înainte de a participa la rugăciunea "Îngerul Domnului" din Piața "Sfântul Petru", unde papa Francisc a binecuvântat și a salutat grupul pelerinilor di România.
Sfânta Liturghie de la ora 9.30, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a fost precedată de recitarea sfântului Rozariu. Au concelebrat IPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, Mons. Daniele Micheletti, paroh la San Vitale, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității catolice din Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo de la oficiul Vicariatului de Roma pentru emigranți, Mons. Anton Lucaci și alți preoți români din Roma. Celebrarea Euharistiei a fost aducerea de mulțumire pentru harurile primite în pelerinajul început pe data de 9 septembrie 2016, cu trecerea prin poarta sfânta a bazilicii "Sfântul Petru" din Vatican.
În omilia sa, arhiep. Ioan Robu a scos în evidență semnificația pelerinajului ca timp de har și întâlnire cu Domnul așa cum a fost și viața apostolului Paul (în a doua lectură) și importanța conștientizării darului milostivirii divine, la lumina celor trei parabole din fragmentul din Evanghelia după sfântul Luca, care au fost proclamate în a XXIV-a duminică din timpul de peste an.
La sfârșitul sfintei Liturghii pr. Isidor a mulțumit pentru această frumoasă comuniune de rugăciune a pelerinilor veniți din România cu cei care lucrează în Roma și mai ales pentru faptul că organizatorii au inclus biserica "San Vitale" printre celelalte bazilici vizitate pe parcursul acestei călătorii.
După sfânta Liturghie, în incinta bisericii a avut loc o agapă frățească oferită de credincioșii catolici din Roma. A fost o adevărată comuniune fraternă, moment de har și de întâlnire frățească.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 11 septembrie: Roma: San Vitale, loc de comuniune, de rugăciune și mulțumire.
Pr. Anton Roca, OFMConv.
San Vitale, loc de comuniune, de rugăciune și mulțumire (11 septembrie 2016)
Duminică, 11 septembrie 2016, în biserica "San Vitale" din Roma s-au reunit grupurile de pelerini din Arhidieceza de București, Dieceza de Iași și alte zone din România pentru un moment de rugăciune cu comunitatea creștinilor catolici din Roma. Era în ultima zi a pelerinajului organizat de Conferința Episcopilor din România cu ocazia Anului Jubiliar al Milostivirii, înainte de a participa la rugăciunea "Îngerul Domnului" din Piața "Sfântul Petru", unde papa Francisc a binecuvântat și a salutat grupul pelerinilor di România.
Sfânta Liturghie de la ora 9.30, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a fost precedată de recitarea sfântului Rozariu. Au concelebrat IPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, Mons. Daniele Micheletti, paroh la San Vitale, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității catolice din Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo de la oficiul Vicariatului de Roma pentru emigranți, Mons. Anton Lucaci și alți preoți români din Roma. Celebrarea Euharistiei a fost aducerea de mulțumire pentru harurile primite în pelerinajul început pe data de 9 septembrie 2016, cu trecerea prin poarta sfânta a bazilicii "Sfântul Petru" din Vatican.
În omilia sa, arhiep. Ioan Robu a scos în evidență semnificația pelerinajului ca timp de har și întâlnire cu Domnul așa cum a fost și viața apostolului Paul (în a doua lectură) și importanța conștientizării darului milostivirii divine, la lumina celor trei parabole din fragmentul din Evanghelia după sfântul Luca, care au fost proclamate în a XXIV-a duminică din timpul de peste an.
La sfârșitul sfintei Liturghii pr. Isidor a mulțumit pentru această frumoasă comuniune de rugăciune a pelerinilor veniți din România cu cei care lucrează în Roma și mai ales pentru faptul că organizatorii au inclus biserica "San Vitale" printre celelalte bazilici vizitate pe parcursul acestei călătorii.
După sfânta Liturghie, în incinta bisericii a avut loc o agapă frățească oferită de credincioșii catolici din Roma. A fost o adevărată comuniune fraternă, moment de har și de întâlnire frățească.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 11 septembrie: Roma: San Vitale, loc de comuniune, de rugăciune și mulțumire.
Pr. Anton Roca, OFMConv.
În rugăciune, la un nou început universitar (16 octombrie 2016)
La inițiativa pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma, duminică, 16 octombrie 2016, preoți studenți romano-catolici din România care studiază la Roma s-au întâlnit împreună cu credincioșii laici pentru a invoca la sfânta Liturghie binecuvântarea lui Dumnezeu și darul înțelepciunii pentru noul an academic 2016-2017.
În biserica "San Vitale", la Liturghia de la ora 16.00, în care preoți împreună cu credincioșii laici s-au rugat la început de nou an academic, celebrant principal a fost pr. Isidor Iacovici. Sfinția Sa a fost însoțit la altar de Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor catolici din Italia, Mons. Ionuț Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, șapte preoți studenți din Arhidieceza de București și Dieceza de Iași (pr. Iosif Tiba, pr. Emanuel Bejenaru, pr. Adrian Blajuță, pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, pr. Gabriel-Iulian Robu, pr. Gabriel-Cristian Anghel și pr. Marian-Iulian Șchiopu), reprezentându-i și pe ceilalți cinci preoți studenți care nu au putut să participe (pr. Daniel Mărtinaș, pr. Vincențiu Balint, pr. Ovidiu Giurgi, pr. Vasile Petrișor, pr. Laurențiu Dăncuță). A fost prezent și pr. Ioan Zediu, aflat în pelerinaj la Roma și care a dorit să participe la celebrare.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Marian-Iulian Șchiopu, preot al Arhidiecezei de București, originar din Piatra Neamț, și care fost trimis anul acesta la Roma pentru specializare în drept canonic.
Pe baza textelor biblice proclamate, în cadrul omiliei, părintele predicator a vorbit despre rugăciune, scoțând în evidență relația care există între oameni și Dumnezeu atunci când i se cere intervenția în istoria personală, familială și comunitară, nelăsând astfel spațiu descurajării, abandonului și singurătății. Scoțând în evidență mărturia mai multor sfinți, pr. Marian a spus că "aceasta este de mare ajutor pentru a intra mai mult în profunzimea rugăciunii, deoarece ei ne invită să pierdem timp pentru rugăciune", fiind amintit într-un mod special exemplul sfântului Ioan Paul al II-lea. La finalul predicii, cei prezenți au fost încurajați, parafrazând îndemnul sfântului Paul, să insiste în rugăciune în orice timp potrivit sau nepotrivit, pentru a rămâne uniți în credință și pe drumul mântuirii.
La sfârșitul Liturghiei, cei prezenți s-au unit în rugăciune pentru odihna sufletului răposatului Ioan, tatăl Mons. Ionuț Strejac, care a trecut la Domnul cu câteva zile înainte. Apoi, încă o dată, pr. Isidor a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu și darul înțelepciunii asupra celor care încep un nou an școlar sau universitar, cerând și credincioșilor să le fie alături prin rugăciune. Totodată le-a mulțumit preoților pentru colaborarea pe care o oferă în păstorirea credincioșilor de la Roma, credincioși care se află departe de casă și care se străduiesc să ofere o condiție materială mai bună familiei cu prețul a multor sacrificii.
După Liturghie, preoții au continuat întâlnirea printr-o agapă fraternă, unde au fost depănate amintiri din viața de seminar sau din activitatea preoțească, încurajându-se în împlinirea misiunii specifice pe care au primit-o de la Dumnezeu prin intermediul episcopilor proprii.
Pr. Adrian Blăjuță
Alături de familii, în așteptarea lui Mesia (27 noiembrie 2016)
În prima duminică din Advent, 27 noiembrie 2016, în comunitatea catolicilor români din Roma s-a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu pentru familiile care în acest an au împlinit 5, 10, 25 sau 50 de ani de la Căsătorie. La ambele biserici, la San Vitale și la Grotte Celoni, soții care au avut aniversarul și-au reînnoit în fața lui Dumnezeu hotărârea de a trăi o viață sfântă în Căsătorie și au exprimat recunoștința lor pentru toate harurile primite în acești ani.
Cele peste 50 de familii sărbătorile s-au putut pregăti din punct de vedere spiritual pentru celebrare, la sfânta Spovadă fiind disponibili mai mulți preoți.
Părintele celebrant Isidor Iacovici la predică a invitat toate familiile să se pregătească pentru venirea Pruncușorului divin, să se ancoreze în rugăciune, speranță și iubire pentru a-l primi cu reverență pe Regele ceresc care vine la Betleem, ca să ne mântuiască.
După predică, soții sărbătoriți, așezați în primele bănci, au dat glas recunoștinței și cererilor inimii lor, rostind rugăciunea prevăzută pentru această împrejurare: "Binecuvântat să fii, Doamne, pentru că ai fost alături de noi cu bunătate atât în împrejurările fericite ale vieții noastre, cât și în cele potrivnice. Ajută-ne, te rugăm, să păstrăm cu fidelitate iubirea unul față de celălalt, ca să fim martori buni ai legământului pe care l-ai încheiat cu oamenii".
După sfânta Liturghie a urmat un moment de împărtășire, în care soții alături de copii și prieteni au depănat amintiri, au primit felicitări și încurajări.
În aceeași zi, s-au sărbătorit 12 ani de când s-a celebrat prima sfântă Liturghie în limba română la biserica din Grotte Celoni, din Piazza Siderea, nr. 1 (noiembrie 2004).
În alți ani această sărbătoare a familiilor aniversate avea loc după Crăciun, timp în care mulți români însă plecau în țară și în vizită la rude. Așadar, pentru motive pastorale, s-a considerat oportun să se anticipe fericitul eveniment.
Prezența numeroasă și entuziastă de azi au dat un avânt spiritual familiilor în prima duminică din Advent, în drumul lor de pregătire pentru Solemnitatea Nașterii Domnului.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: 27 noiembrie: Alături de familii, în așteptarea lui Mesia
Pr. Iulian Robu
Hramul comunității romano-catolice românești (8 decembrie 2016)
Comunitatea românilor romano-catolici din Roma și-a sărbătorit hramul "Neprihănita Zămislire", joi, 8 decembrie 2016, în biserica "San Vitale" din Roma.
În biserica "San Vitale", special pregătită pentru hramul comunității romano-catolice românești, cu diferite obiecte și vestimentații care amintesc de tradițiile românești, Liturghia de la ora 16.00 a fost prezidată de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma. El a fost însoțit la altar de Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor catolici din Italia, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical "Pio Romeno", Mons. Ionuț Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, care a ținut și cuvântul de învățătură, pr. Adrian Chili, parohul românilor romano-catolici din Ladispoli și Cesano, dar și de alți 14 preoți, prezenți la Roma pentru studii sau pentru alte misiuni.
Lor li s-au alăturat persoane consacrate, seminariști și un număr mare de credincioși laici, care au animat prin cânt și rugăciune sfânta Liturghie. Printre ei s-au aflat Excelența Sa Liviu-Petru Zăpîrțan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia.
În fața altarului erau așezate ieslea fără prunc, dar și aprinse două lumânări dintre cele patru ale Adventului, semn că se apropie sărbătoarea Crăciunului. Tot acolo erau și prosoape cusute cu motive tradiționale românești, făcând legătura astfel cu România și cu cei dragi care se află departe și spre care se îndreaptă dorul celor care nu pot fi alături de ei la sărbătoarea dedicată Maicii Domnului. De altfel, la începutul sfintei Liturghii, pr. Isidor Iacovici i-a invitat pe cei prezenți să ofere rugăciunea lor de la această sfântă Liturghie "pentru toți cei dragi, fie că sunt în Roma sau în țară, în România, dar și pentru răposații noștri".
Amintind de versurile cunoscutului cântec religios, "Azi venim, o, Fecioară!", Mons. Ionuț Strejac a vorbit la începutul cuvântului său de învățătură despre faptul că creștinii s-au apropiat mereu de sfânta Fecioară, iar ea "și astăzi își adună fiii, ne strânge pe toți în jurul altarului, în casa lui Dumnezeu, pentru a ne încuraja, pentru a ne da speranță, ca acea stea luminoasă care strălucește pe drumul de multe ori greu al vieții noastre". În continuare, fiind prezentate câteva exemple ale venerației unor icoane și statui ale Maicii Domnului, părintele predicator a vorbit despre faptul că "noi avem nevoie să o simțim pe Maica Domnului aproape, avem nevoie aproape să atingem statuia Maicii Domnului, să intrăm în contact cu prezența ei, să o simțim una dintre noi, să atingem umanitatea Mariei". Celor care gândesc că ar exista o distanță între oamenii păcătoși și Maria, cea zămislită fără de păcat, s-a amintit faptul că "Maria cea neprihănit zămislită, fără de păcat, ne este aproape, ne este aproape mai mult ca oricând pentru că este aproape de Dumnezeu, iar cu cât omul este mai aproape de Dumnezeu, cu atât este mai aproape de oameni". În continuare s-a vorbit despre ocrotirea pe care o oferă Sfânta Fecioară fiecărui credincios, dar și despre păcat, ca fiind ceea ce îl împiedică pe om să fie aproape de Dumnezeu și rupe relația cu oamenii, "Maria fiind cea care, aproape de Dumnezeu și de oameni, ne amintește unde ne este locul, unde suntem acasă, adică acolo unde suntem iubiți și primiți, așa cum suntem; suntem acasă când suntem cu Dumnezeu". Dar pentru aceasta, spunea părintele predicator, trebuie ca omul să-l accepte pe Dumnezeu în viața sa, pentru că astfel "el ne transformă, ne face sfinți și fără prihană". Scoțând în evidență faptul că Maria este mereu aproape, "amintindu-ne de rostul și în același timp arătându-ne drumul și însoțindu-ne pe cest drum", Mons. Strejac a încheiat predica sa parafrazându-l pe Sfântul Părinte papa Francisc, spunând că "asupra noastră rămân mereu îndreptați ochii milostivi ai Maicii lui Dumnezeu, Maica Milostivirii adunându-ne pe toți sub mantia sa protectoare".
La ofertoriu, credincioșii care au adus darurile la altar erau îmbrăcați în costume naționale specifice locurilor lor de proveniență din România.
La finalul sfintei Liturghii toți cei prezenți s-au rugat novena de pregătire la comemorarea fericitului Anton Durcovici din ziua de 10 decembrie, când se împlinesc 65 de ani de la moartea sa ca martir.
Apoi pr. Isidor Iacovici a mulțumit tuturor pentru participare, rugând pe domnii ambasadori "să transmiteți conducătorilor noștri că românii de la Roma rămân credincioși, că reușesc să poarte mai departe și credința cu care ne-am născut și pe care am practicat-o în țară, dar și tradițiile populare să le ducem mai departe". Cu toții au fost invitați apoi la câteva clipe de întâlnire și agapă frățească în curtea interioară, înfruptându-se din bucatele tradiționale românești și împărtășindu-și din experiențele, bucuriile și necazurile pe care le trăiesc departe de casă și de cei dragi.
Și această sărbătoare a fost o ocazie de întărire în credință, prin celebrarea sfintei Liturghii, dar și pentru a trăi împreună câteva momente de comuniune și schimb de impresii ale celor care sunt departe de locurile natale și cu dor de cei de acasă, sub privirile sfintei Fecioare, neprihănit zămislită.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Galerie foto: decembrie 2016: Hramul comunității romano-catolice românești