Comunitatea catolică română de rit latin din Roma
Încă din primele decenii ale secolului trecut exista la Roma un loc, biserica San Salvatore alle Coppelle, situată în zona "Campo Marzo", unde se aduna și se întâlnește chiar și în zilele noastre comunitatea românilor greco-catolici. Românii de rit latin au sosit la Roma după anul 1990, când au început să se succeadă marile valuri de emigranți către țările occidentale. Înainte de această dată, asistența spirituală a puținilor români catolici de rit latin, care nu formau încă o comunitate a fost asigurată de diferiți preoți rămași în Cetatea Eternă după război. Dintre aceștia se cuvine a fi menționați: pr. Petru Tocănel OFMC, ilustru profesor de Drept Canonic la mai multe Universități Pontificale, cu o activitate mai bogată la Universitatea Pontificală din Lateran, pr. Bonaventura Morariu OFMC, pr. Petru Cadar și pr. Eldo Boriatti OFMC, toți provenind din dieceza de Iași. Ei împreună cu unii preoți greco-catolici au oferit credincioșilor de rit latin un minim de îngrijire spirituală. Pe lângă aceasta au oferit și ajutor material, în măsura posibilităților, pentru cei care de obicei tranzitau Roma pentru ca mai apoi să ajungă în Statele Unite sau Canada. Cunosc multe aspecte ale modului cum s-au dedicat unii preoți pentru a sprijini aceste persoane fugite din țară, fără minimul necesar pentru a supravețui. De aceea consider că este util să-i amintesc într-o rugăciune de mulțumire și de cerere de iertare, acum când ei se află deja în casa Tatălui ceresc.
În ceea ce privește românii catolici de rit latin sosiți la Roma după anul 1990, la început era greu să fie reperați. Puteau fi găsiți la centrele Caritas sau la centrele de asistență socială și mese oferite în diferite parohii sau în parcuri. Marea majoritate era formată din tineri și tinere, erau și oameni căsătoriți și doar puține familii. Toți aveau drept scop să găsească de lucru și foarte mulți dintre ei se aflau într-o stare materială precară. Inițial asistența spirituală se desfășura la bisericile propuse de Caritas pentru grupurile etnice în vderea pregătirii pentru Crăciun și Paști. Ulterior, timp de câțiva ani, înainte de sărbătorile Nașterii Domnului și de Înviere, catolicii români au avut ocazia să participe la sfânta liturghie celebrată în limba română în unele lăcașuri de cult: bazilica Cei Doisprezece Apostoli, biserica Sf. Maria a Rozariului din zona Prato și o biserică din zona Flaminia. O contribuție deosebită în reunirea românilor catolici au adus-o seminariștii franciscani conventuali, deveniți mai apoi preoți, precum și preoții diecezani studenți la Roma. Referitor la primii români emigranți la Roma se impune o evaluare: în marea lor majoritate aveau o bună pregătire intelectuală și o credință puternică dobândită în parohia de origine. Aproape toți proveneau din dieceza de Iași, unii din arhidieceza de București, iar un mic număr de credincioși afirmau că sunt catolici latini din dieceza de Satu Mare.
În sfârșit o biserică stabilă pentru comunitatea română a catolicilor latini din Roma. După unele tentative de a celebra sf. Liturghie în unele biserici romane, în primăvara anului 1996 părinții din congregația Clericilor Regulari ai Maicii Domnului au pus la dispoziția noastră biserica "sf. Maria in Portico in Campitelli" din Piazza Campitelli, fixând de comun acord celebrarea sf. Liturghii la ora 15,30. Era vorba de o oră mai târzie, după amiaza, probabil nepotrivită pentru unii. Se primse însă o biserică centrală între Piața Veneția, Campidoliu și Tibru și la care se ajunge ușor, o adevărată catedrală prin mărimea și frumusețea sa. Biserica era plină chiar din primele duminici. Și devenise un punct de referință pentru credincioșii din Roma și împrejurimi. Aici au colaborat cu mult zel unii preoți tineri franciscani, precum și preoți diecezani, toți studenți la Roma. Nu intenționez să-i numesc pe fiecare, deoarece mă tem să nu omit pe vreunul dintre toți aceia care au slujit comunitatea noastră. În scurt timp, împreună cu parohul, Pr. Davide Carbonaro s-a luat decizia de a informa oficiul "Migrantes" din cadrul Vicariatului. Mare a fost mirarea reprezentantului emigranților atunci când a descoperit o comunitate bine formată cu 500 de credincioși la sf. Liturghie duminicală: liturghie concelebrată, adunare liturgică vie, cor și tineri organiști și întotdeauna 2 sau 3 preoți la confesional. Nu mai puțin emoționante au fost vizitele și concelebrările prezidate de episcopii români: pentru prima dată, Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași, episcopul de Chișinău Anton Coșa, episcopul auxiliar de Iași Aurel Percă și arhiepiscopul de București Ioan Robu.
În toamna anului 2000, la propunerea episcopului Petru Gherghel, responsabil pentru emigranți în cadrul Conferinței Episcopale Române, Vicariatul de Roma a numit pe pr. Iosif Enășoaie capelan pentru asistența pastorală a comunității române din Roma. El a fixat hramul comunității în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, a organizat primele concerte de colinde de Crăciun și a însoțit pe credincioși în pelerinaj la bazilicile din Roma. Comunitatea deja crescuse. Dacă la început se celebrau doar cunununii și botezuri, părintele Iosif a pregătit copiii la prima sf. Împărtășanie și la mir. Acesta și-a desfășurat activitatea de capelan al comunității române până la desăvârșirea studiilor încheiate cu doctoratul în teologie spirituală în toamna anului 2003. De la acea dată până în luna iunie 2004 grija pastorală a românilor a fost încredințată părintelui Adrian Dancă, doctorand și redactor la Radio Vatican. Pentru a întări sensul comunitar printre credincioși el a organizat primul pelerinaj (circa 200 persoane) la mormântul fericitului Ieremia Valahul la Napoli. Apăruse deja necesitatea de a celebra sf. Liturghie și în alte biserici în afara orașului. În sărbătoarea din 8 decembrie 2003 părintele Adrian a celebrat prima sf. Liturghie la Ladispoli în dieceza Porto S. Rufina. Cu multă dăruire și zel pastoral, pr. Adrian a dat mai multă viață comunității, îngrijindu-se de liturgie și implicând mai mult tinerii. Mai apoi, cu un oarecare regret, a renunțat la această misiune, dedicându-se studiilor și activității de redactor al programelor în limba română de la Radio Vatican.
Din luna iunie 2004 noul capelan pentru asistența pastorală a comunității române de rit latin este pr. Isidor Iacovici. Având deja o bogată experiență pastorală, în caliate de paroh la Pașcani și apoi la biserica Sf. Tereza din Iași, părintele a lăsat tot ceea ce construise, chiar și material, și a început o altă muncă pastorală în via Domnului, în spirit de ascultare filială și cu bucurie în suflet. La scurt timp, datorită interesului și grijii sale de păstor, oficiul "Migrantes" al Vicariatului de Roma a conferit comunității române statutul de "Missio cum cura animarum". A organizat pelerinaje la Bolsena și Orvieto și a continuat să extindă celebrarea sf. Liturghii și la alte biserici. De aici, necesitatea unui vice-capelan, sosit în luna noiembrie. E vorba de pr. Iulian Faraoanu drd., cu o formare preoțească romană. Există apoi mulți preoți studenți care colaborează cu generozitate, în așa fel încât să nu lipsească grija pentru mântuirea sufletelor. Iar credincioșii răspund în mod minunat. Biserica este unicul loc de creștere autentică și durabilă, loc de păstrare a legăturii cu țara de origine, dar și de inserire în Biserica locală, de ajutor reciproc, frățesc, deorece și astăzi dificultățile nu sunt puține. Dacă în Biserică nimeni nu e străin, aceasta cu atât mai mult e valabil pentru români. Parte a unui popor care poartă în nume și în limbă amprenta Romei; s-ar putea spune că sunt acasă aici în orașul etern, centru al catolicității, lângă mormântul Apostolilor, alături de Păstorul Bisericii Universale.